Ioana Maria Vlas a parasit miercuri seara penitenciarul Targsor, afirmand ca este vinovata de minciuna in dosarul FNI, dar sustinand in continuare ca principalul responsabil in aceasta frauda este Sorin Ovidiu Vintu, care "a fost albit de un procuror".

"Mi-as dori un singur lucru, ca cel vinovat sa plateasca, investitorii sa-si recupereze banii si apoi pot sa mor linistita", a spus ea.

Ea a declarat ca se simte vinovata pentru faptul ca a fost obligata sa minta si a subliniat ca este singura care si-a recunoscut vinovatia in acest dosar.

"Trebuia sa platesc, nici nu mi-as fi dorit sa nu platesc", a afirmat ea, comentand ca in general mass-media s-a comportat bine in relatarea acestui caz, cu exceptia ultimei perioade, cand a "facut din Vintu o mare victima si nu este".

Planuri de viitor: "Sa ajut puscaria"

Intrebata ce planuri de viitor are, cea supranumita "mama FNI" a declarat ca vrea sa "ajute puscaria".

"Nimeni nu fura din Romania de dragul de a fura, fura pentru ca sunt intr-o mizerie cumplita. (Puscaria, n.r.) e o experienta imbogatitoare. Sunt foarte multe (detinute. n.r.) care pot fi salvate si eu asta o sa si fac", a explicat ea, precizand ca vrea sa organizeze "ateliere ocupationale" in beneficiul condamnatelor.

Vlas a spus ca majoritatea colegelor sale de detentie au fost condamnate pentru omor dar "erau foarte cuminti". "Multe femei fac acest pas oribil pentru ca nu au alta alternativa. Ce ati face daca ati fi batute in fiecare zi - sa ma ierte domnii - de un animal beat?", le-a intrebat ea pe ziaristele prezente in fata penitenciarului.

Ioana Maria Vlas a spus ca are o pensie si nu intentioneaza, la 66 de ani, sa se reangajeze, dar isi doreste ca in viitor sa scrie o carte.