ANRMAP despre cazul licitatiilor suspecte de trucaj din Bistrita: O firma poate scrie caietul de sarcini al licitatiei la care participa

de Attila Biro     HotNews.ro
Marţi, 2 noiembrie 2010, 17:20 Actualitate | Esenţial


Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice sustine intr-un raspuns remis HotNews.ro ca potrivit legii o firma poate castiga fara probleme o licitatie al carei caiet de sarcini l-a scris chiar aceeasi firma. ANRMAP a emis acest punct de vedere la solicitarea HotNews.ro pe marginea cazului Primariei comunei Magura Ilvei din judetul Bistrita-Nasaud care a legitimat o licitatie in valoare de 400.000 de euro suspecta de trucaj. Caietul de sarcini al licitatiei pastreaza semnatura electronica a companiei Blom Romania, companie care a castigat licitatia. ANRMAP a mai mentionat ca va investiga cazul din Bistrita-Nasaud.
 • ANRMAP: Autoritatea contractanta trebuie sa evite aparitia unui conflict de interese precum si manifestarea concurentei neloiale

HotNews.ro a relatat in urma cu o luna cazul unei licitatii de 400.000 de euro derulate de primaria comunei Magura Ilvei (PDL) din judetul Bistrita-Nasaud unde caietul de sarcini a fost conceput de compania Blom Romania, care a si castigat ulterior licitatia. Acesta licitatie ridica doua mari probleme: faptul ca aceeasi firma care a conceput caietul de sarcini este si castigatorul licitatiei si conditiile impuse in documentatia tehnica a caietului de sarcini despre care specialistii din domeniu au mentionat ca ar fi restrictive. Povestea integrala a licitatiei poate fi citita aici si aici.

In urma articolului publicat si a unei solicitari oficiale, ANRMAP a transmis un punct de vedere. Reprezentantii ANRMAP au mentionat ca licitatia din Bistrita va fi supusa unui control in urmatoarea perioada. Iata ce a raspuns autoritatea in ceea ce priveste participarea la licitatie a companiei care a scris caietul de sarcini:

 • In cazul in care operatorul economic care a participat la intocmirea documentatiei de atribuire depune oferta in cadrul respectivei proceduri de atribuire a contractului de achizitie publica, in conformitate cu art. 66 din O.U.G. nr. 34/2006, pe parcursul aplicarii procedurii de atribuire autoritatea contractanta are obligatia de a lua toate masurile necesare pentru a evita situatiile de natura sa determine aparitia unui conflict de interese precum si manifestarea concurentei neloiale.
 • Din aceste considerente, prevederile art. 67 ale O.U.G. nr. 34/2006 precizeaza ca persoana fizica sau juridica care a participat la intocmirea documentatiei de atribuire are dreptul de a fi ofertant, ofertant asociat sau subcontractant numai in conditiile in care implicarea sa in elaborarea documentatiei de atribuire nu va genera distorsionarea concurentei.
 • In acelasi timp, dispozitiile art. 41 din O.U.G. nr. 34/2006 instituie ca regula generala dreptul oricarui operator economic de a participa la o procedura organizata pentru atribuirea unui contract de achizitie publica.
 • In cazul in care se poate demonstra in mod clar ca informatiile pe care le detine un ofertant, in urma participarii sale la intocmirea documentatiei de atribuire, ii creeaza acestuia un avantaj in raport cu ceilalti ofertanti, generand distorsionarea concurentei, vor fi puse la dispozitia autoritatii contractante documentele, informatiile care probeaza ca situatia respectiva determina aparitia unui conflict de interese; aceasta, in baza obligatiilor stabilite prin art. 66 din O.U.G. nr. 34/2006, va adopta masura excluderii ofertantului care este in situatia unui conflict de interese si care nu indeplineste (asa cum s-a dovedit) conditia stipulata la art. 67 din acelasi act normativ pentru a beneficia de dreptul de a participa la respectiva procedura.


Vezi aici raspunsul integral al ANRMAP. Raspuns Hotnews Pagina1_merged-1
Cu alte cuvinte ANRMAP sustine ca o companie, in cazul nostru compania Blom Romania, poate participa la o licitatie chiar daca a conceput caietul de sarcini. In cazul nostru Blom Romania a participat la licitatia organizata de primaria Ilva Mare pentru serviciul de cadastru, licitatie pentru care Blom Romania a scris caietul de sarcini.

ANRMAP mentioneaza ca autoritatea contractanta, in cazul nostru, primaria Ilva Mare trebuie sa verifice daca firma care a scris caietul, respectiv Blom Romania nu si-a creat un avantaj. Infomatiile publice obtinute de HotNews.ro arata ca Blom Romania a fost singura companie care a participat la licitatie si care ulterior a castigat. Specialistii consultati de HotNews.ro care au consultat caietul de sarcini au explicat ca majoritatea conditiilor din caietul de sarcini al licitatiei sunt restrictive si ca par a fi create pentru o companie anume.

