Consumul de droguri debuteaza la varsta de 14 ani. Vezi in text de unde cumpara tinerii stupefiante si pretul drogurilor cu ridicata si cu amanuntul

de R.P.     HotNews.ro
Miercuri, 10 noiembrie 2010, 15:19 Actualitate | Esenţial


 documente
(10 Nov 2010) PDF, 2MB
Consumul de droguri debuteaza, mai nou, la varsta de 14 ani sau chiar mai putin. Tinerii isi iau droguri din discoteci, din cartierul unde locuiesc sau din imprejurimile scolii. Heroina este drogul din cauza caruia s-a solicitat de cele mai multe ori asistenta medicala iar canabisul - care costa mult mai putin pe piata neagra - este cel mai consumat halucinogen. Datele au fost prezentate miercuri de Agentia Nationala Antidrog, in cadrul lansarii Raportului National privind Situatia Drogurilor in Romania 2010.

Distributia drogurilor in Romania, pe regiuni, in primele 6 luni din 2010
Foto: Agentia Nationala Antidrog
In primele sase luni ale acestui an, 934 de persoane au ajuns la spital in urma consumului de droguri. Dintre acestea, 235 de cazuri au fost intoxicatii acute cu "substante etnobotanice", fata de 86 de persoane spitalizate intreg anul trecut din aceeasi cauza. Cu alte cuvinte, in primele sase luni din 2010, numarul aproape s-a triplat fata de intreg anul 2009.

Anul trecut, aproape 1.000 de oameni au ajuns la Urgente, in toata tara, dupa ce au consumat droguri. Cei mai multi au intrat in spital din cauza stupefiantelor de mare risc, cum ar fi opiumul sau heroina. LSD-ul, amfetaminele si etnobotanicele isi impart aproape in mod egal proportiile in privinta persoanelor spitalizate, iar pe ultimul loc in statistica Politiei Romane este canabisul - drog care este raspunzator pentru 48 de pacienti intoxicati anul trecut.

Ajung sa se interneze in spital din cauza consumului de stupefiante atat tineri, cat si persoane de varsta a doua. Media este de 31,7 ani. In randul femeilor, varsta este de 39 de ani, iar barbatii in aceasta situatie au in medie 29,5 ani. Cei care se trateaza in afara spitalului, ambulatoriu, de dependenta de narcotice, sunt mai ales tinerii cu varste in jurul a 27 de ani.

Preturile drogurilor de pe piata ilicita din Romania, in 2009
Foto: Agentia Nationala Antidrog
Pretul drogurilor la nivelul strazii

Raportul arata ca preturile de comercializare a drogurilor au variat anul trecut in functie de tendinta manifestata la nivelul cererii pe piata ilicita:
- hasis (rezina de cannabis) - pretul cu ridicata (en gros) a scazut de aproximativ 2 ori fata de anul 2008 si este de aproximativ 7 ori mai mare decat pretul din anul 2004; pretul cu amanuntul a crescut de aproape 2 ori fata de anul precedent si de aproximativ 4 ori fata de 2004;
- canabis iarba (marijuana) - pretul cu ridicata (en gros) a crescut cu aproximativ 50% fata de ultimii ani; pretul cu amanuntul este mai mare cu 25% fata de 2008 si, de asemenea, este de 5 ori mai mare decat pretul practicat in 2004;
- cocaina - pretul cu ridicata (en gros) a crescut cu aproximativ 10% fata de anul anterior, iar pretul cu amanuntul s-a mentinut relativ stabil pe intreg intervalul 2004 - 2009;
- heroina - pretul cu ridicata (en gros) se situeaza intr-un interval de variatie mai mare decat cel inregistrat in anul 2008, suma minima platita pentru un kilogram de heroina fiind mai mica cu 20% fata de anul 2008, iar cea maxima fiind mai mare cu 25%, comparativ cu anul 2008; pretul cu amanuntul s-a diminuat cu 19,6%, comparativ cu anul precedent si este de aproximativ doua ori mai mare decat in 2004;
- ecstasy (MDMA) - pretul cu ridicata (en gros) a scazut fata de anul 2006, se situeaza relativ la acelasi nivel cu pretul minim din 2004, insa depaseste cu 87,5% pretul maxim al acestui an; pretul cu amanuntul s-a dublat fata de anul 2008, cand valorile acestuia erau similare celor din 2004;
- LSD - pretul cu amanuntul s-a mentinut relativ stabil in perioada 2004-2009.

In general, pretul drogurilor la nivelul strazii creste, in 2009, cu exceptia pretului heroinei (pentru care se mareste intervalul pretului cu ridicata, dar scade pretul cu amanuntul) si a pretului hasisului (scade pretul cu ridicata si creste cel cu amanuntul). In continuare, cel mai scump drog ramane cocaina, care poate ajunge si la 120  euro/gram.

Cantitatea totala de droguri confiscate anul trecut a fost de trei ori mai mare decat cea din 2008, de la peste 630 de kilograme la 1,6 tone. In ceea ce priveste drogurile sub forma de comprimate, se observa o scadere a capturilor de aproximativ trei ori fata de 2008, aceeasi tendinta observandu-se si in cazul fiolelor cu continut stupefiant si psihotrope. In cazul LSD-ului a fost inregistrata o crestere de aproximativ patru ori a numarului de doze confiscate, de la 71 la 308 doze. 
 • Consumul de droguri in scoli si in randul populatiei tinere
Raspuns la intrebarea Ce substanta ai consumat prima data si la ce varsta?
Foto: Agentia Nationala Antidrog
Anul trecut, 10,7% dintre elevii de clasa a XII-a chestionati au declarat ca au consumat stupefiante. Concluzia apartine studiului "BAROMETRUL ADOLESCENTEI 2009, Atitudini si stil de viata la nivelul elevilor de liceu de clasa a-XII-a", realizat de Facultatea de Stiinte Politice din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative. Studiul a fost realizat la nivel national, in perioada 15 octombrie - 5 noiembrie 2009, pe 1.290 de elevi. Rezultatele barometrului indica faptul ca, in cazul elevilor de clasa a XII-a, Bucurestiul nu mai este principalul oras din Romania in care se consuma droguri, regiunea Bucuresti-Ilfov fiind pe locul trei in ceea ce priveste procentul inregistrat, 13,7%. Regiunea Nord-Est se distinge in privinta consumului, inregistrand un procent de 19,9%, fiind urmata de Regiunea de Sud-Est, cu o prevalenta declarata de 15,1%.  

In ceea ce priveste substantele consumate, marijuana are o prevalenta de-a lungul vietii de 34,1% si apar drogurile din categoria "substante etnobotanice" (magic 3,6% - produs ce contine mefedrona, spice 2,2% - produs ce contine canabinoizi sintetici).
 
Debutul in consumul de droguri incepe de la varste timpurii, sub 14 ani - 13%, 14-15 ani - 10%, 16-17 ani - 41,3%. Accesibilitatea drogurilor este ridicata in locurile de petrecere a timpului liber, precum discoteci, baruri, etc. (23,4% dintre adolescentii de clasa a XII-a mentionand ca le pot procura usor in aceste locuri, iar 17,8 % - chiar foarte usor) si la petrecerile cu prietenii (18% au declarat ca le pot procura in aceste locuri usor, iar 12,8% - foarte usor).

 • Bolile infectioase asociate consumului de droguri: HIV/SIDA, hepatite virale
In anul 2009, bolile infectioase asociate consumului de droguri indica o tendinta de:
 • stabilizare pentru Hepatita Virala B (in jurul a 10-11% dintre consumatorii de droguri injectabile testati)
 • stabilizare la nivele inalte pentru Hepatita Virala C, cu valori peste media europeana (71,2% dintre consumatorii de droguri injectabile testati)
 • crestere pentru HIV, dar valorile sunt sub media europeana (11 cazuri in 2009, adica 3,3% dintre consumatorii de droguri injectabile testati)
Principalele cauze ale aparitiei acestor boli in randul consumatorilor de stupefiante sunt utilizarea in comun a echipamentului de injectare intr-un procent ridicat si refuzul de a merge la medic. In afara celor trei afectiuni mentionate, nu exista date disponibile pentru alte boli, cum ar fi sifilisul, tuberculoza, infectiile cu transmitere sexuala. Cazurile de boli infectioase asociate consumului de droguri injectabile inregistrate sunt atribuite, in mare parte, consumatorilor din Bucuresti.

