Mugur Isarescu, guvernator BNR: Suntem total incoerenti in politici si semnale

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 27 octombrie 2010, 14:54 Actualitate | Esenţial


Mugur Isarescu
Foto: Agerpres
"Atunci cand, prin forta lucrurilor tara asta a trebuit sa majoreze TVA, a intrerupt un intreg ciclu de reducere a dobanzii de catre Banca Centrala. Si asta nu e un lucru cu care te joci. Apar probleme de imagine, de credibilitate si ma intreb cum putem vorbi de coerenta daca discursul public vorbeste de o reducere a TVA ca despre o solutie, la numai cateva luni dupa ce solutia era cresterea TVA? Suntem total incoerenti in politici si semnale", a declarat miercuri guvernatorul BNR Mugur Isarescu, in cadrul unui colocviu dedicat solutiilor de redare a increderii, la care participa bancheri, oameni de afaceri, dar si reprezentanti ai FMI.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR
"De cand exista aceasta stiinta economica, preocuparea de ce unele tari se dezvolta si altele mai putin este cvasipermanenta. Chiar si Adam Smith in Avutia Natiunilor incearca sa raspunda la aceasta intrebare. Cine face de fapt diferenta? Exista un curent de opinie care spune ca diferenta o face coerenta politicilor.  Nu pe perioade scurte, nu intamplator si nu emotional sau pe baza unui capriciu, se dezvolta tarile care dovedesc perseverenta in politicile lor. Un fel de management statal care depinde si de maturitatea statului dar si de taria acestor institutii si de capacitatea lor de a nu se lasa influentate de ciclurile scurte. Nu exista substitut pentru coerenta politicilor macroeconomice, lucru pe care la- sustinut si dl. Presedinte al BCE,  Jean Claude Trichet",

Nu există alternativă la ajustare. Spunea cineva că dacă nu facem ajustare majorăm deficitul de cont curent. Eu nu-l mai văd majorat. Nu o să ne mai finanţeze nimeni. Nici nu apucăm să luăm vreo măsură de-asta de ieşire din criză, de stimulare a creşterii economice şi ne pomenim cu un blocaj al finanţării. Oricum suntem la limita finanţării relativ ieftine a deficitelor noastre

La noi ajustarea a fost mare. Ajustarea este dureroasă, iar factorul politic nu poate să şi-o asume cu uşurinţă.  Este de tip Caragiale - să facem ajustare, dar de fapt să n-o facem. Când ajungem la măsuri care se transpun în scăderea nivelului de trai totul se schimbă. Am participat la sute astfel de întâlniri - unii dispar din sală, unii vor să voteze, dar nu mai votează.

 Ajustarea este dureroasă în România, înseamnă scăderea nivelului de trai. Metodele pot fi diferite - nominal, prin reduceri de personal, de salarii, de prime, fiscal prin creşterea impozitelor. Noi am ajuns acum la o cale de mijloc şi o să ne chinuim în continuare pentru că, după cum văd că merg discuţiile, rămâne problema ajustării salariilor bugetare. Se poate şi prin metode monetare - reducerea puterii de cumpărare, inflaţie şi deprecierea cursului
 • Mihai Tanasescu, membru al boardului FMI: Inca ne confruntam cu politici care nu intotdeauna sunt percepute ca fiind predictibile
"Inca ne confruntam cu politici care nu intotdeauna sunt percepute ca fiind predictibile. Trebuie sa demonstram ca un drum pe care ni l-am propus trebuie sa-l ducem pana la capat. Sa fim capabili sa ne respectam promisiunile.
Avem si lucruri bune si lucruri mai putin bune. Programul de consolidare fiscala este unul printre cele mai ambitioase din Europa. E un proces de neinlocuit pentru Romania. Cred ca in momentul de fata, mesajul cel mai important este sa continuam sa facem aceste reforme structurale"
 
"Ceea ce facem în aceste zile este să găsim o soluţie, şi din punct de vedere juridic şi din punct de  vedere economic, în aşa fel încât reforma salarială în segmentul bugetar să fie o reformă coerentă, să fie o reformă care duce la consolidare fiscală şi la atingerea acelor ţinte pe care ni le-am propus, şi anume de scădere a anvelopei salariale ca pondere în PIB până la 7% în anul 2015"

"Creşterea substanţială a salariului minim pe economie, la 700 de lei, în paralel cu reducerea contribuţiilor sociale şi a cotei unice ar reprezenta mai mult de 1% din PIB ca impact bugetar, ceea ce este de neacceptat din punctul de vedere al FMI"

"Perioada de boom economic va reveni, însă nu va fi la fel de mare ca cel de dinainte de criză. Acest model nu mai poate fi sustenabil de acum încolo. Acesta nu mai trebuie să continue".

