Angajatii din administratie vor intra in greva generala in cazul in care ministrul Finantelor nu isi va respecta promisiunea legata de acordarea stimulentelor financiare, a anuntat, vineri, presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici, Sebastian Oprescu, citat de Mediafax: "Ministrul Gheorghe Ialomitianu ne-a promis ieri (joi - n.red.), in urma discutiilor cu premierul, ca stimulentele vor fi date dupa o evaluare a criteriilor de performanta, pentru ca sa nu mai primeasca unii o suta de milioane de lei vechi si altii cateva sute de mii de lei sau un milion vechi".

"Nu cred ca un ministru de Finante sau un premier isi permite sa intoarca atat de dur rezultatul unei negocieri in perioada de criza. Sper ca acesti bani sunt in conturi, sper ca Guvernul nu si-a permis sa ia banii sa-i foloseasca in alte parti, dar in urma informatiilor aparute cum ca premierul ar fi interzis ministrului Ialomitianu sa acorde stimulentele, putem suspecta ca banii nu mai exista in aceste conturi si ca Guvernul i-ar fi indreptat spre alte directii", a adaugat liderul sindical.

Sebastian Oprescu si-a exprimat, insa, convingerea ca stimulentele financiare vor fi acordate, iar conflictul din administratie va fi solutionat, pentru ca, spune el, in caz contrar, se poate ajunge la greva generala.

Sute de angajati de la Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala au declansat miercuri un protest spontan, nemultumiti ca nu au primit in ultimele doua luni stimulente financiare. Ulterior, protestul s-a extins la nivelul intregii tari.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, le-a promis, joi, angajatilor ca stimulentele financiare pe august si septembrie vor fi deblocate, dupa ce o comisie formata din sindicalisti si reprezentanti ai MFP va analiza modul de acordare. Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, a precizat ca oferta inaintata angajatilor Ministerului Finantelor Publice privind acordarea stimulentelor este valabila doar daca salariatii reiau vineri dimineata munca.

Vineri, angajatii din administratie se asteapta ca ministrul Finantelor sa semneze documentele privind acordarea de stimultente. Ei au reluat lucrul.

Tot vineri, premierul Emil Boc a declarat ca stimulentele si "mecanismul pervers" de acordare a acestora, la Finante, vor fi reglate de Legea salarizarii unitare, care va reglementa acordarea acestora in functie de performante.