Plenul Consiliului Superior al Magistraturii urmeaza sa valideze, joi, lista judecatorilor si procurorilor desemnati pentru a candida la functia de membru in viitorul CSM, anunta Agerpres. Pe ordinea de zi a sedintei de joi a plenului Consiliului se afla nota Comitetului Electoral Permanent privind verificarea si validarea proiectului listei cu judecatorii si procurorii desemnati pentru a candida la functia de membru al CSM si aprobarea proiectului buletinelor de vot.

Conform calendarului alegerilor, validarea are loc la expirarea perioadei de depunere a contestatiilor, adica pe 21 octombrie.

Adunarile primare pentru desemnarea candidatilor s-au incheiat pe 22 septembrie, odata cu desfasurarea celui de-al doilea tur de scrutin al Adunarii generale a judecatorilor de la judecatoriile din circumscriptia Curtii de Apel Bucuresti.

Printre candidati se numara inclusiv actuali membri ai Consiliului - Lidia Barbulescu (fost presedinte interimar al ICCJ), Dan Lupascu - Curtea de Apel Bucuresti, Cristian Deliorga - Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta si Dan Chiujdea - Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1.

Alte nume sonore de magistrati care si-au depus candidatura pentru alegerile noului CSM sunt secretarul de stat in Ministerul Justitiei Lidia Barac, fosti lideri ai unor asociatii profesionale ale magistratilor precum Dana Garbovan, Horatius Dumbrava, Adrian Neacsu si Cristi Danilet.

De la Inalta Curte de Casatie si Justitie si-au depus candidaturile Lidia Barbulescu - fost vicepresedinte al instantei supreme, Victoria Gabriela Barsan, sotia judecatorului Corneliu Barsan de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului - presedintele Sectiei de contencios administrativ si fiscal, si Mircea Aron - judecator la Sectia penala.

Pentru cele trei locuri de judecator de curte de apel (CA) candideaza: Alexandru Serban - CA Brasov, Dan Lupascu - CA Bucuresti, Dana Garbovan - CA Cluj, Gheorghe Diaconu - CA Pitesti, Viorel Mihai Tudoran - CA Ploiesti, Cezar Hincu - CA Suceava, Horatius Dumbrava - CA Tg Mures si Lidia Barac - CA Timisoara.

Pentru locul destinat judecatorului cu gard de tribunal (T) vor candida magistratii Marcel Rusu - T. Sibiu, Gabriela Baltag - T. Neamt, Monalisa Neagoe - T. Bucuresti, Ovidiu Putura - T. Nasaud, Norel Popescu - T. Mehedinti, Adrian Neacsu - T. Vrancea, Mariana Varga - T. Valcea, Lacramioara Axinte - T. Botosani si Rustin Ciasc - T. Caras Severin.

Magistratii care vor intra in competitie pentru ocuparea celor doua locuri alocate judecatoriilor sunt Marius Tudose - Judecatoria sectorului 3 Bucuresti, Elena Popescu - Judecatoria Tg. Jiu si Cristi Danilet - Judecatoria Oradea.

Din partea parchetelor de pe langa curtile de apel (PCA) candideaza Ilie Narita - PCA Alba Iulia, Elena Hach - PCA Brasov, George Balan - PCA Bucuresti, Elisabeta Dragut - PCA Craiova, Valentin Mirisan - PCA Oradea, Vasile Mandici - PCA Suceava si Gigel Marian Alexandru - PCA Constanta.

Pentru locul de procuror cu grad de tribunal (PT) s-au inscris in cursa pentru alegerile in viitorul CSM Ioan Marius Aron - PT Sibiu, Oana Schmidt Haineala - PT Brasov, Stefan Crisu - PT Bucuresti, Costinel Tinea - PT Dolj, Origel Cotoi - PT Iasi si Cristian Deliorga - PT Constanta, iar pentru cel alocat procurorului de pe langa judecatorie Andreea Cardasol - PJ Zarnesti si Dan Chiujdea - PJ Sectorului 1 din Bucuresti.

Adunarile generale ale judecatorilor si procurorilor pentru desemnarea membrilor viitorului Consiliu se vor desfasura la data de 1 noiembrie, finalizarea alegerilor fiind programata pana la data de 15 decembrie, cand expira termenul-limita pentru inaintarea rezultatelor catre Biroul Permanent al Senatului in vederea validarii membrilor noi alesi.

Mandatul actualilor membri CSM expira pe 11 ianuarie 2011, data pana la care Senatul trebuie sa ii valideze pe noii membri ai Consiliului.

Conform Constitutiei, Consiliul Superior al Magistraturii este alcatuit din 19 membri, dintre care 14 sunt alesi in adunarile generale ale magistratilor si validati de Senat, doi reprezentanti ai societatii civile, specialisti in domeniul dreptului, care se bucura de inalta reputatie profesionala si morala, alesi de Senat si trei membri de drept: ministrul Justitiei, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Durata mandatului membrilor CSM este de sase ani, iar presedintele Consiliului este desemnat dintre membrii alesi, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reinnoit.