"Ne-au tinut cu stimulentele astea precum cateii in lesa, sa nu putem sa zicem nimic". Asta au spus functionarii adunati joi in fata Ministerului de Finante, oameni care si-au parasit birourile ca sa vorbeasca despre modul in care sunt remunerati, exact cand si-au pierdut o parte din venituri. Au primit stimulente si soferii, "banii au variat in functie de cine era la putere", "daca ziceai ca vrei salariu mare si nu stimulente erai poftit afara", dar eliminarea lor "ne aduce in pragul disperarii, cu ratele pe care le avem", au strigat cei prezenti.

Proteste la Ministerul FinantelorFoto: Agerpres

Aproximativ 300 de persoane au protestat joi, in fata ministerului. O mare de feţe anonime, insa, pentru ca nimeni nu a vrut sa-si dea numele, in fata camerelor de filmat. "Si asa presiunea este enorma", a explicat o doamna in varsta de 40 de ani, care pentru banii pe care i-a pierdut a iesit pentru prima data in strada. In aceeasi situatie se afla majoritatea celor care au strigat langa Ministerul Finantelor si pentru care taierea stimulentelor inseamna retrogradarea brusca la un alt nivel de trai. "Incredibil, ii salta masina unui coleg", s-a auzit la un moment dat din multime. Tanarul proprietar a tasnit dintre manifestanti, pentru ca politia comunitara tocmai se pregatea sa-i ridice limuzina Audi A6.

"In baza unui ordin de ministru, stimulentele au fost luate in considerare de banci"

I.M. este inspector principal la trezorerie si acum este platita cu 880 de lei, net. In decembrie, salariul era de 1.600 de lei net, la care se adaugau stimulentele. Acestea reprezentau un salariu sau un salariu si jumatate in plus. De doua luni, stimulentele nu mai vin, iar bancile bat la usa pentru ratele restante. "M-am imprumutat in 2007 si am credit de 1.300 de lei, la un salariu de 880 de lei. Spre fericirea mea, nu am garantat cu casa". Stie foarte bine ca este responsabila de decizia de a face un credit, insa explica si ce anume "a hotarat-o": "In baza unui ordin de ministru, stimulentele au fost luate in considerare de banci. Nu de capul nostru am facut asa ceva". Venita la protest impreuna cu prietena si colega ei de birou, este completata de aceasta la fiecare fraza. "Stimulentele astea ne-au amarat viata de cand suntem aici. Pentru ca intotdeauna ne ziceau: nu va marim salariul ca aveti stimulente. Si oamenii astia au zis acum ca ne fac ei dreptate", sustine aceasta din urma.

Asculta aici ce spun protestatarii despre taierea stimulentelor

Descarca fisierul audio in format MP3

Protestatarii au explicat si cum se acordau stimulentele: "au fost introduse in 1996, insa pe atunci nu le lua toata lumea. Ele provin dintr-un fond constituit din penalitati, amenzi, titluri executorii, adica din veniturile aduse de catre functionarii nostri la buget; 15% din acest fond mergea catre cei care faceau colectare, iar restul la bugetul de stat. Noi pentru cei 15% ne zbatem. Din ei ni se atribuia si noua un coeficient, care varia in functie de salariul fiecaruia. Noi aveam de indeplinit un plafon prin penalitatile pe care le incasam si in functie de modul in care il indeplineam, primeam stimulente mai mari sau mai mici", sustine Mariana C. "Sefii sau directia stabileau cat ia fiecare dintr-un departament. In general, venea fondul si se impartea pe servicii de catre sefi. Si se mai lua in considerare timpul efectiv lucrat. Noi daca eram in medical sau in concediu de odihna, nu mai primeam stimulentele, ca nu eram la serviciu", spune o doamna care tocmai realizeaza ca este pentru a doua zi in care nu se duce la serviciu.

Dincolo de hibele sistemului de salarizare, protestul de joi a scos in evidenta si repartitia pe sexe a angajatilor din sistem. Majoritatea covarsitoare a persoanelor prezente si care si-au spus parerea a fost reprezentata de femei. Pregatite cu sendvisuri, apa, cafea si fructe, angajatele din administratie au facut cu randul la coada. "Ce sa facem, mai mergem si noi pe-o banca, mancam ce avem la pachet, si revenim. Facem cu randul, ca nu putem sta atat in picioare", explica una dintre femeile prezente.

