Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti seara, un proiect de lege initiat de parlamentari PSD+PC si PNL prin care se instituie aplicarea TVA de 5% la alimentele de baza, cum ar fi painea, carnea, laptele, uleiul vegetal si zaharul. De asemenea, s-a aprobat ca pensiile sub 2.000 de lei sa nu fie impozitate, potrivit Mediafax. Camera este forul decizional. Legile urmeaza sa fie trimise la promulgare.

Printre democrat-liberalii care au votat cele doua legi se numara si ministrii Elena Udrea, Ioan Botis si Gheorghe Ialomitianu.

Camera Deputatilor a adoptat astfel propunerea legislativa a deputatului PDL Mircia Giurgiu de modificare a Codului Fiscal, care prevede ca "venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin scaderea din venitul din pensii a sumei de 2.000 de lei neimpozabile lunare".

UPDATE 2 Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca a fost vorba de "o eroare, pentru ca s-a stiut ca este raport de respingere." Acesta a explicat ca exista doua modalitati prin care eroarea poate fi corectata, fie legile sunt retrimise de catre seful statului, fie Guvernul o corecteaza printr-un proiect legislativ.

UPDATE Presedintele grupului PDL din Camera Deputatilor, Mircea Toader, a afirmat ca partidul isi asuma responsabilitatea pentru eroare, dar va rezolva problema in Parlament, fara a fi nevoie de interventia presedintelui Basescu:

  • "PDL isi asuma responsabilitatea pentru eroare. Noi am depus chiar acum doua initiative legislative pentru revenirea la forma initiala a celor doua proiecte de lege. Nu o sa fie necesar ca presedintele sa reintoarca cele doua proiecte adoptate din eroare de procedura legislativa, ci o sa le modificam noi in Parlament".

Surse din PDL au declarat pentru HotNews.ro ca legile au fost "votate la gramada", fara a se cunoaste exact continutul acestora, iar acum democrat-liberalii spera ca legile sa fie trimise spre reexaminare de presedintele Traian Basescu.

Deputatul PDL Gelu Visan a declarat ca a fost vorba de o "eroare tehnica legislativa".

"Am vorbit cu toti colegii, nu sunt foarte in regula (aceste greseli - n.r.), dar aceasta situatie o s-o reglam tot printr-un vot in parlament. Se poate rezolva. O sa gasim formula legislativa cea mai buna, nu suntem foarte bucurosi", a spus Visan.

Primul proiect de lege prevede introducerea unei cote reduse de 5% care se aplica "asupra bazei de impozitare pentru livrarea de paine, carne, lapte, ulei vegetal si zahar, precum si pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite, terenul pe care este construita locuinta include si amprenta la sol a locuintei".

Al doilea proiect precizeaza ca "venitul impozabil din pensii se stabileste prin scaderea venitului din pensii a sumei de 2.000 lei neimpozabile lunar".

Votul la cele doua propuneri legislative a fost: 286 pentru, din care 115 de la PDL, 75 PSD, 42 PNL, 17 UDMR, 18 de la minoritati si 12 din randul independentilor.