"E greu ca un politician, când are bani pe mână, să nu-i cheltuiască. Dacă nu învățăm din greşeli, vom avea aceleași probleme. Autorităţile române au avut o strategie greşită în perioada de creştere economică puternică, lucru care ar trebui să nu se mai repete în cazul unui nou boom"

"Perioada de boom va reveni, dar nu ca înainte. Iar dacă nu învăţăm din greşeli, vom ajunge exact în aceeaşi situaţie. Va trebui să învăţăm că atunci când ne este bine să punem şi deoparte", a precizat Mihai Tănăsescu.
"
Mesajul pe care trebuie să îl transmitem este să încercăm să facem acele reforme structurale propuse chiar dacă sunt dureroase, a adăugat reprezentantul României la FMI"

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, şi reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, Mihai Tănăsescu participa miercuri la o conferinţă privind situaţia economiei globale într-o perioadă de tranziţie delicată.

Conferinţa “România încotro - cum să redăm încrederea?”, organizată de Oxygen Servicii şi Mastermind Communications în colaborare cu Banca Naţională a României, reuneste specialişti din domeniul financiar-bancar naţional şi internaţional, reprezentanţi ai firmelor private, ai mediului academic şi societăţii civile şi ai instituţiilor de stat.

Tematica conferinţei se axeaza pe prezentarea strategiilor de repornire a economiei, localizate pe perspectivele economice româneşti în contextual european şi mondial. De asemenea, vor fi analizate provocările României, ritmul în care trebuie implementate reformele, sustenabilitatea măsurilor şi proiectul naţional la care trebuie să fim angajaţi în anii următori


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


6371 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  Amin (Miercuri, 27 octombrie 2010, 14:58)

  flavian [utilizator]

  A nimerit-o si el de data asta... :)
  • +4 (4 voturi)    
   omu a spus (Miercuri, 27 octombrie 2010, 15:09)

   un domn [anonim] i-a raspuns lui flavian

   ceea ce TREBUIE retinut ca Forul legislativ nu este de incredere..si trebuie dat jos..intr un fel desi nu imi place Baselu tin sa spun ca are dreptate..comasat forul legislativ si decimati Guvidele Liberal, pontistu..
   • 0 (4 voturi)    
    da da (Miercuri, 27 octombrie 2010, 17:00)

    luxor [anonim] i-a raspuns lui un domn

    Dar cand am introdus cota unica in 2005 in plina crestere economica cum este dle Isarescu?

    Atunci a inceput El Dorado bani imprumuturi cumparare bunuri din import la greu,consum la maxim, ca apoi sa tragi dupa ponoase.

    Ce facem daca in 2012 vine PSD cota progresiva, in 2016 iar unica si tot asa???

    Nu trebuie stabilita o strategie si coerenta pe termen lung (minim 10 ani) incare sa nu seschimbe nimic?

    Nu ar trebui BNR sa se implice alaturi de partide si curente sa stabileasca clar bai 10 ani ramane asa si punct, e solutia cea mai buna pentru noi?
    eee filozofam asa e dragu lelii...
    • 0 (4 voturi)    
     Zii multumesc (Miercuri, 27 octombrie 2010, 17:24)

     Lucifer [anonim] i-a raspuns lui luxor

     ca e asta guvernator BNR de ceva ani. Altfel ziceai cpasiva ( multumesc in ruseste - nu am chirilicele la indemana ) !
     • +1 (3 voturi)    
      ...isarescu&co = zero.... (Joi, 28 octombrie 2010, 0:40)

      John [anonim] i-a raspuns lui Lucifer

      ...isarescu&co = secu&voiculestii...
      ...leul este tinut in carpe cu banii dela capsunari si fmi...
      ...nu poate trai o economie bazata pe specula (cladiri si terenuri) si nu pe productivitate si valoare adaogata, export, High Techology, etc...
      ...isarescu & co +++ nu sant capabili de mai mult...
      ...TREBUIE UN PM din IMPORT...roman sau orice alta origine...VA PLACE SAU NU VA PLACE... ori va veti salva ori rmaneti la fel de saraci...
    • 0 (4 voturi)    
     critici doar de dragul de a critica (Miercuri, 27 octombrie 2010, 17:45)

     bancher [anonim] i-a raspuns lui luxor

     BNR nu are decat competente in politica monetara, valutara, de credit si de curs de schimb. In acestea BNR a fost stabila .
     Politica fiscala, a muncii, etc sunt prerogativele guvernului, si Isarescu nu se poate baga peste ei.
 • +6 (10 voturi)    
  Felicitari (Miercuri, 27 octombrie 2010, 14:59)