Analiza a fost realizata pe 1.173 de cazuri inregistrate de consumatori de droguri injectabile (CDI). Drogul principal utilizat de CDI a fost heroina (1.144), restul cazurilor raportand alte substante ca drog principal: 15 metadona, 3 ketamina, 2 morfina, alte substante ("droguri legale", fara a fi clar specificata substanta activa). Dintre cele 1.173 de persoane inregistrate drept consumatori de droguri injectabile, 541 au declarat ca au fost testate pentru virusul hepatic C (VHC), 339 pentru virusul hepatic B (VHB) si 329 pentru HIV.
 • Drumul drogurilor catre Romania
Potrivit datelor publicate de Agentia Nationala Antidrog, Romania a continuat sa fie un spatiu de tranzit si de depozitare a unor droguri de mare risc destinate pietei vest europene (cu precadere Olanda, Germania, Marea Britanie). Situatia are drept cauza in primul rand pozitia geografica a tarii si conexiunile stabilite de membrii gruparilor criminale autohtone cu cei ai crimei organizate transfrontaliere externe. Raportul arata, "ca elemente de noutate", expansiunea "deosebita pe piata romaneasca in ultimii doi ani a drogurilor sintetice si a asa numitelor designer drugs sau spice, precum si intensificarea activitatilor de recrutare a cetatenilor romani de catre retelele vest africane pentru a fi utilizati pentru carausie de droguri intre tarile producatoare si diferite destinatii".

Heroina care ajunge in Romania este destinata atat Europei de Vest, cat si pietei interne, punctul de plecare al acesteia fiind, in marea majoritate a cazurilor, Turcia sau Iranul. Romania este folosita si ca spatiu de depozitare a heroinei, destinata pietei vest europene, aceasta fiind adusa prin intermediul firmelor de transport international de persoane si marfuri sau prin folosirea unor autoturisme inmatriculate in tara noastra conduse de cetateni romani, dupa care este expediata mai departe prin intermediul unor mijloace similare, transporturile aparand astfel cu originea in Romania.

Destinatiile frecvente sunt Olanda, Germania, Marea Britanie.

Opiumul, avand ca punct de plecare Iranul, este introdus in cantitati mici in Romania pentru consumul comunitatii iraniene din tara noastra. Traficul de opiacee pe teritoriul Romaniei are ca factori de influenta atat situarea tarii noastre pe un segment al rutei balcanice si in apropierea rutei de nord a Marii Negre, cat si prezenta grupurilor infractionale cu legaturi in tarile de productie si destinatie din care fac parte in majoritatea cazurilor cetateni sau etnici turci si iranieni.

Cocaina este un drog scump pentru piata interna si de aceea este adusa in cantitati mici din Vestul Europei (Spania, Olanda, Belgia) sau din tarile Americii de Sud, pentru o anumita categorie de consumatori. Totodata, traficantii acestui tip de drog si-au indreptat atentia catre portul Constanta ca punct de intrare in Europa si ocolire a rutelor clasice unde controlul este sporit, dovada fiind capturile semnificative din anul 2009 din acest port (de aproximativ 1300 Kg).

Canabisul ramane cel mai consumat drog din Romania, piata interna fiind alimentata atat din tarile europene producatoare (Moldova, Olanda, Belgia etc), cat si din productie interna (fiind constatata o crestere a numarului de "culturi indoor" pe teritoriul intregii tari).

Hasisul este adus in general din Spania, prin intermediul curselor regulate de autocare (prin carausi sau colete) sau pe curse aeriene in special low cost.

Drogurile sintetice au cunoscut o expansiune deosebita pe piata romaneasca in ultimii doi ani, avand in vedere ca, pe langa cele clasice, si-au facu aparitia noi derivati ai acestora cu efecte similare, neintroduse sub control, asa numitele designer drugs sau spice. Un fenomen observat de-a lungul timpului este acela ca cetatenii romani sunt folositi cu precadere de retelele vest africane (organizate in celule interconectate pe teritoriile statelor din intreaga lume) pentru carausie de droguri intre tarile producatoare spre diferite destinatii. Avand in vedere ca destinatiile acestor carausi nu sunt pe teritoriul Romaniei, iar rolul celulei vest africane pe teritoriul nostru este de a recruta carausi, identificarea si dezmembrarea unor astfel de retele sunt dificile si depind de disponibilitatea de cooperare a tarilor pe teritoriul carora se savarseste infractiunea, se mai arata in raport.

In cursul anului 2009, pe teritoriul national nu au fost descoperite laboratoare clandestine destinate fabricarii de droguri, precizeaza raportul.
 • Decese asociate consumului de droguri
In 2009, au fost inregistrate 32 cazuri de decese asociate consumului de droguri la nivel national, dintre care 28 din Bucuresti (31 barbati si o femeie). Varsta medie este de 27 de ani. In anul 2008, au fost inregistrate 33 de decese, majoritatea in randul persoanelor de 15-19 ani, cu istoric scurt de consum. In 2007 au fost inregistrate 32 de decese asociate consumului de droguri.

In raport se precizeaza ca, "in cazul substantelor etnobotanice, ca urmare a relatarilor aparute in presa cu privire la mai multe decese asociate consumului de astfel de substante, Agentia Nationala Antidrog a organizat un grup de lucru privind posibilitatile de detectie a acestor substante in probele biologice cu participarea expertilor INML, ai sectiilor de toxicologie din cadrul unor spitale de urgenta din Bucuresti. Conform discutiilor purtate, INML a identificat probleme de natura tehnica privind detectarea din probe biologice a substantelor de tip cathinone si alte substante psihoactive prezente in asa numitele plante etnobotanice, din cauza concentratiei infinitezimale a acestora in probele biologice analizate, a lipsei unui standard de lucru (esantion martor), care nu exista la ora actuala in Romania si a informatiei stiintifice insuficiente privind metodele de detectie a acestor substante. O alta problema semnalata este lipsa colaborarii, in unele cazuri, dintre politistul de caz si medicul legist, astfel incat acesta din urma nu intra in posesia paraphernalia identificate la locul decesului in cazul consumatorilor. Dintre substantele nou interzise au fost identificate anul trecut 5 cazuri de consum de ketamina, dintre care 2 soldate cu deces. Nu s-au evidentiat la analiza cazuri de intoxicatie cu Mephedrone, desi au existat suspiciuni, semnalate de apropiati ai persoanelor supuse testelor".

 • In cursul anului 2009, au fost depistati in trafic, conducand sub influenta substantelor stupefiante si psihotrope, 23 de conducatori auto. Adica de aproximativ 3 ori mai mult decat in anul 2008, cand au fost identificati in trafic 8 conducatori auto. Din cei 23 de soferi, o treime au fost depistati pe raza municipiului Bucuresti.
 • Profilul persoanelor care ajung la spital, in functie de drogurile consumate:
Heroina - barbat, cu varsta cuprinsa intre 25 si 29 de ani, care consuma heroina zilnic, pe cale injectabila. Consuma, de asemenea, ca drog secundar, in special metadona, hipnotice si sedative, dar si canabis si cocaina. Varsta de debut se situeaza, in cele mai multe cazuri, intre 15 si 19 ani. Este la prima admitere la tratament pentru consumul de droguri.
Canabis - barbat, cu varsta cuprinsa intre 20 si 24 de ani (in anul 2007, intre 25 si 29 de ani), care a debutat in consum la varste mai mici de 20 de ani. Consuma acest tip de drog ocazional, pe cale pulmonara (fumat/ inhalat) si este la prima admitere la tratament pentru consumul de droguri.