O explicatie inedita despre aparitia stimulentelor la Finante

Descarca fisierul audio in format MP3

"Stimulentele au variat si in functie de culoarea politica a sefilor de institutii"

"Eu am salariul de 639 de lei, net, sunt inspector asistent, cu 11 ani de munca in sistem, studii universitare si postuniversitare. Stimulentele erau inca un salariu, un salariu jumatate", sustine Florin D, unul dintre putinii barbati care au acceptat sa vorbeasca despre motivele grevei. "Stimulentele au variat si in functie de culoarea politica a sefilor de institutii". Dar problema mare era atunci cand se schimba "conducerea politica a tarii, pentru ca se schimba legislatia. In sensul ca au mai crescut procentele de exemplu la anumite categorii de venituri aduse suplimentar la bugetul de stat. Crescand procentul, evident crestea fondul si astfel crestea si stimulentul nostru", sustine el. Acest venit a si fost cel care l-a tinut in sistem; insa acum din salariu isi plateste doar rata de 420 de lei la banca si "parte din factura la telefon". Asa ca planurile pentru maine sunt clare, in ceea ce-l priveste: "daca ministrul semneaza pentru acordarea stimulentelor, ne intoarcem la lucru, daca nu, ne intalnim iar aici".

Stimulentele si ratele la banci

Descarca fisierul audio in format MP3

"Evaziunea s-ar putea sa incepem s-o facem chiar noi, ca sa putem trai"

Dupa 35 de ani de lucru in Ministerul Finantelor, A.R. stie sigur ce va face in continuare, daca nu isi va mai lua sporurile. Va face evaziune fiscala. Are un salariu de incadrare de 1800 de lei, brut, iar stimulentele reprezentau acelasi "un salariu, un salariu si jumatate in plus" pe care se pare ca l-au primit toti protestatarii de joi. "Oamenii trebuie sa gaseasca solutii ca sa traiasca. Si probabil ca solutia o sa fie de evaziune fiscala din partea noastra. Asa ca evaziunea s-ar putea sa incepem s-o facem chiar noi, ca sa putem trai". A lucrat 33 de ani in control, iar in ultimii doi ani s-a transferat in administratie, la asistenta contribuabili. "Am trecut in administratie pentru ca am considerat ca riscurile sunt foarte mari. Cand semnezi pentru sute de miliarde rambursari de TVA, trebuie sa stii ca munca ta si raspunderea ta sunt cumva rasplatite. Din cauza aceasta am ales sa renunt la control si sa trec in administratie".

IMAGINI DE LA PROTEST

Dupa o noapte in care au protestat pe holurile Ministerului Finantelor, aproximativ 300 de angajati au ramas si joi dimineata pe pozitii, sustinandu-si cererile. In fata cladirii, li s-au alaturat tot atatia salariati de la administratiile financiare de sector si din trezorerii. Cu pachetele facute de acasa, imbracati gros pentru o zi intreaga de stat in fata ministerului si pregatiti sa faca cu randul "la coada protestului", "ca sa-si mai odihneasca picioarele", functionarii au asteptat pana in jurul orei 17.00 rezultatul negocierilor dintre sindicalisti si conducerea ministerului. Timp in care au vorbit cu presa, au disecat problema stimulentelor si si-au expus tabieturile antrenate in ani de serviciu la stat. Daca politistii au scandat la Cotroceni cuvinte grele, functionarii de la finante au indulcit tonul cu lozinca: "Iesi afara, domn' ministru!" Cei care ar trebui sa combata evaziunea fiscala au continuat cu: "Hotii!", "Demisia, ca n-am venit sa stam degeaba", "Vrem sa muncim, nu sa cersim" si "Jos Basescu". Au primit in schimb promisiunea ca li se vor da stimulentele cerute si ca pe viitor, prin legea salarizarii unice, li se vor mari salariile.