  Titi Palade [anonim]

  Domnule Isarescu..multiplicati-va..e una din putinele sanse pentru Romania...de ce naiba nu maiavem cativa ca dvs in politica, armata, justitie si alte institutii fundamentale ale statului????
  • -4 (6 voturi)    
   Mugur Isarescu (Miercuri, 27 octombrie 2010, 15:39)

   titi palade [anonim] i-a raspuns lui Titi Palade

   ...Nu stiu cine isi permite sa foloseasca numele meu pentru a comenta acest articol.
   Cel ce foloseste numele de titi palade este un impostor care nu are pic de curaj dar pe care il banuiesc ca fiind din jurul meu.Fereasca Dumnezeu sa aflu cine este...
   In legatura cu articolul : se mai cheltuiesc niste bani cu un colocviu, cu manifestatii contra guvernului....ca are balta peste .Si mai vrem sa ne creada lumea ca sintem in CRIZA.
   • +4 (4 voturi)    
    al treilea titi palade (Miercuri, 27 octombrie 2010, 16:09)

    the real TITI PALADE [anonim] i-a raspuns lui titi palade

    scuza-ma, dar sunteti doi titi palade virtuali si anonimi pe deasupra. iar eu sunt al treilea, sic!
    De ce nu-ti faci bre cont de user pe hotnews daca esti asa persoana importanta?
    scuze moderatorilor de offtopic, nu m-am putut abtine!
    • +1 (1 vot)    
     Ne mai numaram ? (Miercuri, 27 octombrie 2010, 17:26)

     titi palade 4 [anonim] i-a raspuns lui the real TITI PALADE

     :)))))
     • 0 (0 voturi)    
      Mugur (Miercuri, 27 octombrie 2010, 18:44)

      titi palade [anonim] i-a raspuns lui titi palade 4

      Ca Oameni ......doar unul ....iar restul..prin porumb ca oltenii.
    • +1 (1 vot)    
     Ultimul Titi Palade (Miercuri, 27 octombrie 2010, 17:30)

     Titi Palade [anonim] i-a raspuns lui the real TITI PALADE

     Cei 3 antevorbitori sunt totzi virtuali shi anonimi. Eu sunt adevaratul, poleitul, the real, the only, Titi Palade.

     Scuze shi eu moderatorilor, dar anumite faze chiar merita ridiculizate :)))
     • 0 (0 voturi)    
      Anonimule!!!! (Miercuri, 27 octombrie 2010, 18:19)

      Titi [anonim] i-a raspuns lui Titi Palade

      :))))
     • 0 (0 voturi)    
      EU sunt Titi Palade autentic! (Joi, 28 octombrie 2010, 19:37)

      titi palade [anonim] i-a raspuns lui Titi Palade

      ....va rog, ceilalati Titi Palade sa se abtina! Sunt autentic si o pot demonstra: sunt din Palade!
 • +3 (7 voturi)    
  BNR (Miercuri, 27 octombrie 2010, 15:01)

  pavel [anonim]

  Si totusi mai gandeste cineva si in tara asta...
  • +2 (6 voturi)    
   doar vorbeste. stii tu ce gandeste? (Miercuri, 27 octombrie 2010, 16:27)

   nenea [anonim] i-a raspuns lui pavel

   daca gandea si vorbea cum si cand trebuia, nu eram chiar in balamucul asta.
   • -1 (3 voturi)    
    Daca (Miercuri, 27 octombrie 2010, 17:28)

    Lucifer [anonim] i-a raspuns lui nenea

    erau si oameni ( aaa....romanii cred ca se incadreaza mai greu in categoria asta ) sa il inteleaga....
 • 0 (10 voturi)    
  ehe (Miercuri, 27 octombrie 2010, 15:02)

  un om [anonim]