Vezi atasat Raportul National privind Situatia Drogurilor in Romania si Situatia Drogurilor in Europa
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25357 vizualizari

 • +6 (10 voturi)    
  - (Miercuri, 10 noiembrie 2010, 16:51)

  rontzaila [utilizator]

  1000 de spitalizari la 21 de milioane e mult, e putin? puneti si voi intr-un context cifrele, in comparatie cu spitalizarile datorate alcoolului, in comparatie cu tarile vecine, in comparatie cu tarile din vest etc.

  cifre concrete despre numarul de morti datorate consumului de droguri in 2009 exista? stiu ca s-a vorbit destul de mult despre "niste morti" datorate substantelor vandute in asa zisele "magazine de vise", dar fara detalii suplimentare.
  • +3 (5 voturi)    
   ... (Miercuri, 10 noiembrie 2010, 17:46)

   adi [anonim] i-a raspuns lui rontzaila

   am gasit eu in documentul atasat:

   Nu au fost declarate decese asociate consumului de droguri consecutive consumului de “droguri legale” – cazurile semnalate de media, organe de cercetare, aparţinători etc. au avut de fiecare dată confirmarea toxicologică a consumului de droguri ilegale – medicamente, iar decesul a fost corelat consumului acestora din urmă.


   pag. 89
   • -2 (6 voturi)    
    bleah (Joi, 11 noiembrie 2010, 10:22)

    cvi [utilizator] i-a raspuns lui adi

    Anul trecut, toate televiziunile prezentau cazuri de decese cauzate de etnobotanice.
    Nu sunt un adept al lor, le-am incercat dar nu imi plac, din mai multe motive. Nu am fost de acord insa, cu metoda legiuitorilor de a le inchide folosindu-se de niste date contrafacute.
    • +3 (3 voturi)    
     Nu conteaza metoda. (Joi, 11 noiembrie 2010, 12:20)

     bgd [utilizator] i-a raspuns lui cvi

     Aceste magazine trebuie inchise.
     Este un drog in Africa de Sud, Tic parca se numeste...si se face din tot felul de produse care se gasesc in supermarket (clor, detergent, etc). Efectele acestui drog asupra tinerilor era pur si simplu devastator....Speranta de viata a tinerilor nu depasea 30 de ani, si nu pt ca ar fi avut efecte distructive asupra corpului...ci pt ca sub influenta drogului erai extrem de agresiv.
     Cat credeti ca va mai dura pana isi va face aparitia si in magazinele astea?
     Deja se consuma cam toate pastilele de slabit si de tuse de prin farmacii, prafuri vaginale, medicamente pt animale si alte prostii... Nu mai este nevoie de inca o serie de magazine ce distribuie chimicale si otravuri tinerilor sub alta forma.
     Cum am mai spus si in alt articol... Vreti sa va drogati? H, marijuana... Nu au efecte negative nici pe termen scurt nici pe termen lung.
     De fapt nici nu inteleg de ce nu sunt legalizate. Adica poti cumpara alcool de la fiecare colt de strada dar cannabisul e ilegal. Cata prostie si ignoranta !
     • 0 (2 voturi)    
      scopul nu scuza mijloacele (Joi, 11 noiembrie 2010, 13:10)

      cvi [utilizator] i-a raspuns lui bgd

      Nu e chiar asa. Nu poti inchide ochii cand statul comite o ilegalite. E posibil ca pe viitor s a iti fie incalcate si tie niste drepturi, totul doar pt. ca televiziunile au dezinformat la un anumit moment.
      Somnul ratiunii naste monstrii.
      • +2 (4 voturi)    
       . (Joi, 11 noiembrie 2010, 14:24)

       bgd [utilizator] i-a raspuns lui cvi

       Ai auzit de "greater good"?. Daca imi vor fi incalcate drepturile pt a face un bine societatii...atunci asta e.
       Sigur ca poti trece acele porcarii pe lista substantelor interzise...dar la fel de simplu se poate schimba usor compozitia si astfel sa nu se mai regaseasca pe liste. Ce facem...ne luptam in chimisti...sau le inchidem din start?
       Stiu ca nu e corect...dar vezi o solutie mai buna pe termen scurt?
       • 0 (2 voturi)    
        i disagree (Joi, 11 noiembrie 2010, 14:50)

        cvi [utilizator] i-a raspuns lui bgd

        Ca sa ne lamurim de la inceput: nu sunt de acord cu incalcarea niciunui drept, al meu sau al tau pt. un greater good. Daca te gandesti putin, iti poti da seama ce abuzuri pot deriva de aici.

        Metoda asta de a interzice tot nu a mers si nu va merge niciodata. Daca te mai si folosesti de motive inventate pt. a o aplica, dai in partea cealalta.
        Solutiile cautate nu ar trebui sa fie pe termen scurt, ci din contra. Arunca un ochi in ograda celor din vest si vezi cum procedeaza Berlinul sau Praga...
        Cei care au ajuns la spital de la exces de etnobotanice(nu au murit, ci au ajuns la spital) se vor intoarce la excesul de votca, practicat inainte, daca aceste magazine se vor inchide.
        • 0 (0 voturi)    
         ? (Joi, 11 noiembrie 2010, 15:31)

         bgd [utilizator] i-a raspuns lui cvi

         Cum procedeaza Berlinul?
         • 0 (0 voturi)    
          take a look (Joi, 11 noiembrie 2010, 16:24)

          cvi [utilizator] i-a raspuns lui bgd

          http://www.adiktologie.cz/articles/en/57/1957/The-cities-of-Prague-and-Berlin-have-signed-the-Prague-declaration-calling-upon-principles-of-effective-local-drug-policy.html?acc=enb
          • +1 (1 vot)    
           Da (Joi, 11 noiembrie 2010, 21:26)

           bgd [utilizator] i-a raspuns lui cvi

           Coquette, ce sa zic.

           Numai ca la noi nu se poate aplica sub nici o forma. Suntem prea inapoiati pt un astfel de sistem complex de prevenire si control.
           • 0 (2 voturi)    
            da (Joi, 11 noiembrie 2010, 22:53)

            cvi [utilizator] i-a raspuns lui bgd

            Asta e si parerea mea.
            Insa, vinovati ca la noi nu se poate s-ar putea sa fie chiar cei care fac dreptate dupa capul lor, incalcandu-ti tie drepturile.
            • 0 (0 voturi)    
             Pai decat deloc... (Vineri, 12 noiembrie 2010, 0:47)

             bgd [utilizator] i-a raspuns lui cvi

             .
 • 0 (6 voturi)    
  eronat (Miercuri, 10 noiembrie 2010, 17:21)

  gabis [anonim]

  raportu` asta de 2 lei ar trebuii sa ce?
  o data la 1 an 2 .. faceti un astfel de raport in care vedem cifre nimic mai mult .,... se mai observa ca cifra consumatorilor este in crestere de la an asa si?
  nu pot decat sa ma bucur ca am intrat si noi in randul lumii .. cu astfel de harta .. ce mai .. nu inteleg la ce "drq" au mai impartit o pe regiuni .. si cu legende etc.. ca oricum se cunsuma orice peste tot .
  fratilor nu mai pierdeti timpul aiurea lucrand la astfel de rapoarte pentru k curand o sa faceti astfel de rapoarte privind cifra mortilor din cauza substantelor STUPEFIANTE.. asa cum faceti la alcool si tigari . ah uitasem oare tutunu si alcoolu sunt illegale?nu? pai de ce? precum drogurile reprezinta un viciu mai bun mai prost sau foarte prost pentru sanatate asa si alcoolu si tigarile sunt vicii care pe langa faaptu ca nu ti aduc niciun fel de satisfactie mai dai si bani pe ele te mai si imbolnavesti .. ma mir cum de nu te duci si la puscarie ca se poarta .
 • +4 (8 voturi)    
  .... (Miercuri, 10 noiembrie 2010, 17:35)

  .... [anonim]

  scump dom`le scump...
  basescu e de vina... dupa ce ca suntem saraci... si nu avem bani...
  propun sindicatele sa faca miting... ce inseamna nesimtirea astea?
  scump dom'le scump!
 • +1 (11 voturi)    
  ... (Miercuri, 10 noiembrie 2010, 19:43)

  taranul [anonim]

  In centrul Clujului, aproape in fiecare zi, niste tineri cu bani gata consuma droguri sub privirile trecatorilor. Mai consuma cateva doze de bere si pleaca cu BMW ul lor de cateva zeci de mii de euro.

  Nimeni nu pare fi interesat.
  • -1 (7 voturi)    
   asd (Miercuri, 10 noiembrie 2010, 20:28)

   gabi s [anonim] i-a raspuns lui taranul

   nimeni .. in afara de tine.
 • +5 (5 voturi)    
  Ridicol (Miercuri, 10 noiembrie 2010, 21:43)

  vasile [anonim]

  raportul. Am vazut doar graficul cu consumul, la axa "substanta" figureaza:
  Marijuana 34,1;
  Canabis 8,6,
  Hasis 6.5.
  Magic ? Muguri ?