Spre exemplu se cer 50 de licente CAD, or, pentru a realiza cadastrul unei comune de aceasta marime, ar fi suficienti si 5-10. Acelasi caiet de sarcini mai mentioneaza si conditia ca societatea sa aibe 150 de angajati, din nou o conditie despre care specialistii in domeniu spun ca este exclusivista. In privinta acestui aspect ANRMAP a explicat ca aceste aspecte pot fi contestate la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor si ca autoritatea nu poate formula contestatie ci doar o companie poate face contestatii pe caietul de sarcini.

Valoarea contractului pentru lucrarile de cadastru se ridica la 400.000 de euro, sursa de finantare a contractului: bugetul Primariei Magura Ilvei. La cat se ridica bugetul comunei Magura Ilvei pe 2010? Putin peste 1.1 milioane euro. Contractul se deruleaza pe 2 ani. Astfel, daca primaria va plati in acest an jumatate din cei 400.000 de euro, pe 2010 licitatia pentru cadastru implica 20% din bugetul comunei.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4173 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  ce ne mai miram ... (Marţi, 2 noiembrie 2010, 17:31)

  Alex [anonim]

  Si la noi aici la Brasov au ras cateva paduri intregi de pe fata pamantului in mod ilegal. Sute de hectare au disparut din tara.
  A ramas un peisaj apocaliptic de 2 ani de zile. Cat vezi cu ochiii pamant gol si ici colo un brad ramas.
  O sa faca cineva ceva. NU. Pentru ca nu ai ce sa le faci. Ori pui mana pe arma si le tragi un glont in cap ori te lasi pagubas. Si romanul nu va face asta in veci ...
  • +3 (3 voturi)    
   Eu cred ca astia sunt bolnavi mintal (Marţi, 2 noiembrie 2010, 18:30)

   Razvan007 [utilizator] i-a raspuns lui Alex

   Daca dau "oficial" un asemenea raspuns, trebuie internati la numarul 3.

   Coruptie ar fi fost daca s-ar fi facut ca nu stiu despre caz.
  • +1 (1 vot)    
   Este perfect normal (Marţi, 2 noiembrie 2010, 19:34)

   moucha [anonim] i-a raspuns lui Alex

   In Romania urmatoarele situatii sunt normale:

   1. Pacientul vine la doctor dupa ce deja isi stie diagnosticul, asa, ca sa ia reteta.

   2. La examene studentii isi scriu singuri subiectul pe care apoi sa il rezolve. La fel si cu temele si referatele.

   3. La magazin vanzatorul este cel caruia sa ii dai binete. De buna aprovizionare, calitatea marfii, rapiditate si respect te poti ocupa si singur.

   4. La spital te duci dupa ce in prealabil ti-ai procurat toate cele necesare operatiei. Pasul urmator este ca te vei opera singur si mai platesti la spital si chirie pentru sala si pat.

   5. Este normal sa primesti bonusuri pentru legi votate din greseala.

   Asa ca ce e mai normal decat caietul de sarcini...
 • 0 (2 voturi)    
  Primarii astia de la tara (Marţi, 2 noiembrie 2010, 17:37)

  ik [anonim]

  mai au multe de invatat. Pune dle pe site pdf-ul si nu fisierul nativ. Si ala sa fie scanat nu generat automat sa fi sigur ca s-a pierdut orice urma.
  • +2 (2 voturi)    
   daca le-ar pasa da, dar nu le pasa (Marţi, 2 noiembrie 2010, 17:53)

   2012 - sfarsitul lumii portocalii [utilizator] i-a raspuns lui ik

   astia ne fura si nu le pasa ca-i prindem. ca tot ei fac legile si ne fura cu legea in mana. dar noi votam cu ei ca suntem prosti
   • +1 (1 vot)    
    pe cine naiba sa votam ? (Marţi, 2 noiembrie 2010, 18:28)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui 2012 - sfarsitul lumii portocalii

    pe cine sa votam ? sugestii ?!
    Toti oamenii cinstiti sunt la munca si chiar daca nu sunt toti saraci nu se compara cu lichelele astea care invart contracte de 400.000 euro
  • +1 (1 vot)    
   Evidenta negata (Marţi, 2 noiembrie 2010, 18:38)

   ik [anonim] i-a raspuns lui ik

   Dar ce firma ar pierde timpul sa faca caietul de sarcini al unei licitatii fara sa-si creeze un avantaj. Adica n-au ce face decit sa lucreze gratuit pt primarie, hai sa fim seriosi. Asta e un raspuns in litera dar nu in spiritul legii, faptele sunt evidente.
 • +1 (1 vot)    
  hai ca e bine (Marţi, 2 noiembrie 2010, 17:46)

  Io [anonim]

  Dati-i oameni buni inainte cu trantitul licitatiilor... e cu OK de la uie.
  Sau se asteapta cineva sa demonstreze ca a crea un caiet de sarcini pe baza specificatiilor stocului din magazia unui distribuitor nu e OK?
 • +1 (1 vot)    
  ... (Marţi, 2 noiembrie 2010, 17:50)

  pamfletaru [utilizator]

  Corb la corb nu scoate ochii... Eu am sperat, dar am revenit cu picioarele pe pamant!
 • +2 (2 voturi)    
  de domeniul fantasticului (Marţi, 2 noiembrie 2010, 18:13)

  Gigel [anonim]

  Inca nu si-a dat toata lumea demisia de la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice?

