Implicarea Romaniei in solutionarea conflictului transnistrean ar trebui sa fie una mai putin politizata, prin declaratii, si mai mult axata pe lucruri concrete, pe sprijin in masuri de consolidare a increderii intre cele doua parti, crede Victor Osipov, vicepremier, negociatorul moldovean in problema transnisterana. El indeamna, intr-un interviu pentru HotNews.ro, la "o minima prudenta si decenta politica si o maxima cunoastere a efectelor pe care declaratiile politice le au in aceasta regiune".

Victor OsipovFoto: Hotnews

Efectele implicarii politice a Romaniei sunt, mai ales in spatiul public din Transnistria, "exact inverse fata de ceea ce se urmareste cu bunavointa", sustine vicepremierul moldovean, adaugand ca oamenii politici de la Bucuresti incep sa inteleaga din ce in ce mai mult acest lucru.

"Este necesara si o minima prudenta si decenta politica si o maxima cunoastere a efectelor pe care declaratiile politice le au in aceasta regiune. Aceste efecte sunt de multe ori inverse fata de ceea ce urmarim atunci cand ne pronuntam pozitiile", mai spune Osipov.

Vicepremierul moldovean crede ca relatiile bilaterale incep sa se maturizeze, dovada si semnarea Tratatului privind regimul frontierei, dupa o faza incipienta "probabil prea emotive". "Acum ele sunt mult mai rationale si corespund situatiei de fapt a existentei celor doua state care trebuie sa isi reglementeze toate aspectele bilaterale", considera acesta.

Comunistii si partea transnisterana au vorbit adesea despre o politica iredentista a Romaniei, despre o atitudine imperialista fata de Moldova si, implicit, fata de teritoriul transnitrean. in ce masura semnarea Tratatului privind frontiera ar putea dezamorsa astfel de argumente?

"Nu trebuie sa ne facem iluzii. E adevarat, tot timpul s-au utilizat anumite pretexte pentru actiunile inclusiv ale celor de la Tiraspol sau ale opozitiei din Republica Moldova, ale comunistilor, insa nu inseamna ca ele erau luate in serios chiar de cei care le utilizau.Dd\e aceea as spune ca nu trebuie sa ne iluzionam ca dupa semnarea acestui acord in cateva zile sau ore propaganda sa se opreasca.

Cred ca cei care lucreaza pentru a face rau vor cauta alte pretexte ca sa isi continue opera malefica. Dar faptul ca aceste relatii se maturizeaza, se intensifica si se apropie - noi in ultimul an am semnat o serie de acorduri - va avea impactul sau pozitiv", crede oficialul moldovean.

Intrebat cum trebuie "citita" aducerea in discutie de catre presedintele rus, Dmitri Medvedev, a Romaniei, in contextul discutiilor despre Transnsitria, cand in trecut rusii vroiau sa excluda Bucurestiul din intreg procesul de solutionare, Victor Osipov a spus caeste o dovada a influentei pe care Romania o are in pozitia sa de membru al UE.

"Romania este considerata o tara ce influenteaza procesul si situatia din pozitia sa de membru al UE care se afla la frontiera imediat apropiata fata de acest conflict transnistrean. Din considerente de securitate europeana, este evident ca Romania furnizeza cea mai veridica si o cantitate semnificativa de expertiza pentru Bruxelles si, implicit, este implicata si in luarea deciziilor in interes european. Presedintele Medvedev a accentual faptul ca Romania este un jucator", este explicatia negociatorului moldovean.

Pe de alta parte, Romania a fost mereu utilizata in propaganda din Transnistria, unde mentalitatea oamenilor ete cu totul alta si atitudinea fata de Bucuresti, intrucat acel teritoriu nu a facut niciodata aprte din Romania Mare. Tocmai de aceea Osipov recomanda o prudenta politica si o temperare in declaratii a politicienilor de la Bucuresti si o mai mare implicare in masuri concrete, "o focalizeze pe suport material, economic, de investitii, pe a contribui la masurile de consolidare a increderii si mai putin sa puna accentul pe implicarea politica".