  Ce fel de statistica e asta ? Isi bat joc sau habar nu au cu ce se ocupa ?
 • +1 (15 voturi)    
  Narcomanii (Miercuri, 10 noiembrie 2010, 22:05)

  dorina [anonim]

  In Mexic, in urma razboiului impotriva drogurilor, au murit pana acum 31000 de persoane (impuscati, decapitati, topiti in acid, torurati sau ....omorati din greseala). 10000 de copii au ramas orfani in urma asasinarii parintilor si asta numai in Ciudad Juarez. Multi dintre ei bantuie pe strazi pentru ca le este frica sa se intoarca acasa. In fiecare weekend, exista grupuri de narcos care intra peste tinerii care petrec (pentru ca au vreo problema cu vreunul dintre ei, consumator care nu-si plateste datoriile) si sunt omorate prin impuscare 15-20 de persoane odata. Si cu toate acestea, consumul de droguri s-a marit, in conditiile in care chiar imbecilii, care se plang ca un frate, parinte sau prieten au fost asasinati de narcotraficanti, consuma droguri in draci. Daca spui ca este rau sa consumi droguri se uita la tine de parca tu ai fi un infractor si un picat din luna, caci nu este asa: ce, nu am dreptul sa ma droghez ca un porc? Ai tot dreptul pe care ti-l doresti, dar cand iti fumezi, injectezi, inghiti sau tragi pe nas drogurile, sa te gandesti ca din cauza ta mor zeci de mii de oameni implicati sau nu in narcotrafic, in Romania, Afganistan, Mexic, Columbia, Peru, sau in alte parti din lume, producatoare, exportatoare si distribuitoare de "vise".
  • -1 (13 voturi)    
   subscriu! (Miercuri, 10 noiembrie 2010, 22:49)

   Archon [anonim] i-a raspuns lui dorina

   Apologetii drogurilor (legale sau nu) ignora cu desavarsire acest adevar. Ce-i drept, e foarte usor sa zici ca nu-ti pasa de victimele din Mexic sau Afganistan cand iti iei doza de hasis stand comod pe canapea, in Romania...

   Ignoranta e la fel de letala ca un glont de ak47.
   • 0 (10 voturi)    
    logica bizonului (Joi, 11 noiembrie 2010, 1:36)

    ax [anonim] i-a raspuns lui Archon

    Sau cand capul e doar umbrela gatului....

    DEMONSTRATIA ABSENTEI CREIERULUI LA BIZON
    In Mexic, in urma razboiului impotriva drogurilor, au murit pana acum 31000 de persoane.
    ...
    Ai tot dreptul pe care ti-l doresti, dar cand iti fumezi, injectezi, inghiti sau tragi pe nas drogurile, sa te gandesti ca din cauza ta mor zeci de mii de oameni implicati sau nu in narcotrafic

    Hei, citeste ce ai scris la inceput si pune-ti intrebarea daca nu cumva razboiul impotriva drogurilor e de vina, nu consumatorul
  • +6 (12 voturi)    
   Legalizare (Miercuri, 10 noiembrie 2010, 23:24)

   Seb [anonim] i-a raspuns lui dorina

   Daca le-ar legaliza ar scoate infractorii din afacere si ar face si niste bani de pe urma consumatorilor pentru bugetul de stat.
   Daca adoptam stilul strutului problema nu o sa dispara...
   • -2 (8 voturi)    
    Asta ar mai lipsi sa (Joi, 11 noiembrie 2010, 8:07)

    Audit [utilizator] i-a raspuns lui Seb

    le legalizeze. Habar nu ai ce vorbesti.
    Asculta (sau mai corect - citeste) ce scriu eu: uita-te la magazinele de vise legale, nu le deranjeaza nimeni, ceea ce vand e legal si uita-te la tv (unii se pot uita si in familii) si vezi la ce duc.
    Daca pe aici prin zona sunt oameni care consuma fie si "doar" etnobotanice - vai lor _ dar va spun legalizarea nu este o solutie. Inasprirea pedepselor da. Dupa logica ta hai sa legalizam omorul ca atunci va scadea incidenta acestor fapte. Total gresit.
    • 0 (4 voturi)    
     numai ca ... (Joi, 11 noiembrie 2010, 9:08)

     sentenced [utilizator] i-a raspuns lui Audit

     Daca legalizezi omoru' nu iti intra bani la buget de pe urma crimelor . La legalizarea drogurilor intra .
     • +3 (3 voturi)    
      omorul a fost legal 1939-1945 (Joi, 11 noiembrie 2010, 12:02)

      bors cu miere [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

      Nu există vicii mari şi vicii mici. Viciul e viciu şi este condamnat de societate.
    • -1 (3 voturi)    
     gresesti. (Joi, 11 noiembrie 2010, 10:17)

     un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui Audit

     tu pelcid e la premiza la ceea ce vezi de la TV. Dezinformare totala. La TV vezi multe crime din cauza alcoolului. Ce parere ai sa faci puscarie pentru bniste prune culese din curte puse la fermentat.
     Acelasi lucru t-il spun despre canepa.
     Este ridicol sa incriminezi consumul unei plante ce creste in pamant pentru ca face rau. Cannabisul este mult mai putin nociv decat alcoolul si tutunul. Si nu creaza dependenta in aceeasi masura precum nicotina si alcoolul. Industria neagra de droguri este foarte mare si extreme de profitabila. A crede ca asemenea profituri nu atrag coruptie in cele mai inalte nivele este o naivitate.
     Legalizarea lor ar duce la spargerea traficului. Oamenii care vor sa se drogheze o sa poata sa faca asta fara sa moara nimeni in conflicte violente. Asa cum un individ care vrea sa bea pana nu mai poate fapt ce in final ii va fi fatal nu duce la crima organizata si alte probleme.
     Pari un individ cu discernamant. Daca maine ai avea acces legal la droguri nu cred ca te-ai apuca de droguri. Crezi ca este un pericol pentru cei din jur? Ai fi suprins dar un tip `fumat` o sa rada incontrolabil si o sa fie cel mai fericit / euforic. Nu va fi agresiv nici cu o musca.
     Totusi cannabisul este ilegal si incriminat. Cea mai mica abatare este pedepsita cu privare de libertate ani buni, iar dupa ce un tanar iese din puscarie este adult/batran privat de studii incapabil sa se adapteze unei societati. Ramane un proscris. Nu ii ramane decat sa faca lucrui mai putin ortodoxe. De ce nu ceea ce a facut ultima data. trafic.
     De o dependenta mai scapi, de o condamnare nu. Incriminarea consumului nu duce la nimic bun. Olanda in ciuda legalizarii cannabisului are cel mai mic nr de consumatori (cetateni nu turisti) de droguri grele.
     Decat sa se investeasca in razboi contra traficantilor de ce nu legalizarea (adio trafic) si banii sa fie investiti in educatia copiilor sa li se spuna ca drogurile inclusiv alcoolul si tutunul sunt noicive si ii distrug.
     • +2 (2 voturi)    
      Nu ma imi formez opinii (Joi, 11 noiembrie 2010, 11:59)

      Audit [utilizator] i-a raspuns lui un oarecare

      de la tv. In nici un domeniu. Vorbesc din realitate cunoscand adolescenti care folosesc etnobotanice. Si, iar vprbesc din vazute, devin DEOSEBIT de violenti.
      Am citit cu atentie ceea ce ai scris. Mi-ai indus o anume indoiala dar nu m-ai convins.
      Poate ma repet: eu vad durere, vanatai, lacrimi, dependenta, incoerenta la copii de 20 ani. Si ma doare sufletul de tineretea lor, de ochii lor care ar trebui sa rada nu sa fie vineti. De aceea eu am un apel aproape dramatic catre primarul capitalei de a interzice magazinele etnobotanice.
      • 0 (0 voturi)    
       Da ma, da' ... (Vineri, 12 noiembrie 2010, 8:44)

       Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Audit

       ... ce propui matale e ca daca unu' vrea sa il omoare pe al tu' sa prevenim crima omorand victima in mod legal.

       Cu alcool, tigari, etnobotanice sau alte metode, intotdeauna au fost oameni si vor fi oameni care au tinut mortis sa-si faca praf viata, oricat s-a chinuit societatea sa la schimbe obiceiurile si intentiile. Nu zic ca nu merita investit in educatie si tratament pt. dependenti, da' in acelasi timp, societatea ca sistem tre' sa se protejeze de eventuale pagube produse de asemenea oameni luand in considerare faptul ca n-are cum sa-i schimbe.