  De ce ne mai miram, tot azi mascatii sechestreaza o banca in Moscova si refuza sa se legitimeze sau sa arate vreun mandat....

  Din pacate se va ajunge la acte de justitie personala.
 • -2 (2 voturi)    
  documente (Marţi, 2 noiembrie 2010, 18:15)

  Spock [anonim]

  Vad ca documentul a fost deschis in OpenOffice. De ce nu-l deschideti in MS Word sau nu stiu ce editor Apple daca tot le-ati ridicat in slavi vara asta?
 • +1 (1 vot)    
  Caiet de sarcini (Marţi, 2 noiembrie 2010, 19:00)

  Mihai [anonim]

  Mda, nu conteaza cine-l scrie, conteaza ce scrie.
  Verifica cineva ca sunt trecute cerinte aberante ? Nu. Poate presa daca prinde vreun pont.

  Probabil ca si la autostrazi in caietul de sarcini este trecuta conditia: castigatorul trebuie sa fi facut 10km din autostrada Transilvania...

  Filtram pana ramane cine trebuie.

  Spor la furat!
 • +1 (1 vot)    
  Hotii cu complicitatea autoritatilor (Marţi, 2 noiembrie 2010, 19:11)

  Mihai [anonim]

  cel care a dat acest raspuns ar trebui demis imediat dar probabil e unul dintre spagarii care isi primeste partea din diferite contracte.
 • 0 (0 voturi)    
  Legislatia privind achizitiile (Marţi, 2 noiembrie 2010, 19:16)

  Lucian [anonim]

  Cati dintre cei care au scris articolul /au comentat pe marginea lui au citit legislatia privind Achizitiile publice, respectiv OUG 34/2006 si OUG 925/2006, cu modificarile si completarile ulterioare ?
  Legea este prost facuta, are ambiguitati si permite tot felul de interpretari iar ANRMAP este un organism care are obligatia urmaririi aplicarii acestei legi, asa proaste cum este. Asa ca raspunsul dat de ANRMAP este cel corect dpvd legal, nu neaparat cel corect moral.
  In alta ordine de idei, nu exista in tara asta un responsabil cu achizitiile publice dintr-o autoritate contractanta care sa se priceapa la toate domeniile in care se fac achizitii (lucrari, servicii, produse ) , asa caeste normal sa se apeleze la firmele care stiu despre ce este vorba, este o necesitate nu neaparat rea vointa. Daca o primarie ar avea specialisti in toate domeniile in care se fac achizitii ar trebui sa fie sute depersoane probabil. Cosider raspunsul ANRMAP foarte corect, iar pana la proba contrarie achizitia facuta corect si transparent.
  • 0 (0 voturi)    
   am citit (Sâmbătă, 6 noiembrie 2010, 14:36)

   ion [anonim] i-a raspuns lui Lucian

   Pai ce sa citesti o OUG din 2006 modificata cu inca 5 OUG ulterior si cateva legi.
   In OUG 34/2006 se remarca faptul ca au eliminat concurenta. Deci indiferent de procedura aleasa vine unul singur si pac contractul si inca 50% suplimentare dupa. Pana in 2008 am lucrat ca sef compartiment achizitii si este o asa harababura in OUG ca risti sa infunzi puscaria lejer. Tipic romanesc
 • 0 (0 voturi)    
  offtopic ... sau nu ... (Marţi, 2 noiembrie 2010, 21:18)

  toteu [anonim]

  de observat numarul de ferestre de yahoo messenger deschise din poza cu documentul :)))
 • 0 (0 voturi)    
  legislatie defectuoasa (Joi, 4 noiembrie 2010, 9:14)

  ginaarj [anonim]

  nu stiu de ce va mai mira aceste lucruri.candva actuala putere promitea ca legislatia achizitiilor publice va fi modificata astfel incat sa asigure transparenta, nediscriminare, tratament egal etc.ori in aceste cazuri vedem ca, acest articol.67 din OUG 34/2006 a fost modificat dupa bunul plac astfel incat sa poata fi incalcate principiile enuntate mai sus. in toti acesti ani OUG 34/2006 a fost modificata din ce in ce mai prost.dovada fiind lipsa concurentei adevarate (nu cea mascata) la procedurile de achizitie, limitarea participarii ofertantilor, oferte de pret ff umflate, valori estimate fara o justificare corecta etc
  In final pot spune, din proprie experienta ca, OUG 34/2006, este cea mai slaba legislatie in dom achizitiilor de pana acum.
  iar ANRMAP-ul se stie este coordonat politic.atata timp cat d-na presedinta se afla in campania presedintelui si a PDL, asta explica multe.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by