Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a respins, miercuri, cererea de intrerupere a executarii pedepsei de 15 ani de inchisoare formulata de fostul general Victor Athanasie Stanculescu, avocatii acestuia anuntand ca vor contesta decizia.

Avocatul fostului general, Catalin Dancu, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca a fost instiintat de catre instanta ca cererea de intrerupere a executarii pedepsei de 15 ani de inchisoare primita de clientul sau a fost respinsa de magistratii de la Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti. Dancu a spus ca va contesta aceasta solutie.

Victor Athanasie Stanculescu a cerut magistratilor militari sa ii intrerupa executarea pedepsei de 15 ani de inchisoare primita in dosarul privind evenimentele din 1989 de la Timisoara, el invocand ca bolile de care sufera s-au agravat.

In 24 februarie, instanta a admis cererea de efectuare a unei noi expertize in cazul lui Stanculescu si a transmis INML o solicitare de intocmire a unui referat prin care sa se arate care sunt bolile de care sufera fostul general, daca acestea fac imposibila executarea pedepsei si daca, dupa eliberare, tratamentul se poate face sub paza permanenta.

Institutul de Medicina Legala a stabilit ca bolile de care sufera Stanculescu nu fac imposibila executarea pedepsei in penitenciar, in acest sens fiind despusa la dosar expertiza medicala. Potrivit concluziilor notate in aceasta expertiza, "evolutia bolilor nu fac imposibila executarea pedepsei".

Victor Athanasie Stanculescu a fost reincarcerat in 18 septembrie 2009, dupa ce Curtea Militara de Apel Bucuresti a admis contestatia procurorilor la decizia de eliberare pentru un an a fostului general.

Stanculescu fusese eliberat in 12 mai 2009 din Penitenciarul Jilava. Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a decis atunci eliberarea lui pe o perioada de un an, pentru rezolvarea problemelor de sanatate.

In 16 octombrie 2008, judecatorii instantei supreme i-au condamnat pe Mihai Chitac si Victor Athanasie Stanculescu la cate 15 ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav.

Cei doi au fost incarcerati in aceeasi zi, la scurt timp fostii generali formuland cereri in instanta de intrerupere a executarii pedepselor din motive medicale.

Mihai Chitac a murit, luni dimineata, in jurul orei 10.00, in locuinta sa din Capitala, el fiind externat dupa mai multe saptamani de spitalizare in urma unor boli cronice.