       La nivelul de ansamblu al populatiei exista o perceptie negativa a betivilor, si incepe sa se formeze, desi incet si cu greu, o perceptie similara a fumatorilor. Cata vreme insa drogurile de alta natura vor fi ilegale, consumul de droguri, in loc sa genereze generalizat o atitudine de dezaprobare, e cool, mai ales pentru tineri. Mai rau, fiind ilegal, nu se pot face si publica studii medicale avizate, sau campanii de reclama impotriva consumului de genul pozelor cu cancer de esofag publicate pe pachetele de tigari.

       Daca consumul de droguri slabe s-ar legaliza, cum e in Amsterdam, de ex., o gramada de oameni care in momentul de fata se limiteaza la alcool si nicotina s-ar da la si la alte droguri - si ar intra sub tramvai, ar cadea de pe acoperis si cine stie cate mai - legea lu' Darwin in actiune. Dar factorul cool asociat consumului de droguri ar disparea, asa ca in randul tinerilor consumul probabil ar scarea, si atractia pt. droguri tari ar fi semnificativ mai redusa - n-are sens sa te dai la ceva de departe mai nociv pt. senzatii asemanatoare, si sa risti sa intri la puscarie, pe langa efectele evident negative asupra sanatatii.
      • 0 (0 voturi)    
       Da ma, da' ... (Vineri, 12 noiembrie 2010, 8:49)

       Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Audit

       Gandeste-te ce s-a intamplat la americani in timpul prohibitiei - prohibitia a fost ocazia perfecta pt. crima organizata. Crimele multe pe care le acuzi matale in Mexic sunt o chestie similara. Daca legalizezi drogurile, si le reglementezi, la fel cum e reglementat alcoolul, le tai craca de sub picioare alora de fac enorm de multi bani din droguri in momentul de fata, si care sunt vinovati de respectivele crime.

       La droguri, ca la orice alta marfa, piata e determinata de legea cererii si ofertei. Cata vreme tu dai in cap ofertei, nu faci altceva decat sa cresti artificial preturile. Daca vrei sa scazi consumul tre' sa dai in cap cererii, nu ofertei. Daca vrei sa-i falimentezi pe cei ce castiga bani de pe urma drogurilor, tre' sa faci tot posibilul ca sa scazi preturile, adica, pe langa reducerea cererii, sa contribui la cresterea ofertei. Daca preturile scad, traficantii nu mai vor avea resursele pt. cantitatea enorma de violenta pe care o produc in momentul de fata, ca efect secundar al ilegalitatii activitatii lor.
    • 0 (4 voturi)    
     mentionez ... (Joi, 11 noiembrie 2010, 10:22)

     un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui Audit

     ca de asemenea datorita impactului negativ care il are alcoolul asupra familiei si societatii SUA a interzis in perioada interbelica alcoolul. Oare de dragul vietii armonioase de familie l-au interzis? adica nu tu o bere un vin la ocazii nimic? :)
     nici pe departe. l-au interzis ca sa favorizeze traficul de alcool in care erau implicati cei mai inalti politicieni. Se faceau bani fara numar si violentele mafiei (Al Capone) au luat amploare exact ca in Mexic acum.
     Este trist ca cei ce guverneaza statele sunt interesati de MITA care iese din trafic decat de bunastyarea societatii.
     Cine are cap pe umeri nu se drogheaza din propiu discernamant. Nu legea il impiedica.
     Cati oameni mai trebuie sa suporte sanctiuni exagerate si crima organizata pana cand lacomia celor ce ne conduc o sa renunte la mita din droguri pentru binele oamenilor...ramane de vazut. Prohibitia alcoolului nu a durat prea mult.
  • +5 (11 voturi)    
   . (Joi, 11 noiembrie 2010, 0:09)

   vasile [anonim] i-a raspuns lui dorina

   Eu cred ca motivul violentei este ilegalitatea drogurilor nu drogurile in sine.
   Traficul de droguri este foarte profitabil. Fiind ilegale, aceste profituri se duc in mainile criminalilor.
   Violenta pe care o descrii este rezultatul concurentei salbatice intre gruparile criminale.
   Coruptia extrema este si ea un factor, dar este explicabil, deoarece este vorba de foarte multi bani, respectiv putere multa a lumii interlope. Tarile astea pot ingropa oricat de multi bani in combatere, problema este ca traficantii au resurse practic nelimitate.

   Drogurile ilegale genereaza anual venituri de $321.6 miliarde. Pentru comparatie, PIB-ul Romaniei este de $200.07 miliarde.
   Legalizarea consumului si taxarea ar elimina criminalii din ecuatie si ar contribui la economie, la fel ca tutunul sau alcoolul (nu, nu se vor apuca toti de droguri - exemple fiind tarile care au legalizat deja).

   Cat nu este de ciudat, cel mai tare se opun legalizarii drogurilor anume traficantii, deoarece ei au cel mai mult de pierdut. Din pacate, in multe instante traficantii majori fac parte din sau au legaturi cu organizatii foarte puternice. Un exemplu haios este prabusirea unui avion CIA cu 3.2 tone de cocaina acum 3 ani (google are detaliile). Daca mai cauti, gasesti nenumarate dezvaluiri care arata ca traficul de droguri se intampla la cel mai inalt nivel.
   Si de ce n-ar fi?
   Guvernele sunt implicate in lucruri si mai si, gen razboaie si trafic de armament - de ce drogurile ar fi o exceptie ?

   Respectiv, faptul ca mor zeci de mii in traficul cu droguri nu este de mirare. Petrolul a generat foarte multe victime, diamantele, aurul, armamentul - tot ce e profitabil si dubios genereaza victime. Din pacate, asa functioneaza lumea.
  • -2 (4 voturi)    
   Poftim ? (Joi, 11 noiembrie 2010, 10:15)

   Un om [anonim] i-a raspuns lui dorina

   Conform logicii tale decesele din perioada prohibitiei s-au datorat consumatorilor de alcool, nu gangsterilor.
   Analiza cauza-efect lipseste cu desavarsire din postarea ta, dar ai compensat-o cu "ce vreau eu sa zic"-efect...
   Manipulare de 2 lei...
   Si pana la urma cine esti tu sa hotarasti pentru altii ce e bine si ce e rau?
   Drogurile sunt problema omenirii acum?
   Cum ramane cu fast-food-ul ? Ai idee cati oameni mor anual din cauza bolilor cardio-vasculare ( cauzate de obezitate, deci in mare parte de industria fast-food ) ?
   Cum ti-ar placea sa se interzica fast-food-ul si sa fi arestat pentru ca ai fost prins la tine in casa mancand un hamburger facut de tine?
   Ganditi inainte sa vorbiti, nu va lasati manipulati !
  • 0 (0 voturi)    
   Mai e ceva: (Vineri, 12 noiembrie 2010, 16:03)

   Eufrosin [anonim] i-a raspuns lui dorina

   De pe urma distrugerii tineretului profita o mafie compusa din agenti corupti ai serviciilor secrete - de ce credeti ca traficantii sunt prinsi atat de rar? - , traficanti, politisti corupti etc., la ordinul a miliarde de dolari/an ( se spune pe la colturi ca economia SUA depinde de consumul si traficul de droguri, fara de care, ar imploda). Banii sunt mai apoi folositi in cele mai urate si ilegale scopuri cu putinta.

   Este destul sa arunci o rpivire la bogatia sfidatoare din Miami: yach langa yacht se aliniaza pe braturile de apa, ca sa nu mai vorbim de vilele aferente. Masinile nici nu intra la numaratoare. proprietarii lor? Niste indivizi mici, urati, carliontati si parosi, mai toti proveniti din Rusia si Ucraina. Este vestita mafie ruseasca, care se intelege si intr-alta limba decat in rusa. Ca la noi i acolo sunt lasati in pace de catre FBI.
   Daca serviciile secrete si-ar face o prioritate din asta, traficul de droguri ar disparea in Romania.
 • +4 (8 voturi)    
  de ce? (Miercuri, 10 noiembrie 2010, 22:21)

  MirceaA [utilizator]

  de ce nu scrieti voi un articol din care sa se vada clar care este dependenta data de marihuana in comparatie cu alcoolul si tutunul?
  • -6 (12 voturi)    
   And your point is ...? (Miercuri, 10 noiembrie 2010, 23:15)

