Romania si Bulgaria nu sunt pregatite sa adere la spatiul Schengen in martie 2011, asa cum cele doua state spera, declara purtatorul de cuvant al ministrului Francez de externe, citat de Novinite.

Anuntul vine sa confirme intentia Frantei de a bloca aderarea celor doua tari la Schengen, dupa ce miercuri ministrul pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, declara ca "extinderea nu ar trebui sa fie un rezultat automat al procesului de evaluare tehnica, care se desfasoara deja de doi ani".

Franta prefera sa astepte pana in vara lui 2011 pentru a lua o decizie in privinta intrarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, a declarat vineri Bernard Valero.

"Bulgaria si Romania au toate premisele de a intra in spatiul Schengen dar nu sunt intrunite in prezent conditiile pentru o aderare in martie", a declarat, in cadrul unei intalniri cu presa, purtatorul de cuvant al ministrului francez de Externe.

"Credem ca este mai intelept sa asteptam prezentarea, in iulie, a viitorului raport al Comisiei privind Mecanismul de Cooperare si Verificare", a adaugat el.

Purtatorul de cuvant mai aminteste ca in raportul din iulie 2010, Comisia Europeana "constata progrese certe, dar sublinia mai ales progresele importante care raman de facut".

"Un sistem administrativ si judiciar impartial, independent si eficient, dotat cu mijloace suficiente este indispensabil pentru a permite buna functionare a politicilor UE si pentru a asigura accesul cetatenilor la toate beneficiile si oportunitatile oferite de apartenenta la UE", a precizat Bernard Valero.

Joi presedintele Traian Basescu declara in cadrul conferintei "Parteneriat pentru crestere in 2011" ca Franta si Olanda nu s-au opus transmiterii catre Parlamentul European a documentelor pentru inceperea procedurii de aprobare a intrarii Romaniei in spatiul Schengen. Seful statului a recunoscut insa ca "au fost discutii daca sa se astepte sau nu raportul din decembrie".

Seful statului a facut aceste precizari dupa ce a constatat ca in Romania "se stie ca Franta se opune intrarii Romaniei in spatiul Schengen pe baza declaratiei unui politician francez".

Calendarul aprobarii deciziei de aderare a Romaniei la spatiul Schengen a inceput practic prin trimiterea de catre COREPER - reuniunea "ambasadorilor" statelor membre pe langa UE - miercuri a documentelor spre Parlamentul European.

Conform procedurii institutionale europene, proiectul de decizie al Presedintiei belgiene a UE trebuie trimis spre avizare Parlamentului European.

Teoretic, acest proiect de decizie se realizeaza dupa ultima evaluare tehnica, din decembrie 2010, dar iata ca reprezentantii permanenti pe langa UE au decis trimiterea documentului spre PE.

In Parlamentul European se va stabili un raportor - din informatiile detinute de Hotnews.ro, acesta ar fi Carlos Coelho (eurodeputatul care a condus si subcomisia ce a cercetat existenta inchisorilor CIA in Europa).