Fostul candidat la Presedintie din partea etniei romilor, Constantin Ninel Potarcam a fost retinut pentru 24 de ore, in noaptea de luni spre marti, in urma unor descinderi facute in cartierul Meteor din Targu Jiu, barbatul fiind acuzat de evaziune fiscala, transmite Mediafax.

Potarca a fost retinut alaturi de un nepot de-al sau, care este acuzat de complicitate la comiterea infractiunii de evaziune fiscala.

Cei doi au fost retinuti in urma unor descinderi facute de politisti in cartierul Meteor din Targu Jiu, unde Potarca locuieste intr-un palat, descinderile oamenilor legii vizand alte cateva zeci de persoane care sunt implicate in diferite afaceri, conform unor surse judiciare.

Potrivit Agerpres, procurorii care au instrumentat cazul sustin ca firmele lui Ninel Potarca ar fi emis facturi fictive, ar fi achizitionat ilegal autoturisme in leasing si nu au platit impozit pe profit timp de mai multi ani, prejudiciul ridicandu-se la cateva sute de mii de euro.

Potarca ar fi obtinut numai in ultimul an aproximativ 90.000 de lei din returnari ilegale de TVA.

De asemenea, acesta este banuit ca si-ar fi falimentat in mod voit unele firme in timp ce deschidea altele ca sa scape de plata taxelor catre stat si creditori.

Purtatorul de cuvant al IPJ Gorj, Daniel Tica, sustine ca prin activitatea infractionala a celor doi s-a constatat ca bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat cu suma de 590.000 de lei.

Potarca si nepotul sau au fost audiati la sediul Politiei Gorj, luni seara, iar dupa cateva ore audierile s-au mutat la sediul Parchetului Tribunalului Gorj, dupa miezul noptii fostul candidat la Presedintie fiind retinut pentru 24 de ore.

"Procurorul de caz din cadrul Parchetului Tribunalului Gorj a dispus retinerea suspectilor pentru 24 de ore, pentru evaziune fiscala si complicitate la comiterea infractiunii de evaziune fiscala. Prejudiciul estimat in acest caz este de aproximativ 500.000 de lei", a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Gorj.

Potarca a spus, in timp ce era dus de duba Politiei in sediul institutiei, ca este nevinovat, el declarandu-se convins ca dupa expirarea ordonantei de retinere va fi pus in libertate.

"Nu e nicio vina, ce vina sa fie? Sunt niste abuzuri ale Finantelor Publice, care isi doresc de mult treaba asta. Isi fac si ei socotelile, dar treaba asta tine pana maine, ca nu are nicio baza", a declarat Potarca, sustinand ca la mijloc este si o "razbunare".

Constantin Ninel Potarca este presedinte al Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi si fost candidat la Presedintia Romaniei in toamna anului trecut. El si-a lansat candidatura in 15 octombrie 2009 intr-o caleasca, plecarea facandu-se de la palatul sau din cartierul Meteor. Caleasca a ajuns apoi la Coloana Infinitului, unde liderul filialei Gorj a Partidei Romilor, consilierul judetean din partea PSD Nelu Pavel, l-a proclamat pe Potarca drept "Obama de Meteor", candidatul mergand apoi la Bucuresti pentru a-si depune actele la Biroul Electoral Central.