   Quebecoisfier [anonim] i-a raspuns lui MirceaA

   ...ce vrei sa demonstrezi cu fraza asta desteapta?
   ca marihuana o fi vreun fel de chestie de facut racoritoare, nu ? iar tampitizii care spun " nu va drogati!" sa-si vada de treaba lor, este ...ca doar, ce naiba, marihuana nu e periculoasa, doar ce dreak', consumam marihuana decand am coborat din copaci, ba mai mult noi functionam cu marihuana, o folosim pe post de combistibil cerebral, ....ca doar e libertate !!!
   Oh, sfanta ignoranta !
   • +4 (12 voturi)    
    arde (Joi, 11 noiembrie 2010, 0:27)

    gabis [anonim] i-a raspuns lui Quebecoisfier

    asculta dl.. .. explica mi si mie cum daca sti.. cum au ajuns la spital respectivii 42 de consumatori de cannabis .. daca in istoria omenirii n a murit nici macar un paduche .. google it daca nu crezi .. inca un amanunt important ca sa ajungi la o supradoza si sa dai coltu` de la cannabis ar trebuii sa consumi undeva la 1 , 5 kg in vreo 10/15 min .. ceea ce i imposibil .
    acum explica mi cate sticle de bere tre sa bei ca sa da i in coma.. fapt mult ma apropiat realitatii decat supradoza de cannabis .
    inainte sa pui degetele pe tastatura ar trebuii sa sti ca oamenii astia care pur si simplu fumeaza nu ti afecteaza cu nimic tie viata .
    nimeni nu ignora faptul ca acolo mor oameni ,... dar si la noi mor oameni .. si nu pentru droguri ci cu franghia de gat din propia dorinta de a muri de mana lor .. nu de foame.
    • -3 (11 voturi)    
     pe langa subiect (Joi, 11 noiembrie 2010, 1:03)

     Archon [anonim] i-a raspuns lui gabis

     Stimabile, nu mori fizic ci mori psihic. Iti iei adio de la creeativitate, rationalitate si dezvoltare intelectuala. Ramai o biata coaja de ou, fiinta incapabila de interactiune sociala...

     Trist, nu-i asa?
     • +5 (7 voturi)    
      Neuronul stingher (Joi, 11 noiembrie 2010, 1:58)

      dorina [anonim] i-a raspuns lui Archon

      Exact, am un student care consuma droguri. E foarte "smecher" si "creativ": mi-a stat in banca 2 ore uitandu-se fix intr-un colt, cu o figura tampa si cu limba atarnandu-i din gura, in timp ce colegii lui participau activ la o clasa interactiva. Ce pot sa-i fac? Il pic la examen, ca e incoerent cand da raspunsurile, dar mai mult nu am ce face. Aici drogurie sunt legale!
      • +2 (8 voturi)    
       in cazul asta (Joi, 11 noiembrie 2010, 8:59)

       un_om_de_cal [utilizator] i-a raspuns lui dorina

       Daca e major, e problema lui.

       Studentii care consuma responsabil probabil nu se remarca negativ prin nimic.
      • -1 (5 voturi)    
       :) (Joi, 11 noiembrie 2010, 10:25)

       cvi [utilizator] i-a raspuns lui dorina

       Fii fair si nu da vina pe droguri pt. comportamentul lui.
       Si daca alegea sa vina beat la ora era la fel, poate mai rau.
       Statistic, printre colegii lui creativi sunt foarte multi consumatori de cannabis. ;)
      • +2 (6 voturi)    
       foarte normal. (Joi, 11 noiembrie 2010, 10:32)

       un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui dorina

       daca ar fi venit mort de beat si ar fi dormit pe banca care ar fi fost diferenta. Drogurile (inclusiv alcoolul) iti pot afecta viata personala. Toti bem alcool de exemplu dar putini suntem afectati de el.
       Asta nu inseamna ca cine consuma....alcool conduce beat sau munceste/ invata beat etc ...
       Toate au locul si momentul lor. Este momentul cand muncim/invatam/radem/plangem/bem/fumam.
       Daca nu ai discernament si nus tii cand sa te opresti nu inseamna ca trebuie interzisa berea de exemplu. un individ care e idiot si isi ditruge viata cu droguri (incluziv alcool) nu trebuie luat ca exemplu si spus ca alcoolul trebuie interzis. Mai mult nu l-a dus capul. Nu a putut sa treaca peste o slabiciune. mai bine educi un copil decat sa il bati. Dar unii nu fac diferenta....
      • 0 (0 voturi)    
       Neuronul stingher de tot! (Marţi, 16 noiembrie 2010, 15:56)

       Wilma [anonim] i-a raspuns lui dorina

       Ce bine ca studentul ala al tau n-a baut alcool. Nu puteai sa mai scrii comentariul asta stupid. Dar sigur ca daca ar fi bagat in el juma de kil de vodca ar fi luat cea mai mare nota din clasa!
       A, si noroc ca n-ai avut niciodata un student mahmur cu dureri de cap.
       Si uite ca asa, cu comentarii fara nici un sens uitam de la ce-am plecat! (Culmea e ca un profesor uita asta, dar... no comment).
       Canabisul nu creaza dependenta. Nici macar psihica (degeaba va agitati ca musca-ntre geamuri!). In schimb s-a demonstrat in nenumarate randuri ca si alcoolul si tutunul creaza dependenta FIZICA. Va pot si demonstra, dar nu meritati. Sunteti prea ignoranti si inchisi la minte.
       Hai sa traiasca democratia asta unde majoritatea decide...
     • +2 (8 voturi)    
      oare (Joi, 11 noiembrie 2010, 10:18)

      un trist [anonim] i-a raspuns lui Archon

      Foloseste Google si vei afla ca foarte multi oameni "creativi" au abuzat de droguri pentru a picta si compune, ca sa iti dau cele mai la indemana exemple. Pune pe o lista melodiile mai vechi de 30 de ani pe care le stii si probabil ca jumatate au fost compuse "while on drugs".
      Te rog sa identifici din lista de consumatori de cannabis de mai jos cojile de ou si fiintele fara creativitate sau rationalitate:
      - Arthur Conan Doyle
      - Louis Armstrong
      - Bob Dylan
      - Sigmun Freud
      - Bill Clinton
      - Friedrich Nietzsche
      - Victor Hugo
      - Honore de Balzac
      - Alexandre Dumas
      - Elvis Presley
      - cei de la Beatles
      - John F Kennedy
      - Mick Jagger
      - Oliver Stone
      - Oscar Wilde
      - Winston Churchill

      Nu e o lista inventata de mine, poti cauta si singur. Nu are rost sa iti enumar si toti actorii si artistii contemporani, nu?
      • -1 (1 vot)    
       E trist cat poti sa minti... (Joi, 11 noiembrie 2010, 18:30)

       Bucur [anonim] i-a raspuns lui un trist

       .
     • -3 (5 voturi)    
      inteleptu' lu' peste (Joi, 11 noiembrie 2010, 10:38)

      rica venturiano [utilizator] i-a raspuns lui Archon

      ai fumat? cunosti oameni care fumeaza? sau doar tii mortis sa-ti etalezi cei doi neuroni?
      • +1 (3 voturi)    
       ... (Joi, 11 noiembrie 2010, 12:05)

       un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui rica venturiano

       individul isi sustine cu argumente punctul de vedere. cred ca vorbeste in stiinta de cauza mai mult ca unul care cauta doar sa aduca jigniri la adresa cuiva.
       • -1 (3 voturi)    
        nu prea pricepi (Joi, 11 noiembrie 2010, 12:26)

        rica venturiano [utilizator] i-a raspuns lui un oarecare

        omul raspunde la un comentariu despre cannabis cu niste enormitati despre moarte psihica, disparitia ratiunii si creativitatii bla bla, asta fiindca are el un cunoscut care si-a prajit creierul cu etnobotanice (vezi mai jos, are un comentariu in care vorbeste pe larg despre respectivul). Deci e de doua ori in necunostinta de cauza: o data fiindca baga in aceeasi oala cannabisul si etnobotanicele, ceea ce e o aberatie, si a doua oara fiindca raspunde la un comentariu despre cannabis fara sa fi fumat vreodata marijuana. P.S. tipul face niste afirmatii si atat, nu stiu unde ai gasit tu argumente in comentariul lui (asta in ipoteza, foarte putin probabila, in care stii ce e ala un argument)
 • +1 (9 voturi)    
  etnobotanice (Miercuri, 10 noiembrie 2010, 22:26)

  Archon [anonim]

  Restrictionarea comercializarii etnobotanicelor e printre putinele lucruri bune facute in Romania in ultimii ani. Din pacate, nu se poate aduce sub incidenta legii in intregime pleiada de substante din aceasta categorie... Dar e macar un inceput.

