Presedintele Traian Basescu a declarat ca va tine cont in promulgarea Ordonantei 50 privind creditele populatiei atat de interesele celor care au luat credite cat si ca sistemul bancar sa fie sanatos. Seful statului a precizat, intr-o emisiune la Pro Tv, ca actul normativ este corect asa cum a fost emis.

"Actualul pachet legislativ, ordonanta, asa cum ea a fost emisa, este corecta, inteleg ca totusi in comisie se depun amendamente de o parte si de alta. Va trebui sa vad ce ajunge la mine. Ordonanta, dupa parerea mea, a fost corecta", a spus Basescu la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata de Pro TV.

Seful statului a adaugat ca ordonanta are un "pacat", lipsa de claritate care a facut ca bancile sa interpreteze documentul in favoarea lor.

"Daca a pacatuit prin ceva, a fost printr-o oarecare lipsa de claritate, ceea ce a permis bancilor o interpretare in favoarea lor, iar acest lucru trebuie corectat", a adaugat Traian Basescu.

Intrebat daca va promulga Ordonanta 50, el a precizat ca asteapta ca textul sa ajunga pe biroul sau.

"Pana nu este analizata, nu ma pot pronunta, dar, in orice caz, voi incerca sa tin un echilibru intre interesul cetatenilor care au luat credite si interesul de a avea un sistem bancar sanatos. Voi tine acest echilibru, indiferent de cine s-ar supara, bancile sau beneficiarii de credite", a precizat presedintele.

Acesta considera ca nu este permis ca bancile sa impinga toata nesabuinta lor din perioada in care dadeau credite cu buletinul "in spinarea celor care au credite" si ca riscul trebuie impartit.

Vicepresedinte Volksbank: Banca a reusit sa discute si sa propuna solutii la aproximativ 20-25% dintre clientii care au facut reclamatii

Intre timp, cei peste 600 de clienti nemultumiti de conditiile creditelor pe care le au la Volksbank asteapta rezultatele procedurii de conciliere pe care au declansat-o.

Concilierea ar urma sa aiba loc la 21 octombrie, si daca rezultatul nu-i va multumi vor ajunge in instanta. In demersul lor sunt reprezentati de casa de avocatura Piperea & Asociatii, iar Volksbank de NNDKP (Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen).

Volksbank, al treilea jucator de pe piata bancara din Romania dupa valoarea activelor gestionate, dar si institutia de credit care are cele mai multe conflicte cu clientii, a reusit sa discute si sa propuna solutii pentru aproximativ 20-25% dintre clientii nemultumiti ce au depus reclamatii, estimeaza Lucian Cojocaru, vicepresedinte responsabil de retail in cadrul bancii, intr-un inverviu acordat Wall Street.

“O sa mergem la conciliere, dar o sa continuam si discutiile individuale cu clientii pentru ca acest grup nu este unul omogen. Exista o diferenta intre situatia celor care au credite imobiliare si a celor cu imprumuturi de consum”, sustine vicepresedintele Volksbank.

“Am propus reasezari de dobanzi sau am transformat o parte din cost in dobanda fixa. Am propus comisioane mai mici si in unele cazuri chiar am renuntat la ele.

Eu sper in continuare ca o sa reusim sa rezolvam neintelegerile prin discutii pentru ca altfel toata lumea pierde”, afirma Cojocaru.

Acesta mentioneaza ca a descoperit anumite neclaritati in contractele de credit, iar banca le corecteaza din proprie initiativa chiar si pentru clientii care nu au reclamat institutia.