Reprezentantii FMI sunt ingrijorati de faptul ca salariile bugetarilor ar putea reveni la nivelul anterior reducerii cu 25%, iar Guvernul trebuie sa gaseasca solutiile juridice pentru a nu fi obligat de Curtea Constitutionala sa readuca de la 1 ianuarie toate veniturile la nivelul anterior scaderii, anunta Mediafax, citand surse oficiale, dupa intalnirea reprezentantilor partidelor politice cu oficialii FMI prezenti la Bucuresti.

Potrivit acelorasi surse, reprezentantii FMI sunt ingrijorati de faptul ca, in cazul in care CCR va lua o astfel de decizie, va fi luata o astfel de decizie tintele fiscale stabilite pentru anul viitor nu vor mai fi atinse sau vor fi adoptate noi masuri de austeritate, pentru a compensa cheltuielile suplimentare.

Curtea Constitutionala a dat aviz de constitutionalitate pentru taierea salariilor bugetarilor cu 25% pentru o perioada temporara, pana la 1 ianuarie, fiind invocata starea de urgenta prevazuta la articolul 53 din Constitutie, iar daca prin legea salarizarii unitare mai multe categorii de salarii nu revin la nivelul anterior scaderii, noua lege ar putea fi considerata neconstitutionala.

Mai mult, in cazul in care salariul minim va fi majorat, vor fi efectuate reduceri suplimentare la anumite categorii de venituri, pentru a ramane in anvelopa cheltuielilor salariale stabilite cu FMI, iar in acest caz, Curtea Constitutionaa ar putea declara neconstitutionala inclusiv legea unitara a salarizarii, care ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a afirmat luni ca "ar putea fi loc" pentru o crestere a salariului minim , dar o astfel de decizie trebuie analizata cu atentie, pentru ca o majorare prea mare ar avea efecte negative.

Ulterior, surse participante la discutiile cu Fondul au declarat pentru Mediafax ca FMI a transmis Guvernului ca nu poate accepta pentru anul viitor o majorare a salariului minim pe economie mai mare de 650 lei, sub nivelul de minim 700 lei avansat in discutii de reprezentantii Executivului.

Guvernul trebuie sa reduca deficitul bugetar de la 6,8% din PIB in acest an la 4,4% in 2011.

O misiune a FMI este prezenta incepand din 20 octombrie, la Bucuresti, pentru evaluarea acordului in derulare si inceperea discutiilor preliminare cu autoritatile romane pentru incheierea unei noi intelegeri. Vizita delegatiei FMI se va incheia pe 1 noiembrie.