Pe valul emotiilor generate de stenogramele rusinii, in care SOV coboara jurnalisti si politicieni la nivelul organelor sale genitale sa execute diferite comenzi, cateva stiri de week-end au trecut prea putin observate. Din rechizitoriul prin care procurorii il trimit pe Vantu in judecata pentru favorizarea infractorului in cazul Popa, aflam o informatie noua. Procurorii il acuza pe Vantu de savarsirea unei noi infractiuni: spalare de bani. Disjung cauza, ceea ce inseamna un nou dosar pe numele sau. In paralel, aparent fara legatura, avanseaza dosarul Petromservice. In acest dosar, sapte persoane cu functii de conducere sunt arestate sambata sub acuzatia de, conincidenta, spalare de bani. Intre ele, un anume Ionut Eftime. Tatal sau este, iarasi coincidenta, administrator la Realitatea media. Sorin Ovidiu Vantu se interneaza luni intempestiv, o noua coincidenta, la Floreasca acuzand probleme cardiace. Simple coincidente?

Greu de crezut ca sunt evenimente fara legatura. Recapitulare:

  • Joi, 14 octombire, procurorii il trimit pe Sorin Ovidiu Vantu in judecata in dosarul Popa, sub acuzatia de favorizarea infractorului. La finalul rechizitoriului, procurorii dispun "Disjungerea cauzei sub aspectul comiterii infractiunii de spalare a banilor prev. de art.23 din Legea nr.656/2002 de catre VANTU SORIN OVIDIU". Altfel spus, il acuza de savarsirea unei noi infractiuni, despre care nu stim mare lucru. Spalare de bani in dosarul Popa? In alta cauza? Banii trimisi lui Popa proveneau din spalare de bani sau cum?
  • Vineri, 15 octombrie, procurorii DIICOT anunta retinerea lui Eftime Ionut Adrian in dosarul Petromservice sub acuzatia de spalare de bani. Presa sustine ca tatal sau, Ion Eftime, ocupa o functie importanta la Realitatea Media. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, Ion Eftime a ocupat functia de administrator din martie 2009 pana in martie 2010 la Realitatea Media, societatea care administreaza televiziunea controlata de Sorin Ovidiu Vantu. Procurorii il acuza pe Eftime ca "a initiat si coordonat un intreg circuit de spalarea banilor, prin care o suma de aproximativ 8 milioane de euro a ajuns, in numerar sau prin virament bancar, fie in contul sau personal, fie al unei societati pe care o controleaza, IT&Media Productions LTD (companie off-shore). De mentionat este faptul ca suma amintita provenea din incheierea unor contracte de prestari servicii cu caracter fictiv intre mai multe societati comerciale, printre care si Petromservice S.A. (in prezent PSV Company S.A.), platile efectuate pentru contractele astfel incheiate, neavand corespondent intr-o contraprestatie reala, corespunzatoare. Din cercetarile efectuate a mai rezultat ca inculpatul este cel care s-a ocupat de intocmirea tuturor formalitatilor, desi nu avea nici o calitate in cadrul firmei Petromservice S.A. (in prezent PSV Company S.A.), scopul fiind de a desfasura aceste acte materiale infractionale pentru a-si transfera suma mentionata in patrimoniul sau pentru a si-o insusi".
  • In noaptea de vineri spre sambata, Tribunalul Bucuresti a decis arestarea preventiva pentru 29 de zile a omului de afaceri prahovean Sorin Mihai, fost director general al Petrom Service, si a altor cinci persoane cu functii de conducere in PSV Company si in alte firme, in dosarul spalarii de bani, anunta Mediafax. Toti fusesera retinuti pentru 24 de ore in urma cu zece zile, pe data de 8 octombrie 2010. Procurorii DIICOT au propus, vineri, instantei Tribunalului Bucuresti arestarea preventiva pentru 29 de zile a lui Sorin Mihai, fost director general al Petrom Service, precum si a lui Ionut Calinescu, Tatiana Dinu, Ioan Petran, Ioan Ciuca, Mihaela Nacu si Ionut Adrian Eftime, toti cu functii de conducere in cadrul SC PSV Company SA (fosta Petrom Service SA) si a altor societati comerciale.
  • Procurorii au stabilit ca, prin incheierea unor contracte fictive derulate de catre SC PSV Company SA, a fost retrasa in mod nejustificat suma totala de aproximativ 20 de milioane de lei, iar pentru disimularea fondurilor incasate, invinuitii au infiintat 18 societati comerciale in care aveau calitatea de asociati, administratori sau imputerniciti pe cont. (...) Astfel, prin folosirea a 18 firme, majoritatea infiintate in 2006 de catre o parte din membri - asociati si administratori -, acestia au sprijinit angajatii altei companii, pentru delapidarea acesteia, prin inregistrarea unor operatiuni fictive care sa creeze aparenta prestarii unor servicii IT. Ei au folosit acelasi mod de operare si pentru ascunderea sursei impozabile sau taxabile, prin declararea inexacta, in bilanturile anuale si situatiile financiare depuse la organele fiscale, de date nereale cu privire la profitul impozabil si livrarile sau prestarile de servicii. Detalii aici
  •  Luni, 18 octombrie, Sorin Ovidiu Vantu se interneaza de urgenta la Spitalul Floreasca. Este foarte posibil ca internarea precipitata a lui Sorin Ovidiu Vantu sa se explice prin temerea sa ca "se strange latul" si ca ar putea fi din nou arestat, de aceasta data in dosarul spalarii de bani. La fel cum e posibil ca omul de afaceri sa aiba iarasi probleme cardiace pe fondul stresului din ultimele saptamani. Explicatiile oficiale sunt cam lapidare: "El a fost internat la ora 3.20, prin Secţia cardiologie, el având o suferinţă cardiaca mai veche. Acum se află în investigaţii", a declarat, pentru MEDIAFAX, medicul Bogdan Opriţa.

