Summit-ul Dunarii va reuni, luni, la Bucuresti, 22 de delegatii reprezentand sefi de guverne din cele 14 state din bazinul Dunarii, Comisia Europeana, reprezentanti ai celor sase landuri riverane din Germania si Austria, primaria orasului Ulm din Germania si Polonia, in calitate de observator. Reuniunea va avea loc la Palatul Parlamentului, sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei.

Potrivit Mediafax, printre participantii de marca la eveniment se numara presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, premierul Bulgariei, Boiko Borissov, cel al Ungariei, Viktor Orban, premierul Croatiei, Jandranka Kosor si cel al Republicii Moldova, Vlad Filat. De asemenea, se va afla la Bucuresti presedintele Comitetului Regiunilor, Mercedes Bresso.

La summit-ul de la Bucuresti vor fi prezenti si vicepremierii Cehiei, Karel Schwarzenberg, Sloveniei, Jan Fidler, fost comisar european si Serbiei, Bozidar Djelic.

La eveniment vor mai participa ministrul austriac de Externe, Michael Spindeleger, ministrul german de stat Kornelia Piper si presedintele Comisiei de Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Kirchbaum.

Polonia, invitata in calitate de observator, va fi reprezentata de un secretar de stat. Ucraina, desi invitata, nu a trimis niciun raspuns partii romane cu privire la un reprezentant pe care il va trimite la eveniment.

Romania va fi reprezentata la cel mai inalt nivel de presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.

Evenimentul de luni va constitui prilejul unei dezbateri privind obiectivele prioritare in procesul de structurare a Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii, urmand ca participantii sa semneze la final o declaratie comuna.

Reuniunea va fi deschisa oficial prin discursurile rostite de presedintele Traian Basescu, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si de primul-ministru Emil Boc.

Lucrarile Summit-ului Dunarii se vor desfasura sub forma a doua sesiuni plenare si un dejun de lucru oferit de primul-ministru Emil Boc sefilor de delegatii si membrilor delegatiilor oficiale, urmate de adoptarea Declaratiei de la Bucuresti privind Strategia UE pentru Regiunea Dunarii.