Franta se va asigura ca decizia UE privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen nu va fi luata pana in vara lui 2011, a declarat ministrul francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, citat de Novinite.

Lellouche a declarat miercuri in fata Comisiei de Afaceri Europene din Adunarea Nationala a Frantei ca este nevoie de foarte multa "vigilenta" fata de intrarea Bulgariei si Romaniei in spatiul Schengen.

In opinia ministrului, extinderea nu ar trebui sa fie un rezultat automat al procesului de evaluare tehnica, care se desfasoara deja de doi ani.

Lellouche a adaugat ca Franta se alatura Olandei, care sustine amanarea deciziei privind aderarea cel putin pana la publicarea raportului privind Mecanismul de Cooperare si Verificare din vara lui 2011.

El a insistat ca problema consta in supravegherea efectiva a granitelor UE si lupta impotriva coruptiei iar ultimele rapoarte pe aceasta tema sunt ingrijoratoare.

Ministrul francez a mentionat de asemenea cresterea fluxului de imigranti ilegali prin Turcia spre Romania si Bulgaria.

"Intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen va fi o decizie politica a Consiliului, luata in unanimitate", a declarat Lellouche.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat luni la Cotroceni ca aderarea Romaniei la spatiul Schengen este sustinuta de Comisia Europeana. "Cheia este de a ne asigura ca toate conditiile tehnice sunt asigurate astfel incat consilul sa poata lua o decizie", a spsu Barroso.

"Pot sa va spun ca nu exista nicio legatura legala intre Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie si aderarea la spatiul Schengen; desigur exista anumite state care cred ca este o anumita legatura intre reformele juridice si aderarea la Schengen; ele considera ca aceasta capacitate de a implementa reformele juridice este legata de adrerare, pentru ca este vorba de incredere; spatiul Schengen inseamna incredere, Romania va trebui sa convinga statele membre ca merita sa fie acolo", a explicat Barroso, raspunzand unei intrebari.

"Consolidarea increderii in statele membre este cruciala", a spus Barroso, care a tinut sa-l felicite pe presedintele Traian Basescu "pentru reactia rapida" la criticile din ultimul raport al Comisiei Europene.

"Expertii Comisiei Europene vor fi aici saptamana viitoare pentru a evalua progresul. Sper sa ajunga la concluzia ca Romania a adoptat MCV ca pe un sprijin pentru propria agenda de reforma", a mai spus Barroso.

La randul sau, presedintele Traian Basescu a precizat ca decizia va fi luata in Consiliu, care este un organism politic, astfel incat "trebuie sa ne asiguram ca facem tot ce ne sta in putinta pentru a accelera Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie".

Traian Basescu sublinia saptamana trecuta ca aderarea Romaniei la spatiul Schengen, programata sa aiba loc in martie 2011, depinde numai de criterii tehnice, care sunt respectate, pana in prezent, de tara noastra.