  Stimabililor comentatori care aduc in aduc si readuc in discutie alcoolul si tutunul le propun un mic exercitiu de imaginatie: cum ar arata societatea noastra daca orice redus mintal ar putea sa-si cumpere punga de iarba de la magazinul din colt?
  • +3 (7 voturi)    
   urat... (Miercuri, 10 noiembrie 2010, 23:27)

   ... [anonim] i-a raspuns lui Archon

   am cunoscut oameni care consumau droguri - incidental, nu am avut legaturi stranse cu ei, nu am frecventat medii in care se consumau droguri, nu am prea stiut ce inseamna drogurile decat atunci cand le-am vazut efectele dezastruoase pe aceste persoane. dintre acesti cunoscuti, doua persoane au dezvoltat schizofrenie - prima ca urmare a unei traume, in contextul consumului de droguri, hasis si marijuana, iar a doua tot in contextul unei vieti deloc placute, consum de droguri usoare, apoi trecere la droguri tari. de asemenea, la alte doua persoane care consumau droguri am observat modificari ale capacitatilor de rationare, comunicare, intelegere si empatie in perioada consumului de droguri, tulburare a functiilor sociale, abuz psihologic asupra persoanelor din anturaj. tot in acest context, vreau sa semnalez gravitatea fenomenului co-dependentei, despre care se vorbeste putin sau deloc.

   in ce priveste alcoolismul, si acesta este o problema extrem de grava, si mult mai raspandita, dar exista si cateva mici diferente: efectele negative, dependenta, modificarile psihice apar mult mai incet decat in cazul drogurilor, alcoolismul este un viciu al perioadei adulte, in timp ce drogurile pot fi dezastruoase mai ales in adolescenta si la varsta tanara...
   proportia in care drogurile ajung in scoli si la copii in general este fioroasa.

   cat despre tutun, cu tot regretul - nu se incadreaza in aceasta discutie. sunt un fost fumator, cunosc efectele fumatului, imi sfatuiesc apropiatii sa se lase si asa mai departe. dar fumatul nu are efecte asupra psihicului, nu produce tulburari psihice ireversibile precum schizofrenia, nu face atatea victime sigure precum drogurile.
   • +3 (7 voturi)    
    sad but true (Joi, 11 noiembrie 2010, 0:56)

    Archon [anonim] i-a raspuns lui ...

    Ma aflu in aceeasi trista ipostaza a omului de pe margine. Un cunoscut s-a apucat de mizeriile de etnobotanice prin vara impins de anturaj.. Initial, era un om deschis, glumet si cu pofta de viata. A devenit apatic, irascibil, paranoic si depresiv. In doar trei luni de consum !!! Poate ca drogurile 'usoare' nu au efecte fizice imediate, dar impactul asupra psihicului e devastator!

    Si de parca nu ar fi de ajuns, eforturile de constientizare in legatura cu pericolul drogurilor sunt cvasi-inexistente in tara asta iar cei ce cer in gura mare legalizarea ierbii sunt priviti ca niste eroi ai societatii moderne.

    Termeni precum codependenta sau dependenta psihica ar putea la fel de bine sa fie pronuntati in klingoniana, tot nu i-ar pasa nimanui de ei... Cum mai poti explica cuiva ca-si ruineaza viata ?


    Referinta la alcool&tigari nu a fost facuta in termeni comparativi. Ea a tintit acel grup de comentatori care cer legalizarea drogurilor usoare deoarece tigarile si bautura sunt legale. In rest, sunt de acord cu observatiile dumneavoastra.
    • 0 (6 voturi)    
     confuzie (Joi, 11 noiembrie 2010, 10:45)

     rica venturiano [utilizator] i-a raspuns lui Archon

     etnobotanicele nu sunt deloc droguri usoare. multe dintre ele contin cannabinoizi sintetici de zeci/sute de ori mai puternici decat THC-ul, plus o groaza de alte substante periculoase (adulterants le zice in engleza, nu stiu care e corespondentul in romana). daca tampitii care ne conduc ar fi legalizat marijuana in loc sa tolereze porcariile astea, cunoscutul tau n-ar fi avut simptome mai grave decat tendinta de a rade mai mult decat de obicei si o pofta nebuna de junk food ;)
     • 0 (4 voturi)    
      eu nu vorbeam de etnobotanice (Joi, 11 noiembrie 2010, 17:20)

      ... [anonim] i-a raspuns lui rica venturiano

      ci fix de hasis si marijuana - chiar si astea, "inocente", aveau urmari devastatoare la indivizii cu structura psihica mai putin rezistenta. si vorbesc despre cazuri cunoscute personal :(
      si, cum nu se poate interzice selectiv consumul - in contextul in care societatea include permanent indivizi cu tulburari psihice manifeste, nici vorba sa-i localizeze pe cei cu vreo labilitate psihica potentiala - cu atat mai putin se pot controla cazurile de co-dependenta, cazurile in care persoanele din anturaj - familie, partener - incearca o "lupta din interior" cu fenomenul dependentei, trecand ei insisi la consum sau la comportamente periculoase. in plus, sunt foarte multe cazuri in care consumul nu se limiteaza la marijuana.

      inteleg ca exista cazuri de indivizi cu structura psihica rezistenta, pentru care consumul ocazional de droguri usoare va ramane intotdeauna ocazional, si pentru care nu va avea efecte psihice in afara celor dorite. dar pentru satisfacerea acestor persoane nu se poate asuma un risc atat de mare; cel putin nu in conditiile unei societati aproape complet neinformate si nu in conditiile in care scolile si mediile studentesti sunt literal pline de droguri (repet: ORICE droguri - marijuana nu ofera card de fidelitate :D )

      pt. Archon - cand m-am referit la alcool si tigari a fost in continuarea replicii dvs, nu in opozitie cu ea :) imi cer scuze ca nu am precizat.
      • 0 (4 voturi)    
       scuze, dar... (Joi, 11 noiembrie 2010, 17:59)

       rica venturiano [utilizator] i-a raspuns lui ...

       daca exista indivizi atat de instabili psihic incat s-o ia razna de la marijuana, inseamna ca ar trebui sa interzicem cam totul, de la bauturi energizante la tuica de prune, ca sa-i protejam pe ei (si ma tem ca oricum ar fi inutil demersul). oricum, mi se pare cel putin ipocrit sa dai vina pe marijuana pentru problemele lor cand tu insuti ai indicat deja alti factori mult mai plauzibili: traume, viata "deloc placuta". cat despre argumentul cu consumul de marijuana care duce la consum de droguri tari, e cel putin discutabil. la fel de bine pot sa spun si eu ca alcoolul te face sa pierzi contactul cu realitatea mai rau decat marijuana si ca e mai probabil sa treci de la bautura la droguri tari.
       • +1 (5 voturi)    
        ? (Joi, 11 noiembrie 2010, 19:06)

        ... [anonim] i-a raspuns lui rica venturiano

        mai probabil, sau probat?

        1. eu vorbesc de cazuri reale
        2. nu doar ca exista indivizi atat de instabili psihic, dar ei constituie o parte considerabila a populatiei totale. - poate nu ne intereseaza ce li se intampla lor personal, dar ne poate interesa ca infractionalitatea va creste daca ei o s-o ia razna.
        3. marijuana si hasisul au efecte nu numai asupra persoanelor cu psihic labil, ci si asupra celor aflati intr-o perioada in care psihicul trece prin transformari majorie - deci periodic sensibil si "labil" - perioada asta este adolescenta...
        4. la consumul de droguri sunt expusi in primul rand adolescentii si tinerii pana in 24 de ani. cei ce nu sunt expusi direct pot totusi intra sub influenta drogurilor prin co-dependendenta. iar in aceste medii amestecul drogurilor se practica. sunt extreme rare cazurile in care se fumeaza exclusiv marijuana.
        • 0 (4 voturi)    
         vrei probe? (Joi, 11 noiembrie 2010, 19:36)

         rica venturiano [utilizator] i-a raspuns lui ...

         ia la mana statisticile din statele in care s-a legalizat consumul de marijuana si vezi daca a crescut infractionalitatea (sau macar consumul). Ca sa te scutesc de cautat, in Olanda procentajul de adolescenti care au incercat marijuana e mult mai mic decat in SUA. cat despre povestile cu co-dependenta, in engleza exista un termen foarte dragut pentru genul asta de discurs: "psychobabble". P.S. unul dintre primele efecte ale legalizarii ar fi tocmai separarea vanzarii de marijuana de vanzarea de alte droguri - adica in loc sa-ti faci rost de "iarba" din cine stie ce cercuri dubioase, pe unde se invart si traficanti/dependenti de chestii hardcore, te-ai duce frumos la magazin si ai cumpara-o ca pe tigari, fara sa te mai intalnesti de fiecare data cu tentatia de a incerca si altceva.
   • -1 (5 voturi)    
    not quite (Joi, 11 noiembrie 2010, 10:28)

    cvi [utilizator] i-a raspuns lui ...

