"Orice fel de amanare a aderarii la Schengen din martie implica riscuri suplimentare. Daca risti sa fii amanat in martie, risti sa fii amanat nu cu cateva luni, ci cu cativa ani", a declarat la RFI consilierul prezidential pentru Afaceri Europene, Leonard Orban. Oficialul a spus ca "este necesar un lobby foarte intens la toate nivelurile, inclusiv la nivelul parlamentar", care sa sustina aderarea la termen, in martie 2011. Leonard Orban spune ca marea majoritate a statelor membre sprijina aderarea Romaniei.
Descarca fisierul audio in format MP3
"Oricum, procesul e dificil si oricum, nu este un proces suta la suta sigur. Deci nu este suta la suta sigur ca Romania va adera in martie 2011. Nu e sigur nici macar ca va adera in 2011, pentru ca formularea secretarului de stat Lellouche a fost mult mai dura, a zis ca doreste sa amane CEL PUTIN, CEL PUTIN pana in vara, cand Comisia Europeana va prezenta raportul privind MCV in domeniul justitiei si luptei impotriva coruptiei si in functie de ce va scrie in acel raport. E adevarat ca presedintele Comisiei a spus ca din punct de vedere formal, nu exista nici un fel de legatura intre aderarea la Schengen si Mecanismul de Cooperare si Verificare, dar sunt state membre care informal fac aceasta legatura. Pana la urma, e o decizie politica si intr-o decizie politica faci legatura cu ce fel de procese doresti", a afirmat Orban.
"Este necesar un lobby foarte intens la toate nivelurile, inclusiv la nivelul parlamentar, care sa sustina un astfel de demers (aderarea la termen, in martie 2011 - n.r.), pentru ca uitati-va un pic, Olanda si Franta vor avea si o importanta componenta parlamentara in luarea deciziilor. De exemplu, in Adunarea Nationala din Franta a fost numit un raportor privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen si normal ca Guvernul francez va trebui sa tina cont, intr-o oarecare masura, de pozitia Parlamentului francez pe acest subiect. La fel se intampla si in Olanda", a precizat consilierul prezidential.
Orban a spus ca "marea majoritate a statelor membre sprijina puternic acest proces. Si nu ma refer numai la noile state membre. In semestrul unu din anul viitor, urmeaza Ungaria la presedintia Consiliului Uniunii. Una dintre prioritatile acestei presedintii va fi aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen. E doar un exemplu, dar avem multe alte state membre, marea majoritate a statelor membre ne sustin puternic in acest demers. Pana la urma, decizia trebuie sa fie unanima si atunci conteaza mai putin daca au o pondere mai mare sau mai putin mare, ci este important sa convingi fiecare stat membru ca esti bine pregatit si ca vei aduce o plus-valoare la intreg procesul".
Intrebat daca ar fi o drama amanarea aderarii Romaniei la Schengen, fostul comisar european a raspuns: "Sigur ca n-ar fi o catastrofa, dar e un obiectiv foarte important. Martie nu e intamplator, pentru ca din punct de vedere al calendarului european, este un moment prielnic. Orice fel de amanare incepand din martie ne va impinge foarte mult intr-o perioada foarte complicata din punct de vedere al negocierilor la nivel european. Va incepe cel mai dificil proces si cel mai complicat, care va implica negocieri foarte dure, ma refer la viitorul buget al UE. Dupa aceea, va fi un calendar electoral important in unele din statele membre, inclusiv in Franta. Deci orice fel de amanare din martie implica riscuri suplimentare, nu ne da garantia ca lucrurile vor fi privite din alt punct de vedere, intr-o perioada viitoare. Haideti s-o spun mai clar: daca risti sa fii amanat in martie, risti sa fii amanat nu cu cateva luni, ci cu cativa ani".