In timp ce la tribuna din parlament politicienii opozitiei prezentau motiunea de cenzura si vorbeau de "saracirea Romaniei", unul dintre senatorii Partidului National Liberal, Emilian Francu, a fost surprins numarand si expunand pe birou un teanc de dolari. Contactat de HotNews.ro si intrebat ce era cu acei bani, senatorul Francu s-a justificat spunand ca banii erau pentru a participa in Mexic la o conferinta ONU pe problema romilor. Intrebat daca in contextul economic actual si al declaratiilor opozitiei care cer taierea cheltuielilor, o astfel de calatorie i se pare justificata, senatorul Francu a declarat: "Vreti ca Romania sa fie criticata acolo? Eu ma voi duce la toate reuniunile unde Romania trebuie sa fie reprezentata (...) Daca motiunea era maine (n.r. joi), nu plecam".

Bani numarati in plenul ParlamentuluiFoto: Hotnews

Descarca fisierul audio in format MP3

Reporter: Domnule Francu, avem imagini cu dumneavoastra de azi din Parlament in timp ce numarati un teanc de dolari. Pot sa va intreb pentru ce erau banii aceia?

Emilian Francu: Banii aceia erau pentru a putea sa platesc cazarea si masa acolo unde voi reprezenta Romania in urmatoarea saptamana. Voi pleca maine in Mexic. Voi reprezenta Romania la una dintre cele mai importante intalniri internationale, in care chiar Romania este obiect de studiu, respectiv problema romilor in Parlamentul romanesc. Noi acolo am fost doi ani de zile subiect de verificari. Au fost pana acum 6 controale daca se respecta drepturile comunitatii rome. Pana acum eu am reprezentat punctul de vedere al parlamentului. S-a vazut progresele inregistrate. La noi exista poate o discriminare pozitiva. Acolo voi explica cum s-a ajuns la aceste situatii. Nu se discuta numai de romi, ci si de alte populatii indigene. Romania este una dintre punctele de discutie acolo, din 6 sau 7 tari care au fost "cobai" pentru studiul respectiv.

Rep: Avand in vedere ca in motiunea de cenzura se vorbea despre "saracirea Romaniei", nu vi se pare contrastanta imaginea cu dumneavoastra numarand banii asa pe fata?

E. Francu: Lasati imaginea. Asta sunt chestiuni de presa. Puteam sa numar bomboane. Problema este ceea ce gandeam si ceea ce fac eu. Sunt numarul unu in Parlamentul Romaniei in ceea ce priveste legile care le votez. Dumneavoastra nu numarati banii atunci cand ii primiti?

Rep: In contextul actual, cand pana si partidul dumneavoastra spune ca trebuie taiate cheltuielile, cat de prioritara era aceasta deplasare in Mexic?

E. Francu:Vreti ca Romania sa fie criticata acolo? Eu ma voi duce la toate reuniunile unde Romania trebuie sa fie reprezentata. Esti ales sa reprezinti cetateanul in toate parlamentele din lume, macar acolo sa nu fim considerati o tara bananiera. Macar acolo sa avem o imagine buna. Eu vorbesc trei limbi straine si eu am insistat. S-a dorit sa se faca o dirijare a fondurilor spre alte deplasari. Domnul Boc cand se duce la ONU si nu deschide gura si se cheltuiesc milioane de lei. In fond, ce inseamna o cazare de patru zile si un colt de avion, nu la business class.

Doriti sa se discute acolo despre Romania in lipsa unui reprezentant? Trebuie sa iau cuvantul acolo. Toate tarile participa acolo. Sunt 250 de reprezentanti vorbitori. Eu sunt speaker, cel care coordoneaza lucrarile unei comisii. Vreau sa fim vazuti bine in afara, ca noi pe toate etniile le discriminam pozitiv.

Eu nu am vrut sa merg, era pericolul cu motiunea. Daca era motiunea maine, nu plecam, evident.

Nu stiu cati bani erau acolo. I-am numarat, dar nu stiu, ca nu m-a interesat. M-am uitat pe plic si am vazut ca era suma exacta, 800 sau 700 de dolari. Eu banii astia trebuie sa-i dau inapoi. Trebuie sa dau inapoi ce nu cheltuiesc. Vad ca pe presa o intereseaza cum imi numar eu dolarii in Parlament. Fi-mi-ar capu' al dracu', nu puteam eu sa-i numar cand am primit plicul pe coridor? Dar era jenant pe coridor...