Guvern: Persoanele care nu au platit contributii la sistemul de pensii, pot cotiza retroactiv pentru cinci ani

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 28 octombrie 2010, 19:10 Actualitate | Esenţial

 documente
(28 Oct 2010) PDF, 217KB
Persoanele care, dintr-un motiv sau altul, nu au avut un contract de asigurat, pot cotiza retroactiv la sistemul de pensii cu o suma care sa acopere ultimii cinci ani, potrivit unei ordonante aprobate de Guvern. Practic, persoanele care nu au avut contract de asigurat pot incheia unul cu Casa de Pensii, contra unei sume egale cu nivelul contributiilor din fiecare an pentru care plateste, nivel actualizat cu indicele de inflatie. Baza de calcul este valoarea unui salariu minim brut pe tara.

"Ordonanta reglementeaza plata contributiilor catre sistemul de pensii a persoanelor care nu au avut in ultimii cinci ani un contract de asigurat. Acestea pot sa plateasca o suma care sa acopere in urma cu cinci ani aceste contributii", a declarat ministrul Muncii, Ioan Botis.

Perioada maxima pe care poate fi platita aceasta suma este de cinci ani anteriori, dar se pot incheia contracte de asigurat si pe perioade mai mici. "De asemenea, nivelul minim la care se face referinta este salariul minim brut. Trebuie sa mai fac o remarca: faptul ca toti cei care au fost in situatia de a nu plati aceste contributii pot sa-si completeze stagiul de cotizare si sa beneficieze de pensie. La ora actuala, stagiul minim de cotizare este de 12 ani si zece luni si va creste la 15 ani pana in 2014", a mai spus ministrul Muncii.

Textul proiectului poate fi citit aici.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. Ador la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


21258 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  cit este salariul minim brut (Joi, 28 octombrie 2010, 19:24)

  george [anonim]

  Cit exact ar trebuie sa platesc pt ultimii 5 ani ?
  Poate pun un camion de capsuni la fondul de pensii , Depinde de cit de mare trebuie sa fie camionul..
 • +3 (3 voturi)    
  cotizatre retroactiva (Joi, 28 octombrie 2010, 19:33)

  raj [anonim]

  O masura f.buna
 • +1 (3 voturi)    
  Superb! (Joi, 28 octombrie 2010, 19:43)

  danimag [utilizator]

  Cine-i fraierul sa mai cotizeze la sistemul de pensii in ziua de azi cand uite ce patesc parintii nostrii!?
  • 0 (2 voturi)    
   Ce patesc parintii nostri? (Joi, 28 octombrie 2010, 20:40)

   AlinN [anonim] i-a raspuns lui danimag

   Primesc pensia medie in jur de 70-80% din salariul mediu pe economie.
   • 0 (0 voturi)    
    Tu nu stii ce vorbesti (Joi, 28 octombrie 2010, 23:41)

    danimag [utilizator] i-a raspuns lui AlinN

    Cotizeaza tu la stat. Baga, daca crezi ca atat vei avea cand iesi la pensie. Spor la aruncat banii pe fereastra.
 • +3 (3 voturi)    
  aha, i-a strans foamea din intre picioare (Joi, 28 octombrie 2010, 19:46)

  gimini [utilizator]

  Acum 2 ani am incercat sa fac acelasi lucru pentru o ruda si le putzeau banii, nu au acceptat. Javrele naibii.
 • -1 (5 voturi)    
  O sa fiu primul. (Joi, 28 octombrie 2010, 20:21)

  haiducul [anonim]

  Am muncit cativa ani pe timpul dictaturi, am cotizat pentru fondul iar dupa 1989 au disparut,se da vina uni pe alti,nu ma intereseaza.
  Iar acum vor sa ne pacaleasca pe noi cei de afara,bine gandit in favoarea lor nicidecum a poporului,cocos,base,vantu,patriciu etc.vor sa-si ingroase conturile de prin Elvetia.
 • +2 (6 voturi)    
  Desteapta masura! (Joi, 28 octombrie 2010, 20:26)

  AlinN [anonim]

