Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a afirmat ca discutiile privind achizitia de avioane F16 de catre Romania ar putea fi reluate in urmatoarele sase luni, subliniind ca renuntarea Guvernului de la Bucuresti la aceasta investitie a fost de natura "pur economica", potrivit Agerpres.

"A fost o decizie de natura pur economica. Fortele dumneavoastra aeriene au cerut F16, iar noi le-am oferit. Noi voiam sa vindem F16, nu voiam sa finantam vanzarea lor. Nu ne-am permis s-o facem si tinand cont de credibilitatea rating-ului dvs. nu am vrut sa o facem. Asa stand lucrurile, Romania a luat singura decizie pe care putea s-o ia - nu a cumparat F16", a declarat Gitenstein duminica, in emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata de Pro TV, referitor la retragerea Romaniei din programul de achizitie a avioanelor multirol F 16.

Intrebat daca i s-a acordat un termen la care acest program va fi reluat, oficialul american a spus ca "este o intrebare foarte complicata si priveste modul in care pot fi redeschise discutiile".

"Teoretic este posibil, poate chiar si in cadrul cererii actuale existente, cum sa extinzi aceasta cerere. Dar nu este clar pentru mine cat timp... nu sunt un expert in ceea ce priveste aceste reguli. Cred ca trebuie sa ne uitam, din nou, la acest subiect in urmatoarele sase luni, pe baza ratingului' Romaniei," a mai spus Gitenstein.