Procurorul Dan Chiujdea, de la Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 1 Bucuresti, a fost desemnat ca reprezentant in Consiliul Superior al Magistraturii din partea parchetelor de pe langa judecatorii, el obtinand cel mai mare numar de voturi, informeaza Agerpres.

Parchete de Judecatorii. Potrivit unor date neoficiale, la nivelul tuturor parchetelor de pe langa judecatorii rezultatele partiale arata ca procurorul Dan Nicolae Chiujdea a obtinut peste 600 de voturi, in schimb ce contracandidata lui, Andreea Cardasol, a primit peste 300.

Pentru postul alocat procurorului de pe langa judecatorie au candidat doar doi procurori Andreea Cardasol din partea parchetului de pe langa judecatoria Zarnesti si Dan Chiujdea - parchetul de pe langa judecatoria sectorului 1 Bucuresti.

Parchete de Tribunale. Procurorul Oana Schmidt Haineala, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov, a fost aleasa ca reprezentant in CSM, cu 155 voturi, in fata lui Cristian Deliorga (membru al CSM) care a luat 149 voturi, potrivit portalului Lumea Justitiei.

Parchete de Curti de Apel. Procurorul George Balan, de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, a fost ales membru CSM din partea parchetelor de pe langa curtile de apel, potrivit "Lumea Justitiei".

  • Vezi aici si aici magistratii desemnati pentru CSM din partea instantelor

Adunarile generale ale judecatorilor si procurorilor s-au intrunit, luni, pentru desemnarea viitorilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din partea magistratilor, finalizarea alegerilor fiind programata pana la 15 decembrie, cand expira termenul-limita pentru inaintarea rezultatelor catre Biroul Permanent al Senatului in vederea validarii membrilor nou alesi.

Plenul CSM a validat, pe 21 octombrie, candidaturile a 23 de judecatori si 14 procurori care participa in turul final al alegerilor pentru viitorul CSM.

Mandatul membrilor actualului CSM expira pe 11 ianuarie 2011, data pana la care Senatul ii va valida pe noii membri.

Viitorii membri ai CSM vor avea activitate permanenta obligatorie, conform modificarilor legislative din 2005.

  • Alegerile pentru functia de membru CSM, proces derulat o data la sase ani, se desfasoara sub semnul unor controverse, mai multi magistrati acuzand actualul CSM ca organizeaza alegeri numai pentru o parte dintre locurile prevazute ca eligibile de normele legale. Potivit acestora, cinci dintre actualii membri CSM si-au depus candidatura, desi legea interzice reinvestirea, alti doi candidati participa la alegeri, desi ambii sunt detasati in Ministerul Justitiei, iar altor trei magistrati le-au fost prelungita functia de membru CSM pe motiv ca nu au un mandat complet. Astfel, din cauza acestor nereguli, alegerile pentru CSM risca sa fie invalidate, total sau partial, de catre Senat, dupa cum sustin mai multi magistrati.
  • Cinci dintre actualii membri CSM si-au depus candidatura, desi legea interzice reinvestirea. Pe lista candidatilor controversati apare Lidia Barbulescu (fostul presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie), Dan Lupascu (actual membru CSM),  Dan Chiujdea (membru CSM) si Cristian Deliorga (membru CSM). Citeste mai multe aici.