Romanii care, indiferent de motiv, nu au cotizat la sistemul de pensii ar putea sa aiba dreptul sa o faca retroactiv, dar doar pentru ultimii cinci ani. Ministerul Muncii a elaborat in acest sens o propunere legislativa continand sumele pe care acestia ar trebui sa le plateasca pentru a avea pensie, relateaza Mediafax.

"Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot solicita asigurarea pentru pensie, prin plata contributiei de asigurari sociale, pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia. (...) Perioadele de timp pentru care se poate solicita asigurarea in sistemul public de pensii, cu plata corespunzatoare a contributiei de asigurari sociale, sunt de cel mult cinci ani anteriori, calculati de la data incheierii contractului de asigurare sociala", se arata in proiectul de act normativ propus de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) si supus dezbaterii publice.

Baza lunara de calcul a sumelor datorate de cei care vor sa plateasca retroactiv pentru ultimii ani si sa beneficieze astfel de vechime in plus la pensie este valoarea unui salariu minim brut pe tara, garantat in plata, reglementat de legislatia in vigoare pentru fiecare din perioadele pentru care se solicita asigurarea in sistemul public de pensii.

Cei interesati trebuie sa plateasca intre 27,5 si 31,5 la suta din valoarea salariului lunar minim brut pe tara, asa cum a fost el reglementat prin acte normative din 2005 si pana acum, suma care va fi "actualizata" cu indicele de inflatie.

Plata sumelor catre bugetul de pensii se face fie intr-o singura transa, fie esalonat, "dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2010".

"Perioada pentru care, in conditiile prezentei ordonante, se achita contributia de asigurari sociale constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii", se arata in proiectul supus dezbaterii publice de MMFPS.

Facilitatea privind plata retroactiva ar urma sa fie valabila doar pana la sfarsitul anului 2010.