  Pai Ponta si totata sleatca de parlamentari din toate partidele care au votat reducerile respective au drapelul in jurul gitului dar nu si in jurul inimii. Ei se gindesc la bunastarea lor nu la bunastarea copiilor lor si a viitorului unei tari.
  • -1 (7 voturi)    
   Sunteti incredibili (Miercuri, 27 octombrie 2010, 16:04)

   alt om [anonim] i-a raspuns lui un om

   isarescu trace un semnal de alarma fata de ceea ce se intampla in momentul asta in politica condusa de pdl si tot aia din opozitie sunt de vina. vin oameni din forurile europene si ne atrag atentia de ceea ce se intampla si tot opozitia e de vina, investitiile straine au scazut cu peste 30% (asta inseamna f. multi bani) si tot opozitia este de vina. bai oamenilor de doi ani pdl-ul ne conduce si au distrus aceasta tara. o spun oameni din europa, o spune cel mai mare tehnocrat al romaniei, isarescu ... si tot opozitia e de vina ? sunteti incredibili !
   • -3 (5 voturi)    
    daaa (Miercuri, 27 octombrie 2010, 16:33)

    eu sunt [anonim] i-a raspuns lui alt om

    e de vina pt absolut orice opozitia. si pt ca nu s-a facut nimic in tara de cand e Basescu si PDL.. din cauza opozitiei nu s-a facut nimic... ei vor o tara fara opozitie.. asa le-a placut lor 25 de ani !!! fara antene si realitatea... doar cu B1 si pedele si Base pana la moarte si EBA dupa desigur
    • +2 (4 voturi)    
     Arshhh! (Miercuri, 27 octombrie 2010, 17:31)

     Lucifer [anonim] i-a raspuns lui eu sunt

     Cum dreaq ati scapat din cusca........v-am zis sa nu va mai jucati pe afara.......
 • 0 (10 voturi)    
  Oare Teo Trandafir (Miercuri, 27 octombrie 2010, 15:06)

  CCC [anonim]

  Cand a votat motiunea, si a trebuit crescut TVA-ul in loc sa fie micsorate pensiile, s-a gandit atat de adanc? Sau imbratisarea fierbinte cu Aura Vasile a impiedicat-o sa gandeasca?
 • +2 (4 voturi)    
  sunt disperati? (Miercuri, 27 octombrie 2010, 15:14)

  cristian [anonim]

  de 20 de ani incoace sa urmarit saracirea populatiei prin inflatie si inflatie si iar inflatie.crede cineva ca bnr ii pasa de oamenii de rand.ar putea cineva sa spuna cine sunt propietarii bnr?
  • +1 (1 vot)    
   BNR e totusi ok (Joi, 28 octombrie 2010, 7:55)

   ion [anonim] i-a raspuns lui cristian

   Prietene, BNR-ul se chinuie de ani de zile sa SCADA inflatia. Poate nu iti aduci aminte, acum 13-14 ani eram cu inflatia la peste 100%, acum 10 ani la 30-40%, iar de mai mai multi ani suntem sub 10%. Anul asta, fara majorarea fortata de TVA, eram undeva la 4%.

   Problema e ca daca puterea politica, cea care face politica fiscala, isi bate joc (de exemplu deficite uriase la bugetul public), atunci musai buba se sparge in alt loc: adica inflatie si devalorizare moneda. Si nu doar puterea politica e de vina. De vina e si o populatie fara cunostinte financiare, gata sa se imprumute de la bancile straine in euro cu dobanzi uriase. Ca sa cumpere masini si plasme tot din import. Sau imobiliare cu pretul de Germania, plasate in Militari si Colentina.

   Nu are nici Isarescu solutia minune sa faca din leu o moneda la fel de tare ce euroiul, iar din Romania o tara cu stabilitatea Elvetiei, in conditiile economiei date. El se chinuie, dar lucreaza cu marfa clientului, mai exact cu economia romaneasca.
 • +1 (3 voturi)    
  mda (Miercuri, 27 octombrie 2010, 15:18)

  eu [anonim]

  aolleeeuu ma terminati cu Isarescu marele profet... multi comentati pe aici si habar nu aveti ce face omul la BNR .. daca e bine daca e rau. Isarescu e singurul din tara asta care le stie pe toate ... aaa mai e si Vasilescu... o sa ii vedem presedinte si prim ministru curand... parca vad...
  • 0 (2 voturi)    
   Sfatul meu (Miercuri, 27 octombrie 2010, 17:33)

   Lucifer [anonim] i-a raspuns lui eu

   este sa mergi la un control ofalmologic. Si nu numai!
 • -1 (3 voturi)    
  Ca de obicei (Miercuri, 27 octombrie 2010, 15:45)

  Ion [anonim]

