Seful statului a declarat, joi, ca au fost probleme serioase in discutiile cu FMI, CE, BM legate de "credibilitatea si predictibilitatea" deciziilor institutiilor juridice ale Romaniei, care adesea, "fara justificare si temei constitutional", au interferat "masiv" politica economica a Guvernului, relateaza Mediafax.

"Am avut probleme extrem de serioase in discutiile cu FMI, UE si Banca Mondiala legate de credibilitatea si predictibilitatea deciziilor institutiilor juridice ale Romaniei, care adesea fara justificare si temei constitutional sau legal au interferat masiv politica economica a Guvernului", a spus presedintele Traian Basescu, la Conferinta "Parteneriat pentru crestere economica in 2011", organizata de "Ziarul Financiar" si Consiliul Investitorilor Straini.

Potrivit sefului statului, faptul ca s-au luat decizii extrem de importante nu pe criterii constitutionale, ci pe criterii de oportunitate "pune Romania intr-o situtie extrem de dificila".

"Aici cred ca este evident pentru oricine cat de penibila poate fi o institutie a statului roman care spune, da, facem pensiile dupa contributie, dar la o sigura categorie nu, cea in care sunt si eu. Sau, da, ar fi buna Legea educatiei, dar sa afectezi profesorii ... pai si noi cativa suntem profesori", a mai spus el.

Potrivit presedintelui, s-a pus la nivel politic si de experti problema cine stabileste in fapt politicile economice.

"A fost un lucru exprimat si la nivel politic si la nivelul expertilor care numai ce au parasit Romania: Cu cine trebuie sa vorbim, cu cine stabilim politicile economice?! Le stabilim cu Guvernul sau mergem sa negociem cu Curtea Constitutionala?!", a spus Basescu.

In opinia sa, este o problema pe care Romania nu a rezolvat-o si care trebuie rezolvata rapid.

"Institutiile abilitate sa ia masuri pe timp de criza sunt Guvernul si Parlamentul si nu alte institutii. Sper ca anul 2011 sa fie un an in care cei care au responsabilitate pentru politica economica a tarii sa fie si cei care sa poata lua decizile - Guvern si Parlament", a subliniat seful statului.

Traian Basescu a adaugat ca "cea mai mare lovitura pe care a primit-o Romania a fost nevoia de a creste TVA".

"Si acum regret enorm cresterea TVA, ca alternativa la decizia curtii constitutionala de a nu accepta scaderea temporara a pensiilor (..) cei care au pierdut masiv au fost pensionarii si vor pierde pe termen lung in locul unei reduceri temporare pana la 31.12. e clar ca pensionarii au fost puternic afectati de inflatie si de cresterea preturilor la alimente.