Comisia Europeana a adoptat miercuri o propunere de creare a unui mecanism specific de evaluare a respectarii normelor Schengen de catre statele deja membre ale spatiului Schengen, care sa permita o mai buna verificare a legislatiei relevante privind eliminarea controalelor la frontierele interne si controale mai eficiente in statele membre, informeaza un comunicat al CE.

Comisia a constatat ca, in ciuda libertatii de circulatie pentru europeni in spatiul Schengen, fara controale la frontiere, mai exista in statele UE membre ale ariei Schengen bariere in calea liberei circulatii, pentru ca normele Schengen nu sunt aplicate corect de statele membre.

Prin urmare, noua propunere a Bruxelles-ului stabileste norme transparente, eficiente si clare privind metoda care trebuie aplicata in cadrul evaluarilor. Evaluarea trebuie sa acorde atentie respectarii drepturilor fundamentale in aplicarea aquis-ului Schengen. Propunerea se refera la toate aspectele cooperarii intre cele 25 de state membre ale ariei de libera circulatie, in special la frontierele externe, politica in domeniul vizelor, cooperarea politieneasca si Sistemul de Informatii Schengen.

Noul mecanism imbunatateste sistemul actual de inspectii periodice la fata locului in statele membre si introduce desfasurarea unor vizite neanuntate prin care sa se asigure ca normele Schengen sunt aplicate corect in orice moment. Propunerea instituie programe de evaluare multianuale pentru vizitele la fata locului si ofera reguli clare privind masurile care trebuie luate in urma constatarilor din cadrul evaluarilor. Parlamentul European si Consiliul vor decide daca sunt de acord cu aceasta propunere.

Mecanismul revizuit reflecta schimbarile intervenite in situatia juridica in urma integrarii normelor Schengen in cadrul UE si a intrarii in vigoare a Tratatului de la Lisabona.

Sistemul actual de evaluare este in vigoare din 1999. Acesta nu reflecta pe deplin situatia juridica actuala si prezinta deficiente in ceea ce priveste metodologia si utilizarea analizei riscurilor, sustine Comisia. Si dupa intrarea in spatiul Schengen, statele membre sunt supuse unor inspectii. Tocmai de aceea, propunerea se refera doar la verificarea aplicarii corecte a acquis-ului Schengen de catre acele state membre care fac deja parte din spatiul Schengen.

In 2009, Comisia a prezentat doua propuneri de revizuire a mecanismului de evaluare. De atunci, cadrul institutional a fost modificat odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona.

Prin urmare, prezenta propunere revizuita reflecta rolul consolidat al Parlamentului European, tinand seama in acelasi timp de opiniile statelor membre cu privire la propunerea initiala.

Consiliul are responsabilitatea deplina privind verificarea conditiilor pentru aderarea la spatiul Schengen. Decizia privind aderarea unui stat la spatiul Schengen este luata de Consiliu, dupa consultarea Parlamentului European.