Comunistii au avut o politica in zig-zag, cetatenii trebuie sa vada eforturile actualului guvern si sa aleaga in 28 noiembrie pentru a face posibila continuarea lor

In 28 noiembrie vor avea loc alegeri la Chisinau, iar comunistii sunt creditati cu mari sanse de a le castiga, mai ales din cauza fragmentarii AIE si a numeroaselor disfunctionalitati intre partidele componente si liderii lor.

Un eventual castig al comunistilor ar schimba si politica pe chestiunea transnitreana si ar readuce-o la acea inconstanta in abordare care a existat in timpul guvernarii lor.

Victor Osipov a remarcat ca in 2009, cand fortele democratice au venit la guvernare la Chisinau, procesul de solutionare era blocat, iar mecanismele lui nefunctionale.

"Noi am introdus regularitate in intalnirile in formatul 5+2, noi vom avea - pe 15-16 noiembrie la Kiev - a sasea astfel de intalnire de cand am preluat puterea. S-a schimbat foarte mult si consistenta agendei, nu facem negocieri despre negocieri. Avem pe agenda chestiuni bine articulate", spune el.

Printre aceste chestiuni este problema libertatii circulatii a persoanelor, ce afecteaza populatia din regiune, "obligata sa treaca o serie de posturi de control, sa plateasca taxe, sa fie umilita si sa plateasca tot felul de bacsisuri". "Este o situatie care incalca unul din punctele acordului din 1992 care a pus capat conflictului armat", remarca vicepremierul moldovean.

El remarca si faptul ca partea transnistreana are interesul in aplicarea unor documente semnate cu ani in urma, unele in timpul guvernarii comuniste, care acum au devenit pentru Moldova "un fel de balast al procesului".

Osipov crede ca e nevoie de dovezi materiale ale discutiilor informale, iar una dinte ele este relandarea trenului Chisinau-Tiraspol-Odesa. "Acest tren era arestat in Transnistria, noi l-am recuperat fara a face o mare publicitate din asta. Nu am vrut sa folosim rezultatul pentru a ne umili partenerii de dialog, asa cum sunt ei", spune, ponderat, negociatorul moldovean.

"Avem nevoie de inca multe rezultate si solutii pentru problemele post-conflict. Daca vom transforma asta in PR politic ne vom bloca", sustine Osipov, argumentand ca tocmai acasta a fost politica abordate de comunisti pe problematica transnistreana.

"Au avut o politica in zig-zag: ba se imbratisau si erau gata sa recunoasca Moldova ca agresor in Transnistria, ba semnau niste acte care ne leaga acum de maini si de picioare, ba erau gata sa distruga, prin semnarea unor planuri, sistemul de organizare administrativa a Republicii Moldova, sa o sacrifice pentru o asa inchipuita solutie. Era un sprit de confruntare, a fost o perioada care a produs toate conflictele care au adancit divizarea", spune el.

Tocmai de aceea, Osipov - membru marcant al unuia dintre partidele din AIE, Alianta Moldova Noastra - face un apel implicit la cetatenii moldoveni de a constientiza eforturile guvernului democratic de la Chisinau in chestiunea transnistreana "sa faca pe 28 noiembrie o asemenea alegere care sa permita valorificarea acestor eforturi".

"Noi am avut unul dintre obiectivele referitoare la reglementarea transnistreana sa punem problema pe agenda partenerilor nostri europeni. Deci iata ca avem rezultate. In contextul discutiilor pentru noua arhitectura de securitate in Europa am reusit sa facem in asa fel incat aceasta chestiunie sa fie plasata mai sus pe lista de prioritati si ea este discutata de partenerii nostri europeni", argumenteaza vicepremierul.