  Target-ul sunt cei care muncesc in strainatate care practic isi pot asigura pensie si in Romania platind sume derizorii (comparativ cu salariile lor).
  • +1 (1 vot)    
   ce-si asigura ??!! (Joi, 28 octombrie 2010, 21:32)

   lili [anonim] i-a raspuns lui AlinN

   nivelul contributiei ce trebuie platita este in jur de 30% din salariul minim brut pe tara, care intre 2005 si 2010 a variat aproximativ intre 300 si 600 Roni. Aceasta contributie lunara reprezinta in jur de 200 Roni. La calculul pensiei publice se calculeaza punctajul lunar prin impartirea salariului brut al angajatului la salariul mediu brut pe economie, acesta este calculul conform Legii pensiilor. Conform acestei ordonante, impartim 200 Roni(contributia medie rezultata) la salariul brut pe economie si rezulta punctaj maxim=0,3 iar acesta e si punctajul mediu anual ce se ia in calculul pensiei pe perioda asta de 5 ani. Efectul in valoarea punctajului final care este suma punctajelor anuale impartita la durata stagiului de cotizare(30 ani la femei si 35 la barbati) este mic pentru ca aduni 0,3 pe fiecare luna, nu aduni valori supraunitare, deci practic punctajul mediu anual nu creste foarte mult(creste cu maxim 1,5 pentru cei 5 ani de cotizare cf acestei Ordonante). In fapt aceasta Ordonanta ajuta la strangerea de bani pentru fondul public de pensii aflat la mare stramtoare si ajuta oamenii care nu au numarul de ani necesar(stagiul complet de cotizare(30 la femei si 35 la barbati, in acest moment) pentru a iesi la pensie. Valoarea pensiei este nesemnificativ influentata.
   • 0 (0 voturi)    
    plata contributiei de pensie (Vineri, 24 februarie 2012, 12:01)

    dominte [anonim] i-a raspuns lui lili

    buna ziua ,ma numesc Dominte si as avea citeve intrebari daca este posibil:
    sunt nascuta in 01.03.1960
    am cotizat 23 de ani inclusa snii de facultate
    as vrea sa platesc diferenta de ani pentru a completa 35 ani pentru a putea iesi la pensie fara limita de etate e posibil si cum trebuie sa procedez?multumesc anticipat
 • 0 (2 voturi)    
  E o initiativa buna..dar ar trebui largita... (Joi, 28 octombrie 2010, 21:19)

  Marius [anonim]

  Intr-adevar, e o inititiva buna pentru cei care au lucrat afara, dar si pentru micii intreprinzatori care au lucrat ca patroni, dar nu si-au facut si contract de munca, tocmai pentru a evita taxele mari ca salariat.

  Eu insumi am lucrat o vreme in strainatate si ar fi bine daca as avea posibilitatea de a contribui retroactiv.

  Si cred ca sunt multi romani plecati "afara" si care se gandesc ca mai devreme sau mai tarziu se gandesc sa revina..si se gandesc ca ar fi bine sa benefiecieze de pensie...binenteles...daca contribue.

  Si pentru bugetul de pensii e bun, e o gura de oxigen in aceste vremuri.

  Totusi..de ce nu s-ar largi si pe termen mai mare? 7-10 ani? Poate ar fi romani care ar dori sa contribuies (e o asigurare pe viitor) pe ultimii 10 ani.

  Daca s-ar contribui cu 50 de euro (cred ca e rezonabil pentru contributia la pensie, numai pensia, nu vorbim de alte asigurari de somaj, sanatate, etc, de care respectivul nu a beneficiat) pe luna..inseamna 600 de euro pe an...pe 10 ani ar fi 6000 de euro, pretul la la o masina, dar iti asiguri, aproape pensia la batranete.
  • +1 (1 vot)    
   mai bine investesc la bursa (Joi, 28 octombrie 2010, 21:40)

   cri-cri [utilizator] i-a raspuns lui Marius

   sase mii de euro ii investesc intr-un fond mutual cu risc moderat care imi aduce un retur mediu de 7% pe an - tinand cont ca as iesi la pensie peste 30 de ani pare mult mai interesant;

   singurul argumet in favoarea une posibile cotizatii este statutul de pensionar care iti da automat statutul de asigurat pt sistemul de sanatate, deci nici un interes pt pensia de mizerie care ar lua-o cineva dupa cotizatii pt un salariu minim..