  •  In tot cazul, precipitarea evenimentelor in dosarul spalarii de bani si viteza cu care SOV s-a internat, la scurt timp dupa ce a aflat ca el insusi este cercetat sub acuzatia de spalare de bani, pare suspecta iar coincidentele, stranii.

Despre acest dosar, in care SOV este acuzat de spalare de bani, nu stim prea multe.

Stim doar ca in alt dosar - Petromservice - apropiatii sai sunt ridicati de procurori pe banda rulanta. S-ar putea sa fie una si aceeasi cauza.

PSV Company detine in continuare, potrivit datelor de la Registrul Comertului, 18% din Realitatea Media. In aprilie 2009, PSV Company a intrat in procedura de insolventa.

Pe de alta parte, cinci fosti administratori de la PSV Company sunt anchetati de catre DNA intr-un dosar referitor la o presupusa decontare ilegala de TVA in valoare de 62 de milioane de euro.

Si dosarul de la DIICOT privind spalarea de bani si cel de la DNA privind returnarea ilegala de TVA s-au nascut ca urmare a unor controale realizate de ANAF la Realitatea Media. Romania Libera a dezvaluit, recent, ca doi dintre anchetati in dosarul DIICOT "au dat declaratii complete" in cazul operatiunilor de spalare de bani. Detalii aici. De notat ca administratorii PSV Company sunt anchetati din 2009 de catre DNA si in dosarul returnarii ilegale de TVA.

In final, doua intrebari: banii de la Petromservice erau sifonati prin firmele off-shore, utilizand metoda deja clasica a contractelor fictive de publicitate la TV sau alte prestari servicii inexistente, pentru a alimenta Realitatea Media si pe SOV? Banii trimisi de Vantu lui Nicolae Popa proveneau din operatiuni de spalare de bani?

Nota: Voi reveni in cursul zilei de astazi cu un comentariu pe tema continutului interceptarilor dintre SOV, jurnalisti de la Realitea Media si politicieni