Dan Voiculescu, liderul Partidului Conservator, Sorin Pantis, fost ministru al comunicatiilor, si un cenzor care au refuzat in timpul cercetarilor sa dea declaratii in fata procurorilor anticoruptie, vor fi audiati de ICCJ, in luna decembrie, dupa ce miercuri au acceptat sa-si expuna versiunea, informeaza Mediafax.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a continuat, miercuri, discutiile in dosarul in care liderul Partidului Conservator (PC) este judecat pentru modul in care s-a efectuat privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), judecatorii audiind sase inculpati.

Dupa audierea celor sase, IICJ a constatat ca sunt trei inculpati - Dan Voiculescu, Sorin Pantis si cenzorul ICA, Vica Ene - care nu au fost audiati in faza de urmarire penala, de catre procurorii anticoruptie, ca urmare a refuzului acestora de a da declaratii la Directia Nationala Anticoruptie.

Instanta suprema le-a cerut, miercuri, celor trei sa precizeze daca in faza cercetarii judecatoresti doresc sa faca declaratii referitoare la infractiunile de care sunt acuzati de procurorii anticoruptie. Dan Voiculescu, Sorin Pantis si cenzorul Vica Ene au spus ca sunt de acord sa-si expuna variantele in legatura cu acuzatiile ce li se aduc de catre anchetatori.

Instanta a decis astfel sa acorde un nou termen, in 8 decembrie, data la care cei trei sa fie audiati de judecatori.

La inceputul lunii decembrie 2008, presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, alaturi de alte 12 persoane, a fost trimis in judecata de procurorii DNA in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA).

Procurorii anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, ea fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu suma de peste 7,7 milioane de euro.

Dan Voiculescu, actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti, membru al Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) si al Consiliului de Administratie (CA) al Institutului de Chimie Alimentara, membru al AGA si director general al SC Bioprod SA Bucuresti, este acuzat de "folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite si spalare de bani, ambele in forma continuata".

Potrivit procurorilor, prejudiciul acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.

  • Citeste aici despre dosarul "I.C.A." in care Dan Voiculescu este judecat pentru fapte de coruptie.