Decizia Curtii Constitutionale permite Guvernului continuarea procedurii asumarii raspunderii pe Legea Educatiei, a declarat, vineri, premierul Emil Boc, la scurt timp dupa ce judecatorii CCR au dat publicitatii motivarea deciziei privind neconstitutionalitatea angajarii raspunderii Executivului asupra acestei legi.

Declaratiile lui Emil Boc:

  • Din momentul in care CCR a fost sesizata de presedintele Senatului in acest caz, au intervenit elemente noi. Unul dintre acestea este acceptarea de catre Parlament a procedurii de asumare propriu-zise, prin citirea documentului de asumare in Parlament, dupa ce sesizarea fusese depusa.
  • Un alt element este depunerea motiunii de cenzura, de catre opozitie, pe aceasta tema. Consideram ca presupusul conflict dintre Guvern si Parlament a fost transat odata cu depunerea motiunii de cenzura.
  • CCR nu poate obliga Guvernul sa renunte la procedura, ea este in derulare si nu exista nicio alta modalitate de a fi oprita.

Curtea Constitutionala a publicat, vineri, motivarea deciziei din data de 3 noiembrie, prin care a constatat ca asumarea raspunderii Guvernului asupra Legii educatiei este neconstitutionala deoarece exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Guvern, in conditiile asumarii raspunderi Executivului asupra unei legi aflate deja in dezbatere parlamentara.

Motivarea CCR nu a adus, insa, mult-asteptatul raspuns privind continuarea sau intreruperea procedurii asumarii raspunderii Guvernului asupra Legii Educatiei: "Cu privire la solicitarea autorului sesizarii, in sensul ca instanta de contencios constitutional sa oblige Guvernul sa renunte la procedura angajarii raspunderii, Curtea constata ca aceasta cerere excedeaza competentei sale, solutia apartinand in exclusivitate autoritatilor publice aflate in conflict", se arata in motivarea CCR.

Decizia din data de 3 noiembrie a CCR, care constata neconstitutionalitatea asumarii raspunderii Executivului asupra unei legi aflate in procedura parlamentara, a fost la un pas de a arunca in aer coalitia, prin iesirea UDMR de la guvernare (in conditiile in care Uniunea doreste adoptarea cat mai rapida a legii).

Pe data de 4 noiembrie, presedintele Traian Basescu declara, la postul public de radio, ca "Hotararea inca neclara a CCR privind Legea Educatiei a produs o oarecare emotie" in coalitie, adaugand insa ca, in opinia sa, coalitia "va trece acest test", dar si ca asteapta motivarea deciziei Curtii Constitutionale pentru a se vedea daca procedura asumarii raspunderii Guvernului asupra Legii educatiei va merge sau nu mai departe.

La randul lor, reprezentantii UDMR au declarat, in repetate randuri, ca asteapta motivarea deciziei CCR pentru a vedea daca merg sau nu mai departe in aceasta formula de guvernare, ei neexcluzand iesirea din coalitie in cazul in care Legea educatiei nu va fi adoptata in urma asumarii raspunderii.