Jumatate dintre angajatii din Romania sunt stresati la job. Asta arata statisticile recente. 41% dintre angajati asista la scene in care seful sau colegii tipa unii la altii la locul de munca. Dintre acestia, 8% se incadreaza in fenomenul de mobbing. Un concept nou, dar cu radacini vechi in societatea romaneasca, avertizeaza specialistii, care explica ce este mobbing-ul - hartuirea sistematica la locul de munca. Daca esti atacat si stigmatizat de colegi si de sefi prin zvonuri, intimidare, umilire, discreditare sau izolare, atunci ai toate sansele sa fii victima unui astfel de fenomen.

Stresul la locul de muncaFoto: Agerpres
  • Ai fost hartuit la locul de munca, esti tinta ironiilor colegilor sau sefilor? Povesteste-ne aici experienta ta

Consecintele nu sunt deloc de neglijat. Imposibilitatea de a raspunde unor astfel de atacuri, care se intind pe mai mult de sase luni, conduce la depresii, insomnie, scaderea increderii in sine, pierderea eficientei la locul de munca sau la stres acut. O ancheta sociologica realizata de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii si prezentata in cadrul unei conferinte organizate de Asociatia Colfasa arata ca stresul perceput la job este generat, in cele mai multe cazuri, de lucrul peste program.

Situatia angajatilor

Situatia angajatilor

Foto: Colfasa

O treime dintre angajatii chestionati au declarat ca raman la serviciu foarte des peste program, in timp ce 17% au declarat ca nu au timp nici sa ia o pauza de masa. Aproape 11% sustin ca li s-a intamplat, in acest context, sa isi piarda concentrarea si puterea de munca. Potrivit datelor, in sectorul privat incidenta acestor cazuri este mai mare decat in sectorul public, iar Bucuresti-Ilfov conduce in topul regiunilor unde angajatii se plang din cauza stresului, a oboselii si a modului de relationare cu colegii si sefii.

Factorul care deranjeaza insa cel mai mult este relationarea profesionala inadecvata. Dincolo de lipsa timpului si de volumul mare de lucru, cei mai multi angajati se plang de faptul ca sunt supusi frecvent unor situatii conflictuale, ca sunt persecutati de sefi sau de colegi sau de faptul ca nu reusesc sa se integreze la locul de munca. Cel mai frecvent, femeile sunt cele care resimt acest fenomen. 62% dintre femei se simt stresate la locul de munca, fata de 53% dintre barbati; iar printre consecintele stresului se numara durerile de cap (acuzate de 59% dintre femei si 45% dintre barbati), insomniile (32% dintre femei si 22% dintre barbati) si oboseala (56% dintre femei si 43% dintre barbati).

Stresul la locul de munca

Stresul la locul de munca

Foto: Colfasa

In acest context, organizatiile nu au insa proceduri interne de rezolvare a situatiilor conflictuale, majoritatea confruntarilor de la locul de munca rezolvandu-se amical.

Nu orice tachinare sau cearta la locul de munca reprezinta o manifestare a fenomenului de mobbing. Cristina Tomescu, reprezentanta Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii, a explicat ca, cel mai adesea, victime ale acestui tip de hartuire la locul de munca sunt persoane cu un inalt grad de calificare profesionala si care sunt foarte muncitoare. Ele sunt rapid identificate de colegii de munca, iar daca refuza sa participe la activitatile informale ale acestora sunt sanctionate si nu pe termen scurt. In final, cei care au de suferit nu sunt numai angajatii, ci si familiile acestora.

Ancheta sociologica a fost realizata in cadrul proiectului "Femeia conteaza!", iar printre obiectivele programului se numara realizarea de centre unde angajatii sa se poata adresa, pentru a-si rezolva problemele. La nivelul Uniunii Europene, 9% dintre angajati, adica 12 milioane de persoane, au declarat ca au fost hartuiti moral la locul de munca. ​