Directorul SRI, George Maior, a declarat, intr-un interviu pentru TVR1, ca Omar Hayssam isi va ispasi pedeapsa pe teritoriul Romaniei, insa nu a dat un termen pentru extradare. In acelasi interviu, Maior a subliniat faptul ca exista o "lipsa de cultura de securitate" la nivelul opiniei publice, incercandu-se decredibilizarea activitatii serviciilor.

Intrebat daca isi mentine afirmatia facuta acum un an, potrivit careia Omar Hayssam isi va ispasi pedeapsa in Romania, in contextul vizitei la Bucuresti a presedintelui sririan, care va avea loc peste cateva zile, Maior a declarat: "Imi mentin aceasta afirmatie de acum un an, este un obiectiv al serviciilor si al statului roman, vizita are o importanta in primul rand strategica si politica, se vor semna si niste acorduri juridice, inclusiv la nivel de extradare. Vom vedea ce va urma."

Acesta nu dat insa un termen si a refuzat sa dezvolte asupra statutului pe care Hayssam il are in Siria, afirmand insa ca stie care este acesta.

"Eu nu dau termene din acest punct de vedere si nici nu am dat atunci, desi sunt unii care imi reamintesc acea afirmatie, ea, repet, e valabila si nu conteaza cat timp va dura. Sunt convins ca Omar Hayssam isi va ispasi pedeapsa pe teritoriul Romaniei," a spus Maior intr-un interviu TVR1, realizat de Luca Niculescu.

Directorul SRI a declarat de asemenea ca opiniei publice din Romania ii lipseste o cultura de securitate.

"Din pacate exista o lipsa de cultura de securitate la nivelul opiniei publice in general, noi incercam sa realizam niste actiuni in acest sens, dar sunt destul de sceptic, vazand cum se desfasoara dezbaterea pe serviciile de informatii in Romania. Este foarte slaba calitativ, este interesata, sunt factori care vor sa decredibilizeze activitatea serviciilor pe alte laturi ale lor, intrucat nu este singura misiune a serviciilor contra-terorismul si, din acest punct de vedere, cred ca avem o problema."

Referitor la vulnerabilitatile sistemului de securitate romanesc, Maior s-a referit la problema cartelelor preplatite, care in Romania sunt inca anonimizate, in timp ce in mare parte a statelor din Europa acest lucru nu se intampla.

"Romania are o problema pe care am semnalat-o mai demult, dar care, datorita unui context indus privind interceptarile de telefoane, nu a fost adoptata la nivel de Guvern - context indus privind alte aspecte care sunt firesti in activitatea serviciilor de informatii, folosirea interceptarilor pentru prevenirea unor asemenea evenimente - si ma refer la cartelele telefonice preplatite care la noi sunt anonimizate, in alte state europene, in toate, de fapt, exista obligativitatea inregistrarii lor, ca sa se cunoasca foarte clar numele persoanei ce poseda o asemenea cartela preplatita, astfel incat din punctul acesta de vedere noi avem o vulnerabilitate. Noi am ridicat problema si in CSAT si la nivel de Guvern, din pacate nu a fost rezolvata. Dar trag un semnal de alarma in perspectiva in legatura cu acest lucru," a spus Maior.

Acesta a precizat ca in Romania nu a fost nevoie de ridicarea nivelul de alerta terorista, cum s-a intamplat in alte state europene in contextul avertizarilor cu privire la atentate in Marea Britanie, Franta sau Germania, insa a admis ca serviciile de informatii sunt mai atente in aceasta perioada, "avand in vedere posibila afectare a intereselor unor aliati din Europa si de peste Ocean pe de o parte, pe de alta parte multiplele implicatii asupra cetatenilor romani, care nu mai trebuie vazuti doar strict in raport de teritoriu national."

"In lumina informatiilor pe care le colectam prin SRI apreciem ca nu este cazul sa ne alarmam in mod deosebit in privinta amenintarii teroriste pe teritoriul Romaniei. Nu am simtit nevoia, in mod obiectiv, pe baza unor evaluari foarte serioase, sa ridicam nivelul de alerta terorista. Suntem, totusi, foarte atenti la nivelul acestor evolutii," a precizat Maior.