    Nu e corect ca persoanele fara cunostinte intr-un domeniu sa isi dea cu parerea in acel domeniu. E dreptul fiecaruia, dar nu este fair.
    Nu exista nici o legatura demonstrata intre consumul de marijuana/hasis si schizofrenie. Inteleg usurinta cu care se poate arunca vina pe acestea in contextul unei drame, dar nu inseamna ca acest lucru este si adevarat.
   • 0 (0 voturi)    
    fumat (Joi, 11 noiembrie 2010, 13:58)

    viky [anonim] i-a raspuns lui ...

    fumatorii sunt disciminati !
  • 0 (4 voturi)    
   REZULTAT AL EXERCITIULUI DE IMAGINATIE (Joi, 11 noiembrie 2010, 1:39)

   ax [anonim] i-a raspuns lui Archon

   Societatea ar arata mult mai bine - redusul mintal ar sta spart acasa si n-ar mai putea scrie pe forumuri
 • +4 (12 voturi)    
  legalizati marihuana ! (Miercuri, 10 noiembrie 2010, 23:21)

  Lolo [anonim]

  Nu s-a specificat in articol daca a murit cineva fiindca a consumat iarba.
  Mult mai multe decese sunt datorate consumului de alcool direct sau indirect.

  asa ca........LEGALIZATI IARBA !
  • -6 (10 voturi)    
   SI mai mult (Joi, 11 noiembrie 2010, 1:29)

   xolv [anonim] i-a raspuns lui Lolo

   Legalizati pedeapsa cu moartea pentru viitoarele legume! Oricum nu vor fi utile societatii sau vreunei familii!
   • +3 (3 voturi)    
    nu zau? (Joi, 11 noiembrie 2010, 12:09)

    un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui xolv

    tu te auzi vorbind?
    tu esti serios prietene?
    crezi ca ai sa fii tanar si in putere vesnic? O sa iti vina randul cand nu ai sa mai fii de folos nimanui...ba chiar o povara. gandeste-te bine la ce spui...in dorinta ta oarba de a jigni si ataca pe cei ce nu sunt de acord cu tine.
 • +3 (5 voturi)    
  nu cred in statul roman (Joi, 11 noiembrie 2010, 2:30)

  florin [anonim]

  problema drogurilor este mult mai complexa decat o prezinta facatura de raport. Cred ca este minimalizat fenomenul pentru ca altfel politia romana si-ar dovedi complicitatea la trafic precum si incompetenta. Cati politisti n-au fost retinuti pentru trafic de droguri ? Dar politia pentru a da bine la UE minte cu nerusinare intr-o singura noapte au fost confiscate din 52 magazine de vise din bucuresti produse de 11 miliarde vechi....sunt peste 500 magazine la nivel national oare ce cantitate ar fi prin analogie sa nu mai vorbim de internet MARI MINCINOSI POLITISTI ROMANI
 • +1 (7 voturi)    
  De ce Primaria capitalei (Joi, 11 noiembrie 2010, 8:01)

  gabish [anonim]

  nu face nimic in sensul interzicerii magazinelor de vise pe teritoriul acesteia??
  Sta in puterea consilierilor. Vedeti Brasovul care a luat aceasta decizie total legala.
  Oare ce interese pot prima in fata vietii copiilor nostri?
  Accesul la asazisele etnobotanice "stropite" de comercianti cu droguri interzise pentru a da dependenta vor declansa ceva de necontrolat printre tinerii de acum.
  COPIII AU NEVOIE DE AJUTOR. CER AJUTORUL ATUNCI CAND AJUNG IN SPITALE.
  Dl Oprescu o problema ignorata nu inseamna ca nu exista! Faceti ceva pentru ca puteti TREBUIE sa si vreti.
  • 0 (4 voturi)    
   legalizare = control (Joi, 11 noiembrie 2010, 12:12)

   un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui gabish

   control inseamna ca precum alcolul si tutunul nu trebuiesc vandute minorilor. Poate copii ar trebui educati sa inteleaga ce e bine si ce e rau. In calitate de parinte nu sa poti niciodata sa il veghezi 24/7. Mai bine invata-l sa discearna intre bine si rau...
   Dar in spaima ta nebuna nu iti dai seama ca tocmai viziunea ta ingusta asupra problemei alimenteaza traficul de droguri...care pune droguri grele in mana copiilor.
   Intentia ta este cat se poate de nobila...dar abordarea cat se poate de gresita.
 • 0 (8 voturi)    
  este simplu (Joi, 11 noiembrie 2010, 10:37)

  alex [anonim]

  nu cred ca este vreun copil care sa nu stie ca drogurile fac rau
  daca esti prost iei droguri. asta e. sa lasam selectia naturala sa isi faca treaba
 • -1 (3 voturi)    
  Isi bat joc de noi (Joi, 11 noiembrie 2010, 16:24)

  Lolz [anonim]

  Astia habar n-au cu ce se ocupa daca nu stiu ca Marijuana si Cannabisul e acelasi lucru, iar mugurii ce o fi? Si de cand iarba ii halucinogena?
 • 0 (0 voturi)    
  ce e interzis atrage (Vineri, 12 noiembrie 2010, 11:12)

  anonim [anonim]

  rica venturiano a pomenit mai sus despre un studiu comparativ facut intre adolescentii pana in 20 de ani din SUA si Olanda. In SUA consumul de marijuana este interzis, in Olanda este permis, asa cum stim cu totii. Studiul a fost pomenit si de Ministrul Sanatatii din Olanda intr-o conferinta de presa.
  Astfel, aprox. 42% din tinerii din categoria mentionata din SUA au consumat macar o data marijuana, comparativ cu 24% dintre cei olandezi. Asta spune mult. Una dintre frazele spuse de ministrul olandez era ca prin legalizarea consumului de marijuana au reusit s-o faca mai putin atractiva si sa controleze fenomenul.
  Eu cred ca este destul de clar ca poti sa interzici orice pana nu mai poti. Asta nu inseamna ca ce ai interzis nu se va intampla. Ceea ce fac autoritatile este sa pedepseasca pe cei ce au incalcat interdictiile. Adica doar pe cei prinsi. Sa fim seriosi, intr-o tara ca Ro, in care autoritatile sunt total haotice cu aspecte sociale mult mai importante, consumul de droguri nu poate fi eradicat.
  Tarile care au legalizat drogurile usoare (marijuana, hasis) au in continuare interzise toate celelalte droguri. Dar ofera o portita legala pentru aceia care vor sa consume, oferindu-le posibilitatea sta catre drogurile care s-au dovedit a nu fi periculoase. De ce te-ai risca in Olanda, de ex. sa iei heroina sau cocaina (nu ca nu s-ar intampla) cand poti fuma?
  Pot sa fac pariu ca daca s-ar legaliza la noi marijuana, magazine de vise cu chimicale ar disparea de la sine. Iar cei ce baga in vena sau trag pe nas s-ar imputina intrucat o parte din ei s-ar indrepta spre ce e legal. In plus comertul ar fi controlat de autoritati, s-ar incasa taxe etc.
  • +1 (1 vot)    
   "Excuse me, while I light my spliff" - Bob Marley (Vineri, 12 noiembrie 2010, 15:00)

   Coco [anonim] i-a raspuns lui anonim

   Autoritati oarbe si cu low IQ! Daca nu sunteti in stare sa ganditi/creati, macar imitati. Drogurile nu or sa dispara si din pacate plantele etnobotanice distrug tinerii. LEGALIZATI MARIJUANA si veti reduce consumul drogurilor puternice, poate cu incasarile de aici veti strange mai multi bani la bugetul de stat (ca sa aveti de unde fura mai mult.. ca sa va motivam putin asa). :)

   POWER OF THE HERB OPEN UP THE MIND!

   http://www.liveleak.com/view?i=3b1_1289336435

   P.S."sunt foarte curios daca HN va publica acest mesaj"


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by