Ordonanta care condamna spatiile verzi la betonare va fi supusa la vot, luni, in plenul Camerei Deputatilor. Daca va fi adoptata, spatiile verzi devin construibile. Astfel, investitorii care au terenuri in parcuri sau pe spatiile verzi vor putea sa construiasca in perioada imediat urmatoare. Potrivit deputatei PNL Lucia Varga, numai in Capitala sunt in pericol 160 de hectare de spatiu verde. De asemenea, conform normelor UE, ar trebui sa avem 26 mp de spatiu verde pe cap de locuitor. In prezent, Bucurestiul are doar 12 mp. Votarea Ordonantei in aceasta forma ar insemna o diminuare semnificativa a suprafetei de spatiu verde, contrar prevederilor europene.

UPDATE: Deputatii au amanat votul pentru sedinta de plen de marti

Ordonanta 114 a fost data in 2007 tocmai pentru a opri macelul spatiilor verzi. Comisia pentru Administratie Publica si Echilibru Ecologic de pe langa Camera Deputatilor a scos la inceputul lunii mai articolul 71, care interzicea construirea spatiilor verzi. In aceasta forma, actul normativ a ajuns astazi la Camera Deputatilor. Spatiile verzi ar putea fi salvate daca deputatii vor trimite OG 114/2007 spre reanalizare la Camera Deputatilor, iar articolul 71 va fi reintrodus.

Text initial art. 71:

Art. 71

(1) Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora.

(2) Actele administrative sau juridice emise ori incheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absoluta.

Text modificat art. 71:

Art. 71

(1) Protectia si dezvoltarea retelei de spatii verzi din localitati constituie obligatia si responsabilitatea autoritatilor administratiei publice locale, a tuturor persoanelor fizice si juridice.

(2) Administrarea spatiilor verzi inventariate si evidentiate in registrele locale ale spatiilor verzi, intocmite de autoritatile administratiei publice locale, se face cu respectarea legislatiei specifice privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din localitati.

(3) Registrele locale ale spatiilor verzi, prevazute la alin (2) trebuie corelate cu prevederile planurilor urbanistice generale si ale regulamentelor de urbanism intocmite conform legislatiei specifice din domeniul amenajarii teritoriului si urbanismului.

(4) Autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si autoritatea publica centrala pentru amenajarea teritoriului, urbanism si arhitectura si lucrari publice sunt responsabile de elaborarea strategiei referitoare la conservarea si dezvoltarea retelei de spatii verzi, ca parte integranta a Strategiei de dezvoltare teritoriala a Romaniei.

Parcuri din Bucuresti condamnate la betonare:

Parcul Verdi

Suprafata totala- 5.65 ha;

Suprafata retrocedata- 5000 mp;

Proiecte imobiliare- nu au fost anuntate;

Parcul Bordei

Suprafata totala- 20.9 ha;

Suprafata retrocedata - 5.000 mp;

Proiecte imobiliare- club sportiv;

Parcul Circului

Suprafata totala- 14.38 ha;

Suprafata retrocedata- menajeria Circului, circa 9.000 mp;

Proiecte imobiliare- turn birouri 19 etaje;

Parcul IOR

Suprafata totala- 85 ha;

Suprafata retrocedata- 12 ha;

Proiecte imobiliare- mall;

Parcul Operei

Suprafata totala - 4.4 ha;

Suprafata proprietate privata – circa 1,5 ha;

Proiecte imobiliare- un hotel de trei etaje, o sala de sport si terenuri de tenis;

Parcul Tineretului

Suprafata totala- 80.34 ha;

Suprafata retrocedata – 6,8 ha;

Proiecte imobiliare - cartiere rezidentiale;

Parcul Floreasca

Suprafata totala - 7.4 ha;

Suprafata retrocedata – doua cereri de retrocedare in curs de solutionare;

Proiecte imobiliare- nu au fost anuntate;

Parcul Bazilescu

Suprafata totala - 13 ha;

Suprafata retrocedata- trei cereri de retrocedare in curs de solutionare;

Proiecte imobiliare- nu au fost anuntate;

Pepiniera Tei-Toboc

­­­­Suprafata totala- 34 ha;

Suprafata proprietate privata- 34 ha;

Proiecte imobiliare- un cartier de blocuri de 45 de etaje pe 25 ha;

Baza sportiva Spartac

Suprafata totala – 8,2 ha;

Suprafata retrocedata – 8,2 ha;

Proiecte imobiliare- mall si terenuri de sport;​