Cei trei speologi clujeni prinsi de viitura in pestera Cociu din localitatea bihoreana Bulz au fost scosi la suprafata, in noaptea de joi spre vineri, iar starea lor este buna, anunta Mediafax: "Au fost gasiti intr-o zona a pesterii cu galerii fosile, mari, unde nu exista pericol de viitura. Erau in stare fizica si psihica buna si s-au bucurat nespus cand au vazut salvatorii. Nu s-au asteptat nici ei ca apa sa creasca. Ne-a ajutat in gasirea lor un bilet pe care l-au lasat la galeria de unde era sifonul, in care ne-au spus unde se afla", a declarat, vineri dimineata, Ionut Lascu, consilier tehnic Salvaspeo Bihor si coordonatorul misiunii de salvare.

Potrivit acestuia, cei trei au fost scosi din pestera pe picioarele lor, in jurul orei 3.30, dupa ce joi seara doi scafandri pornisera in cautarea lor in pestera: "In ultimele ore apa a scazut destul de mult, iar ei au iesit pe picioarele lor din pestera, au fost consultati de un echipaj al SMURD, iar in prezent se afla acasa la localnica la care erau cazati", a precizat Ionut Lascu.

Cei trei speologi - doua femei si un barbat - cu varste cuprinse intre 25 si 40 de ani, care au ramas blocati in pestera Cociu, din localitatea bihoreana Bulz, dupa ce au fost surprinsi de o viitura, sunt de la Clubul Politehnica din Cluj-Napoca si se aflau intr-o expeditie.

Echipaje ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Crisana si ale Serviciului de Salvamont Salvaspeo Bihor si Cluj au lucrat continuu, incepand de miercuri, pentru pomparea apei din zona pesterii deoarece in pestera Cociu intra un parau, iar debitul apei trebuia mentinut la un nivel redus.