   Dar, tinand cont de instabilitatea legislatiei, 15 ani de cotizatii in curand, cine stie la cati ani minim se ajunge in alti 30 de ani, so I'm not interested!
 • 0 (0 voturi)    
  adica (Joi, 28 octombrie 2010, 22:16)

  laurentiucat [utilizator]

  eu daca am restante la cas platesc majorari si penalitati iar acu se poate plati retroactiv numai debitul.bravo bocilor..gandire portocalie.
 • 0 (0 voturi)    
  Foarte bine (Vineri, 29 octombrie 2010, 16:23)

  Ana [anonim]

  s-a semnat? a intrat in vigoare? foarte bine presa sa anunte pe cei din Italia deoarece din

  2007 se tot insista - deoarece acei oameni care muncesc in afara sunt TOT romani si au dreptul la o pensie...au fost buni in 2007 sa aduca bani in tara acum sunt unii care injura...sa nu mai injure ...un fond trebuie sa aiba venituri si apoi sa te intrebi ai acele venituri ca sa poti da in continuare PENSII??? Deci FELICITARI pentru lege! Sper ca televiziunile sa medieze aceasta Ordonanta si sa le spuna muncitorilor din ITALIA. Foarte bine. Un fond daca nu este continuu alimentat se ajunge la un stat social si fara contribuitori neti! Oamenii de afaceri din Italia din 2007 cer acest lucru...!
 • 0 (0 voturi)    
  plata pt. pensie ! (Joi, 10 februarie 2011, 12:51)

  remusmircea [anonim]

  Sunt de acord cu aceasta lege care ar trebui extinsa la o perioada de 10 ani . Numai ca aceasta lege sa fie de buna CREDINTA ,si s-a poti beneficia de pensie la vremea respectiva ! Pe mine m-ar ajuta foarte mult ,daca s-ar extinde la 10 ani de zile ,RETROACTIV, apoi s-a pot pleca din tara s-a lucrez in occident,s-a cistig bani cinstiti si multi ,pe care nu-i poti cistiga in tara asta intr-o perioada mare de timp . Eu din cauza COMUNISTILOR in general am avut de pierdut fie ca a fost " patron " , fie caci a fost " presedinte " [ iliescu ] . In 2005 am pierdut un C. M. in SP. in valoare de , 11.800 EURO , cu dobinda bancara ,ajung la , 14.750 EURO .
  Din cauza lui " pinjelica " [ ceausescu ] eu mi-am pierdut SANATATEA ,dar tot nu m-a las deloc !
  Ca s-a beneficiezi de pensie trebuie sa-ti platesti contributia ta personala ,cum se procedeaza in toata EUROPA ! Cu respect ,
 • 0 (0 voturi)    
  fondul de pensii (Luni, 14 februarie 2011, 13:35)

  luisa [anonim]

  la ora actuala cu noua lege nu cred ca merita sa platesc acestui stat ceva ,astia stiu numai sa bage mina in buzunarul omului,sunt pfa ,nu am facut si nici nu vreau sa primesc pensie de la stat ,nu merita in primul rind nu cred ca vom ajunge sa ne pensionam la65 de ani in al doilea rind de ce sa dau la stat nu vreau nu dau nu iau ,,,clar consider ca pot sa ma descurc foarte bine si fara sa ingras buzunarele statului luna de luna ,sanatatea o platesti obligatoriu si aia nici nu beneficiez nu am timp sa fac anticamera pe la policlinici si asa ajungi tot la privat ,ca doar nu au fonduri sau esti programat cind poate e prea tirziu ajungi mai repede in cimitir ca doar asta vor,dragii nostri guvernanti ,nu gasesc oamenii la 35 de ani loc de munca dar sa ai norocul sa fii sanatos si sa ai un post pina la 65 de ani ,,clar se urmareste sa cotizezi cit mai mult dar sa nu apuci ,,,,sunt foarte inventivi guvernantii nostri ,,eu una am o greata de tot acest stat de tot acest guvern de toti acesti super dotati care ne conduc,nu dau nimic dar au pretentii,vreau ca persoana sa hotaresc eu unde imi gestionez banii,nu sa-mi bage ei mina in buzunar ,si foarte clar nu dau nu am pretentia sa iau ma lipsesc platesc la privat,,(editat de HotNews.ro)
 • 0 (0 voturi)    
  pensie ,nu multumesc. (Miercuri, 8 februarie 2012, 16:19)

  valerian [anonim]

  ginditi-va bine inainte de a da banii statului roman!i-i veti revedea vroedata ?pensia nu mai e o siguranta cu legile pe care le fac si le schimba mereu in favoarea politicienilor, care fura in stinga si in dreapta .nu va aruncati banii!


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă