Inventatorul roman Corneliu Birtok-Baneasa a castigat medalia de aur la Salonul International de Inventica IIFME (International Invention Fair of the Middle East), care a avut loc in Kuweit in perioada 7-9 noiembrie, el remarcandu-se in fata juriului cu un filtru de aer care poate reduce consumul de carburant la masini cu cel putin 15%, informeaza Agerpres.

"Am descoperit in Kuweit un interes deosebit in ceea ce priveste un salon de inventica. Juriul a fost extrem de exigent si a pus multe intrebari la obiect, despre modalitatile de reducere a consumului de carburant si cu cat scad emisiile poluante", a declarat, marti, din Kuweit, pentru Agerpres, Corneliu Birtok-Baneasa, imediat dupa ce a fost anuntat ca a primit medalia de aur pentru inventia sa.

Inventatorul roman a adaugat ca filtrul de aer supra-aspirant cu care s-a prezentat la cea de-a treia editie a IIFME Kuweit a starnit un interes deosebit din partea vizitatorilor, dar si din partea unor investitori care au trecut pe la standul romanului.

"Am constatat ca aici se pune mare baza pe inventiile din domeniul tehnic. Toti vizitatorii au fost interesati de filtrul supra-aspirant inversat, dovada fiind si faptul ca am ramas fara toate pliantele de prezentare pe care le-am avut la mine", a spus Corneliu Birtok-Baneasa.

Tanarul din Deva va sosi in tara, miercuri, la ora 10.00, pe Aeroportul Henri Coanda.

Corneliu Birtok-Baneasa urmeaza cursurile de masterat ale Universitatii Politehnica din Timisoara, dupa ce a absolvit, in acest an, Facultatea de Inginerie din Hunedoara, sectia de Autovehicule Rutiere.

El s-a remarcat in plan european prin filtrul supra-aspirant inversat prin care consumul de carburant al autovehiculelor se reduce cu 15% in conditii de trafic urban.

Prototipul filtrului a fost realizat in garajul din curtea casei inventatorului, acesta fiind sprijinit de mai multi prieteni, care au executat partile ce necesitau operatiuni de strunjire sau frezare. Dupa ce l-a testat timp de doi ani pe masina proprie, Corneliu Birtok-Baneasa a continuat probele pe autovehiculele unor cunoscuti care auzisera de performantele inventiei sale.

Filtrul de aer a fost medaliat apoi la diverse saloane internationale de inventica din Europa, printre care se numara cele de Bruxelles, Zagreb, Geneva, Bucuresti si Iasi.