Guvernul a aprobat cadrul legislativ privind infiintarea Sistemului National de Informare privind Vizele (SNIV), care asigura conectarea Romaniei la Sistemul de Informatii privind Vizele (VIS) al UE, o etapa necesara in perspectiva aderarii la Spatiul Schengen in martie 2011, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, la finalul sedintei Executivului.

Ioana Muntean a precizat ca sistemul informatic national SNIV compatibil si interconectat cu sistemul european de informatii privind vizele VIS va permite consultarea si schimbul de date cu celelalte state membre cu privire la cererile de vize, in scopul prevenirii amenintarilor la adresa securitatii interne a fiecaruia dintre statele membre. "Se va imbunatati si controlul la frontierele Romaniei care sunt si frontiere externe ale Uniunii Europene", a afirmat purtatorul de cuvant al Guvernului.

In acest sistem vor fi introduce urmatoarele date: informatii privind numele, locul si data nasterii, cetatenia actuala si la nastere ale solicitantului de vize, tipul de viza pe care il solicita si tara in care a fost solicitata, date referitoare la persoana care adreseaza invitatia, etc.

Autoritatile publice cu competente in gestionarea datelor din SNIV sunt, conform actului normativ, Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Administratiei si Internelor, prin Oficiul Roman pentru Imigrari si Politia de Frontiera Romana.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Administratiei si Internelor vor avea noi responsabilitati, insa isi vor coordona activitatea, desi fiecare din cele doua institutii va avea propria componenta in aria de atributii. "MAE va prelua solicitarile de viza va introduce datele in sistem, va verificare documentele, va consulta baza de date a sistemului european de informatii privind vizele inainte de acordarea vizei. De cealalta parte, MAI se va ocupa de tot ceea ce tine de atributiile sale privind Oficiul Roman pentru Imigrari si Politia de Frontiera Romana", a spus Ioana Muntean.

Actul normativ transpune in legislatia nationala cadrul juridic in materie al Uniunii Europene, iar finantarea cheltuielilor curente si de capital aferente infiintarii si functionarii sistemului se asigura prin programele Uniunii Europene si cofinantare de la bugetul de stat, prin bugetele aprobate pentru MAE si MAI, a mai precizat Ioana Muntean.