Spania gazduieste una dintre cele mai mari comunitati de romani din lume, aproape 830.000 de romani inregistrati oficial. Ambasadorul Romaniei in Spania, Maria Ligor, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre problemele comunitatii de romani din Spania, despre relatia dintre Ambasada Romaniei la Madrid si autoritatile iberice si despre comunitatea roma din Spania.

Dupa discutia online cu citorii HotNews.ro Ambasadorul Romaniei in Spania, Maria Ligor a acordat HotNews.ro un scurt interviu audio.

Asculta mai jos interviul integral

Descarca fisierul audio in format MP3

Vezi aici cele mai importante declaratii facute de Ambasadorul Romaniei in Spania, Maria Ligor

Despre romanii din Spania si piata muncii

  • Cred ca putem vorbi la modul realist despre procesul de migratie care a capatat amploare in Spania dupa 2002, practic dupa ridicarea vizelor. Este adevarat ca, probabil, primele contracte erau contracte in agricultura si ca o parte din lucratorii nostri mergeau catre culegerea de capsuni. Insa eu cred ca responsabilitatea pentru aceasta sintagma cu care erau catalogati romanii in Spania - de "capsunari" - revine in mare masura si presei din Romania, care stim ca a folosit cu facilitate aceasta sintagma pe care romanii din Spania nu au primit-o foarte bine, pentru ca a fost considerata un apelativ peiorativ.
  • E adevarat ca, peste ani, numarul romanilor din Spania a crescut exponential si, in consecinta, si structura demografica a comunitatii s-a modificat si au aparut persoane care au locuri de munca diferite, sunt multi profesori, medici, inclusiv profesori universitari, arhitecti, ingineri, toate profesiile cu calificare inalta, precum si muncitori specialisti calificati foarte multi, care si-au gasit loc in industria spaniola. Daca ne orientam dupa statistici, numeric in continuare domina sectorul constructiilor si cel al serviciilor, ca si domenii de absorbtie a fortei de munca romanesti.
  • Este evident ca datorita conditiilor economice din Spania si datorita somajului, a crizei in general, si resursele pe care le au cetatenii romani din aceasta tara s-au diminuat si, in consecinta, si transferurile catre tara au scazut.
  • Ultimele cifre ne indica o foarte usoara a scadere a numarului de someri romani. E foarte adevarat ca romanii din Spania care au ramas fara loc de munca au manifestat o capacitate destul de mare de adaptare si multa flexibilitate astfel incat - chiar daca numarul e mare si toate aceste zeci de mii de persoane au ajutor de somaj datorita faptului ca au avut contracte de munca legale - nu putem vorbi de un fenomen de foarte mare amploare. Sunt zeci de mii de oameni care sunt intr-o situatie delicata, dar afecteaza statistic in jur de 10% de romani din Spania. 
  • Somajul total spaniol e foarte ridicat, depaseste 4 milioane de persoane in momentul de fata. Deci in jur de 20% din populatia activa. Din cei peste 800.000 de romani din Spania, avem o populatie scolara, avem minori undeva peste 100.000 de persoane, mai sunt si alte persoane la varsta de pensie, asa ca la un moment dat rata e mai mare de 10%, daca facem aceste ajustari.
  • Procesul de migratie catre Spania a parcurs etape similare cu alte migratii de populatii in continuare de loc de munca. De regula, pleca unul din membrii familiei, in principiu tatal, statistic vorbind, era cel care pleca primul. Dupa o vreme, dupa ce se stabiliza situatia, isi chema si sotia sau perechea si doar intr-o a treia etapa se punea problema aducerii copiilor. Este interesant ca posiblitatea accesului la educatia gratuita, fiind foarte ridicata si conditiile fiind foarte usoare de acces in scolile spaniole pentru copiii emigranti, a fost un factor suplimentar care a determinat decizia de chemare a copiilor.
  • Dar intotdeauna aceasta decizie a fost conditionata de situatia economica a familiei respective. Este evident ca misiunea noastra se limiteaza aici in Spania la zona serviciilor si a asistentei consulare si a interactiunii pe care o avem cu asociatiile romanesti. Posibilitatile noastre de actiune in tara, in acest domeniu, sunt foarte reduse. Doar in masura in care am avut solicitari de sprijin din partea unor familii, am mediat cu autoritati locale din tara sau am sesizat fenomenul autoritatilor centrale.
  • Activitatea diplomatica, indeosebi activitatea consulara in cazul nostru in Spania, face obiectul unor inspectii periodice foarte serioase, foarte severe, care s-au desfasurat in ultimii ani cu periodicitate la misiunile noastre. In niciun moment nu s-a pus problema unui act de coruptie. Mai mult decat atat, orice sesizare de acest tip in privinta unei banuieli este foarte atent studiata, prelucrata, cu toate sunt foarte rare.
  • Exista fara indoiala, insa, o tentatie a generalizarii cu care ne luptam, in sensul in care adesea se fac judecati de valoare generalizante, care nu au neaparat un fundament. Deci ceea ce ne intereseaza pe noi sunt sesizarile concrete, cu probe, daca ele exista, si sunt tratate cu cea mai mare seriozitate si nu de catre noi. Ele sunt trimise mai departe si sunt verificate la modul cel mai serios. Pana in acest moment nu am avut asemenea acte.

