Tratatul de extradare intre Romania si Siria a fost semnat miercuri seara, a anuntat presedintele Traian Basescu, citat de Agerpres. "Tratatul s-a semnat intre concert si dineu", a declarat joi seful statului, dupa un dejun avut la un restaurant din Capitala cu presedintele Siriei, Bashar al-Assad.

UPDATE: Omar Hayssam se afla intr-o inchisoare din Siria, iar extradarea va avea loc dupa ce acesta isi va ispasi pedeapsa, a declarat presedintele sirian pentru Adevarul.

Administratia Prezidentiala a precizat, tot joi, intr-un comunicat de presa, ca, in urma finalizarii discutiilor la nivel tehnic, miercuri seara, la Palatul Cotroceni, ministrul roman al Justitiei, Catalin Predoiu, si ministrul de Externe al Republicii Arabe Siriene, Walid Al-Moalem, au semnat Tratatul intre Romania si Republica Araba Siriana privind extradarea.

"Cele doua parti continua discutiile in vederea semnarii si a altor documente importante pentru dezvoltarea relatiilor economice bilaterale, in domenii precum infrastructura, turismul, aviatia civila, transport maritim, servicii medicale de urgenta", precizeaza presedintia.

Tratatul de extradare si Omar Hayssam

In cadrul vizitei pe care presedintele Traian Basescu a efectuat-o la Damasc, in octombrie 2008, unul dintre subiectele abordate cu omologul sau sirian Bashar Al-Assad a fost si cel referitor la omul de afaceri Omar Hayssam, condamnat, in iunie 2007, la Bucuresti, pentru terorism in dosarul rapirii ziaristilor romani in Irak.

In noiembrie 2009, presedintele Traian Basescu declara ca in Siria a abordat si problema inceperii negocierilor pentru modificarea acordului de extradare dintre Romania si Siria, in asa fel incat Omar Hayssam sa poata fi extradat in Romania.

In ianuarie 2010, televiziunile de stiri relatau faptul ca Omar Hayssam ar putea fi adus in tara, dupa ce Romania si Siria ar fi ajuns la o intelegere privind extradarea acestuia. Ministerul Justitiei anunta la aceeasi data ca a elaborat proiectul de tratat privind extradarea intre Romania si Siria.

In acelasi timp, Biroul de presa al MAE a facut precizarea ca un proiect de tratat privind extradarea elaborat de Ministerul de Justitie a fost transmis autoritatilor de la Damasc si ca acesta se afla in analiza partii siriene.

Ulterior, Ministerul Justitiei a facut noi precizari, potrivit carora la 5 mai 2009, a transmis autoritatilor competente siriene, prin intermediul MAE, cererea de comisie rogatorie formulata de Curtea de Apel Bucuresti in dosarul nr. 8263 /2/2007 aratand ca aceasta cauza a fost stramutata la Curtea de Apel Oradea.

Saptamana trecuta, directorul Serviciului Roman de Informatii, George Cristian Maior, a declarat ca este convins ca omul de afaceri sirian Omar Hayssam isi va ispasi pedeapsa pe teritoriul Romaniei, indiferent cat timp va dura. George Cristian Maior a precizat ca stie care este statutul lui Omar Hayssam in Siria, dar ca nu vrea sa dezvolte acest subiect.

Numele lui Omar Hayssam, un investitor controversat in mediul de afaceri din Buzau, a intrat in vizorul opiniei publice din Romania odata cu declansarea cazului rapirii, in Irak, la sfarsitul lunii martie 2005, a trei ziaristi romani - Ovidiu Ohanesian, Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci - si a insotitorului lor Mohamad Munaf (irakian stabilit in Romania, dar cu dubla cetatenie - irakiana si americana).

Omar Hayssam a fost retinut de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, la 5 aprilie 2005, insa retinerea s-a facut pentru dosarul 'Volvo Truck', iar abia pe 20 aprilie 2005, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au dispus inceperea urmaririi penale a acestuia pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, spalare de bani si inselaciune.

Mandatul de arestare preventiva i-a fost prelungit de mai multe ori, la solicitarea procurorilor PICCJ, pana in octombrie 2005, cand acestia au finalizat urmarirea penala si au decis trimiterea sa in judecata, alaturi de Mohamad Munaf, pentru asociere in scopul savarsirii de acte de terorism, finantarea acestei asocieri si complicitate la acte de terorism.

Dosarul a fost inaintat Curtii de Apel Bucuresti, iar primul termen al procesului a avut loc la 31 octombrie 2005.

Omar Hayssam a parasit, pe 27 aprilie 2006, Penitenciarul Rahova unde a fost detinut timp de un an si trei saptamani. Eliberarea sirianului a avut la baza acte medicale care precizau ca sufera de cancer, dar si o adeverinta emisa de un medic al inchisorii. Curtea de Apel Bucuresti a admis propunerea procurorilor de revocare a mandatului de arestare preventiva si de inlocuire cu interdictia de a parasi tara.

La 19 iulie 2006, magistratii CAB au decis reincarcerarea omului de afaceri sirian Omar Hayssam, pe motiv ca acesta tergiverseaza actul de justitie si se sustrage judecatii.

Intrucat Omar Hayssam parasise ilegal, deja, tara a fost dat in urmarire internationala in data de 26 iulie 2006.

Discutarea dosarului a continuat la CAB, Hayssam fiind judecat in lipsa.

Instanta Curtii de Apel Bucuresti l-a condamnat, la 13 iunie 2007, pe Omar Hayssam la 20 de ani de inchisoare in procesul legat de rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak.

Omar Hayssam a fost, de asemenea, condamnat la 15 ani de inchisoare pentru fapte prevazute de Legea 535/2004, omul de afaceri urmand sa efectueze pedeapsa cea mai mare, respectiv cea de 20 de ani de inchisoare si 10 ani interzicerea unor drepturi, dupa efectuarea detentiei.

Instanta a decis totodata ca Omar Hayssam sa achite cate doua milioane de euro daune morale ziaristilor Ovidiu Ohanesian, Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci