"Este un afront la adresa tuturor romanilor sa blochezi o lege, doar pentru ca ea loveste in interesele nelegitime din mediul universitar", a declarat la RFI ministrul Educatiei, Daniel Funeriu. Reactia sa vine dupa ce presedintele Senatului, social-democratul Mircea Geoana, a afirmat cu o zi in urma ca decizia privind asumarea raspunderii Guvernului pe legea educatiei este "un afront la adresa Parlamentului". In plus, sindicatele din invatamant au sustinut ca asumarea raspunderii ar fi neconstitutionala. Funeriu a adaugat ca, printre altele, legea educatiei va duce la curatarea universitatilor din Romania de toate problemele si practicile neacademice.

Descarca fisierul audio in format MP3

"Sunt declaratii politice, care nu sunt reale. Din cate stiu eu, in Romania, nu sindicatele decid daca o lege este neconstitutionala sau nu. In ceea ce-l priveste pe domnul Geoana, aici cred ca orice comentariu este de prisos. Este un afront la adresa tuturor romanilor sa blochezi, sa fii un partid care blocheaza o lege. Este un afront la adresa tuturor romanilor sa blochezi o lege, doar pentru ca ea loveste in interesele nelegitime din mediul universitar. Acesta este motivul pentru care legea educatiei nationale a fost blocata la Comisia de Educatie a Senatului, pentru ca acolo sunt aparate si interesele ilegitime din invatamantul superior. Nu de toti senatorii Opozitiei. Vreau sa le multumesc sincer unor deputati ai Opozitiei, din Comisia de Educatie si nu numai, care si-au inteles intr-un mod corect mandatul primit de la cetateni si au lucrat foarte bine pe aceasta lege", a spus Funeriu.

Daca Executivul isi asuma raspunderea, Opozitia ar putea depune o motiune de cenzura.

Ministrul Educatiei s-a declarat convins ca demersul PSD si PNL va esua: "Sunt convins ca motiunea de cenzura nu va trece, sunt convins ca legea educatiei nationale va fi adoptata intr-o forma foarte buna si ca vom face in sfarsit acel pas inainte pe care-l asteptam de prea multa vreme".

Unele voci din spatiul public au sustinut ca asumarea raspunderii Guvernului pe legea educatiei s-ar produce sub presiunile UDMR. Daniel Funeriu a respins acuzatia: "Care ar fi presiunile UDMR-ului pentru a face acest lucru? Coalitia guvernamentala este solidara in jurul acestui proiect. UDMR, ca parte a coalitiei este solidar in jurul acestui proiect al legii educatiei nationale, insa nu se pune problema in aceasta coalitie ca lucrurile sa se petreaca la presiunea cuiva. Sunt discutii absolut firesti".

Legea educatiei va duce la curatarea universitatilor din Romania de practicile neacademice

  • "Va creste calitatea scolii. In mediul universitar, principalul element este ca aceasta lege va duce la curatarea universitatilor din Romania de toate problemele, de comportamente neacademice, de practici neacademice, care din pacate s-au incetatenit in universitati. Va duce la o reala competitie, iar in mediul preuniversitar va duce la o programa mai buna, va duce la o formare a cadrelor didactice mai adecvata si va aduce in sfarsit coerenta si stabilitate".
  • "Insist pe stabilitate, pentru ca principalul element pe care-l putem spune astazi este ca adoptarea acestei legi nu va schimba cu nimic modul in care in acest an si in cei cativa ani care urmeaza vor fi date examenele, de exemplu, pentru ca astfel ne respectam decizia de a merge pe continuitate si de a nu cadea in pacatul schimbarilor din fiecare an".
  • "In aceasta lege este prevazut ca sportul sa fie obligatoriu si cred ca acest lucru va determina lumea sa faca mai mult sport, lucru pe care ca ministru al Educatiei mi-l doresc foarte-foarte mult".