"Foarte multa lume era sceptica in privinta capacitatii unui guvern democratic, pro-european de a avansa pe calea oficializarii negocierilor. Nu avem nicio siguranta ca vom reusi pana la summit-ul de la Astana (n.r. Summit-ul OSCE din 1-2 decembrie), ma tem ca runda de la Kiev va fi si ea informala, insa din culisele discutiilor noastre, inclusiv dupa reuniunea de la Garmisch, va pot spune ca negocierile oficiale in formatul 5+2 pentru reglementarea problemei transistrene vor fi relansate. Si este o chestiune poate de luni de zile. Noi mizam pe faptul ca vom obtine sustinerea cetatenilor ca sa putem continua aceste procese", mai arata Victor Osipov.

Problema actuala este ca, in ciuda contactelor constante dintre cele doua parti si a discutiilor in formatul 5+2, ele sunt informale. "Nu putem ajunge la intelegeri pe care sa le fixam prin documente, pentru ca reuniunile nu au statutul corespunzator, iar reprezentantii nu au mandat sa semneze sau sa negocieze ceva la modul practic, cel putin anumite aspecte politice ale reglementarii", explica negociatorul moldovean.

Reuniuni precum cea de la Garmisch, din Germania, care a avut loc in 10-11 noiembrie, au rolul de a consolida dialogul intre cele doua parti. Este prima de acest gen si a avut drept scop o analiza a masurilor de colaborare concrete luate de cele doua parti si stabilirea unui format de lucru mai productiv. Intalnirea a fost intre grupuri de experti ale celor doua parti, cu medierea OSCE si participarea partilor din formatul 5+2, adica OSCE, Ucraina, Rusia, SUA si UE.

Osipov: o solutie viabila privind autonomia este devolutiunea din Marea Britanie

Tocmai contactele frecvente dintre cele doua parti i-au facut pe ministrii pentru Europa german si britanic - care au vizitat atat Chisinaul, cat si Bucurestiul in luna septembrie - sa spuna ca problema transnistreana, conflictul de peste Nistru pare cel mai usor de rezolvat dintre conflictele inghetate din fostul spatiu sovietic. cei doi oficiali europeni au vorbit atunci despre o recunoastere a integritatii teritoriale a Moldovei, dar si despre o autonomie mai mare a transnistriei, argumentand ca in UE sunt suficiente modele care pot folosi ca exemplu.

"O solutie viabila poate fi produsa doar ca rezultat al negocierilor, nu poate fi impusa elor care participa la negocieri", a spus vicepremierul Osipov, adaugand ca, desi e devreme sa se vorbeasca despre aceasta tema, in faza in care sunt adcum negocierile, modele de autonomie sunt studiate la Chisinau.

"Autoritatile Republicii Moldova nu au avut o strategie comprehenesiva de reintegrare a tarii", recunoaste el, reluand o idee pe care a mai exprimat-o si cu alte ocazii si adaugand ca guvernul actual a inceput sa faca o astfel de strategie.

"Conflictul transnistrean pare mai usor decat alte conflicte, dar nu este deloc simplu, nu trebuie sa ne cream iluzii. Suntem gata sa adaptam anumite solutii si mie mi se pare mai interesant modelul de devolutiune care exista in Marea Britanie. Este un model care contine diferite zone cu diferite sisteme de autonomie si modele de relationare dintre aceste regiuni autonome si centru", spune Victor Osipov.

In Marea Britanie, in 1997, guvernul Tony Blair a demarat un amplu proces de devolutiune politica si juridica, prin care Scotiei si Tarii Galilor li se restituiau anumite competente si institutii care le apartinusera inainte de alipirea la Anglia, cand au renuntat la ele in schimbul garantarii unei autonomii sporite.

Chiar daca vicepremierul are ca optiune personala devolutiunea, ca model, el atage atentia ca in Republica Moldova mai exista o autonomie, cea gagauza, "deja conturata si integrata in sistemul administrativ si politic", de care obiectivul reintregirii trebuie sa tina cont. Mai mult, cand se vorbeste despre transnistria si despre autonomie nu trebuie uitat faptul ca exista voci deja care spun ca un model adoptat trebuie aplicat tuturor. "Urmeaza sa lucram asupra unei solutii", conchide negociatorul moldovean in problema trasnistreana.