Despre investitii companiilor spaniole in Romania

  • Exista un interes cert din partea companiilor specializate in domeniul energetic pentru posiblitatile pe care le ofera piata romaneasca. Ele fac obiectul activitatii zilnice de contacte a consilierului nostru economic. Nu v-as putea avansa in acest moment informatii noi asupra unor proiecte de investitii in zona aceasta. Daca sunt intentii, ele sunt in lucru si pana la concretizarea intentiilor drumul este lung si avem obligatia confidentialitatii.

Principalele probleme in privinta comunitatii rome romane din Spania

  • Atata vreme cat pentru obiectul evidentelor noastre, al statisticilor pe care le avem, cetatenii romani nu sunt catalogati dupa origine etnica, nu putem vorbi despre un numar sau altul de cetateni romani de origine roma. Noi lucram cu informatiile privind cetatenii romani, pentru ca cetatenia nu face diferente intre etnii. Sigur ca exista aprecieri ale unor asociatii sau exista studii de care avem si noi cunostinta in legatura cu amploarea prezentei rome originare din Roamnia, care studii indica in realitate un numar mult mai mic decat valorile prezentate de unele ONG-uri.
  • Indiferent daca vorbim de un numar foarte mare sau de un numar mai redus de cetateni romani de origine roma in Spania, eu cred ca este mai putin relevant. Ceea ce este relevant este situatia in care aceste persoane se regasesc. Si ca atare nu as vrea sa ma lansez in evaluari legate de situatia unei parti din comunitatea romaneasca. Din punctul nostru de vedere, ca ambasada, avem obligatia sa tratam egal cetatenii romani, indiferent de originea lor etnica.
  • Avem discutii cu autoritatile spaniole, cu ministerul de Interne sau alte autoritati locale mai ales din comunitatile autonome din zona de frontiera si toate semnalele pe care le-am primit pana la acest moment nu indica faptul ca ne-am afla in situatia unei sosiri a romilor originari din Romania dinspre Franta spre Spania. Nu este vorba despre o amenintare, asa cum unii politicieni in context electoral incearca sa amplifice.

Nota redactiei:

Pentru orice intrebare legata de activitatea ambasadei care a fost postata dupa intervalul 12:00 -13:00 in cursul discutiei online cu Ambasadorul Romaniei in Spania, Maria Ligor cititorii HotNews.ro sunt rugati sa apeleze la sectiunea Opinia ta de pe site-ul ambasadei Romaniei din Madrid sau la adresa relatiipublice@embajadaderumania.es. Sectiunea poate fi accessat aici.