  Tara arde si baba se piaptana. Politicile se fac de proprietari is patroni nu de lefegi la stat.
  • +1 (1 vot)    
   fereasca sfantul! (Miercuri, 27 octombrie 2010, 17:10)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Ion

   daca ar face patronii politicile am intra direct in jungla! mai este un imbecil, mihai giurgea, care tot asa ceva propune,o societate fara reguli, in care patronii decid totul fara sa dea socoteala.
  • -1 (1 vot)    
   Dincolo (Miercuri, 27 octombrie 2010, 17:37)

   Lucifer [anonim] i-a raspuns lui Ion

   de micile greseli...cred ca ai dreptate. Am o dilema: baba sau babele ?
   Iar lefegii nu tin de stat ci de partide in tara asta.
   "Care este!"
   ......sau sunt......mai Mareane?!?!
   Te-au lasat si la tastatura ?
 • -1 (3 voturi)    
  Frumos spus (Miercuri, 27 octombrie 2010, 15:58)

  Ray [anonim]

  E simplu ... daca vor scaderea TVA ...pai le dam scadere de TVA. Important e sa ajungem noi la putere. Dupa ce ajungem ...pastram TVA ca, de fapt, vedem si noi ca nu se poate scadea.

  Solutia e ca de fapt schimbam puterea fara a schimba nimic....
  • +1 (1 vot)    
   bea prietene (Miercuri, 27 octombrie 2010, 17:40)

   Lucifer [anonim] i-a raspuns lui Ray

   ......dar macar fa-te inteles....
   Asa, "per ansamblu"...ai avea dreptate....
 • +2 (2 voturi)    
  politica de manipulare... (Miercuri, 27 octombrie 2010, 16:38)

  marius [anonim]

  pe care o interpreteaza lamentabil clasa conducatoare il impresiona prea putin pe guvernator..., atat timp cat nu era afectata politica macro-economica, atat timp cat BNR isi vedea linistita de treaba.... de-abea acum se va vedea din ce aluat sunt facuti 'centralii', cand vor trebui sa lucreze in conditii mai putin comode....
  • 0 (2 voturi)    
   Dar de microeconomie (Miercuri, 27 octombrie 2010, 17:43)

   Lucifer [anonim] i-a raspuns lui marius

   ce zici domn analist ?
   Hai ca ma omori.......
 • +2 (2 voturi)    
  "incoerenta in politici" ??!!! zice Guvernatorul?? (Miercuri, 27 octombrie 2010, 17:08)

  lili [anonim]

  Mai degraba e INCOMPETENTA, sa maresti TVA la 24% si acum sa vii si sa te gandesti la scaderea TVA.... Dar Dl Mugur Isarescu nu poate pronunta acest cuvant la adresa actualei guvernari(care-l sprijini in 2009 cand a castigat ultimul mandat la BNR) desi acesta este de fapt cuvantul potrivit si probabil ca la asta s-a gandit Dumnealui..... Incompatibilitatea dintre masurile Guvernului Boc si politicile monetare ale BNR nesustinute de politicile economice si fiscale ale Guvernului Boc tin Romania in dezastrul in care a adus-o acest Guvern cu un Prim Ministru incompetent care nu intelege nimic din ceea ce se intampla in economia romaneasca.... SUCCESURI, dar sper totusi sa scapam cat mai repede cumva de el, desi se pare ca PDL nu are ceva mai bun sa-l inlocuiasca........
  • +1 (1 vot)    
   asa e (Miercuri, 27 octombrie 2010, 17:50)

   bancher [anonim] i-a raspuns lui lili

   daca guvernul asta (ca si precedentele, dealtfel) era in stare sa faca o politica fiscala care sa se pupe cu politica monetara a BNR, azi nu eram in criza,
   Dar, vezi tu, BNR a avut o politica prudenta, de reducere a masei monetare (cum era normal), si guvernul a avut una de explozie a cheltuielilor, creand inflatie, si creand deficit bugetar.
   Bravo guvernule, poate cazi diseara la motiune!
 • +1 (1 vot)    
  Care "suntem'?! (Miercuri, 27 octombrie 2010, 20:28)

  Nedumeritul [anonim]

  Eu unul nu fac politici si nu dau semnale incoerente..Si atunci?Cine?BNR?Guvernul?Hotarati-va,altfel sunteti incoerent de-a binelea,d-le Isarescu.
 • +1 (1 vot)    
  ce pacat isarescu ca nu s-au taiat pensiile! (Miercuri, 27 octombrie 2010, 22:04)

  god [anonim]

  inteleg isarescule ca-ti poare rau ca nu s-au micsorat pensiile! ce te-ai mai fi bucurat, banuiesc ca in copilarie aveai bucurii sadice cum ar fi chinuitul pisicilor, necajirea batrnilor etc...
  • 0 (0 voturi)    
   Depinde ce vrei (Joi, 28 octombrie 2010, 8:00)

   ion [anonim] i-a raspuns lui god

   Matale intelegi ca exista in orice afacere avantaje pe termen scurt si avantaje pe termen lung? Si ca de foarte multe ori chestiile astea se bat cap in cap? Trebuie sa alegi: pensii si salarii si ajutoare sociale ACUM si situatie a la Grecia in 3-4 ani. Sau taieri dureroase ACUM si o situatie cat de cat stabila (deficit public redus, datorie publica redusa, inflatie si curs valutar sub control) peste 3-4 ani.

   Gandeste un pic: ce putere politica e atat de nebuna sa taie masiv din pensii (cum au incercat cei de acum) si din salariile bugetare? Adica sa afecteze major 8 milioane de votanti activi? Ca sa ce? Ca sa dispara din parlament in doi ani?

   E usor sa spui: nu au vrut sa ia bani de la clientela. Dar mai plauzibil e raspunsul: nu au avut loc de intors. Fara asta, FMI nu dadea bani, deficitul public era urias, nu ne mai dadea nimeni bani si tara intra in incapacitate de plata. Cu sau fara bani de la clientela.
 • 0 (0 voturi)    
  pentru isarescu (Joi, 28 octombrie 2010, 10:12)

  cu adevarat adevaratul titi palade [anonim]

  acuma domnule Isarescu credeti ca aceasta credibilitate construita in timp este doar pentru pus in rama sau ar trebui folosita pentru tara care spuneti ca o iubiti. aveti un mandat care nu se poate suspenda dee parlamentul dezorientatilor. atunci de ce nu spuneti public in fata ca acesta clasa politica nu are cum sa repuna tara pe fagasul normal?
  de ce germania vrea sa introduca in constitutie respectarea anumitor parametrii economici (deficit maxim 3 la suta)? De ce nu sustineti promovarea de legi prin care sa raspunda cei care nu respecta parametrii economici. un srl-ist care emite un cec fara acoperire este infractiune iar un politician cind spune constructorului pornim investitia ca avem asigurata finantarea iar dupa ce constructia este facuta vine si spune ca nu are bani sa plateasca se numesc arierate? aceasta nu este acelasi lucru ? sti ca nu ai bani dar minti si spui dai drumul ca vedem noi.
  cind o sa va asumati rolul de personalitate si nu doar personaj? ca aveti de pierdut?
  • 0 (0 voturi)    
   legi.... si legi.... (Joi, 28 octombrie 2010, 11:16)

   lili [anonim] i-a raspuns lui cu adevarat adevaratul titi palade

   Nu cred ca de legi duce Romania lipsa, ci de aplicarea legilor in functiune... De exemplu Legea responsabilitatii fiscal-bugetare, care ar trebui sa faca ordine in finantele Romaniei si care este in primul rand responsabilitatea Guvernului dar care nu se aplica, adica e cam varza murata la finantele Romaniei si nu raspunde nimeni. Una spun in Buget si alta fac ....A fost aprobata si publicat in MO in aprilie 2010.... Iata ce spune in primul articol:

   LEGEA nr. 69/2010 din 16 Aprilie 2010 Lege responsabilitatii fiscal-bugetare

   Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege

   Capitolul I – Dispozitii generale

   Art. 1
   Prezenta lege are ca obiective principale:
   1. asigurarea si mentinerea disciplinei fiscal-bugetare, a transparentei si sustenabilitatii pe termen mediu si lung a finantelor publice;
   2. stabilirea unui cadru de principii si reguli pe baza caruia Guvernul sa asigure implementarea politicilor fiscal-bugetare care sa conduca la o buna gestiune financiara a resurselor;
   3. gestionarea eficienta a finantelor publice pentru a servi interesul public pe termen lung, asigurarea prosperitatii economice si ancorarea politicilor fiscal-bugetare intr-un cadru durabil."

   Si puteti gasi pe Net si alte legi de acest gen, de ex: Legea responsabilitatii ministeriale.....
   Va spune ceva ?!!! Ati auzit de raspunderea vreunui ministru dupa aceasta Lege ?!!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version