Decizie cu implicatii majore

CEDO a pronuntat marti prima hotarare pilot impotriva Romaniei. Statul are la dispozitie 18 luni sa rezolve problema restituirii proprietatilor nationalizate in timpul comunismului

de D. Tapalaga     HotNews.ro
Marţi, 12 octombrie 2010, 14:11 Actualitate | Esenţial


Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a pronuntat astazi prima hotarare pilot impotriva Romaniei in cauza Maria Atanasiu si altii impotriva Romaniei, care suspenda practic cauzele asemanatoare de pe rolul CEDO si obliga astfel statul roman ca in termen de 18 luni sa ia masuri pentru remedierea problemei retrocedarilor. Hotararea pilot este extrem de importanta, intrucat determina statul roman sa remedieze problema restituirilor, in sensul respectarii drepturilor fundamentale si instituirii unui mecanism functional de retrocedare si compensare. Curtea a mai facut recomandari Romaniei sa remedieze problema restituirilor, dar prin hotararea pilot obliga statul sa ia masuri, in caz contrar Romania riscand chiar excluderea din Consiliul Europei.
 • Vezi in text implicatiile economice ale hotararii CEDO. Avocatul Gheorghe Piperea: Statul roman ar trebui sa scoata din buzunar 4 miliarde de euro sau sa emita obligatiuni scandente la zece ani. Fondul Proprietatea, ca mecanism de despagubire, este istorie
 • UPDATE Asociatia pentru Proprietate Privata: Spre deosebire de atatea alte situatii similare cand Romania a fost obligata sa plateasca sume de bani celor care au chemat in judecata statul roman, autoritatile au fost obligate prin hotararea de astazi ca in termen de 18 luni de cand ramane definitiva aceasta hotarare sa adopte masuri legislative concrete pentru rezolvarea problemei proprietatii

Prin hotararea pronuntata, CEDO constata ca a fost incalcat articolul 6 alineatul 1 din Conventie (privind dreptul la un proces echitabil) si articolul 1 din Protocolul nr.1 in cazurile Maria Atanasiu si Ileana Iuliana Poenaru si obliga statul roman "sa ia toate masurile pentru a asigura drepturile garantate de art 6 alineatul 1 din Conventie si articolul 1 din Protocolul nr. 1, in contextul cauzelor similare cu prezentul caz, in acord cu principiile stabilite in conventie.

Aceste masuri trebuie sa intre in vigoare in 18 luni de la data pronuntarii prezentei hotarari". Prin hotarare, CEDO decide sa suspende, pentru 18 luni, examinarea oricaror cazuri similare si condamna statul roman sa le plateasca reclamantelor Maria Atanasiu si Ileana Iuliana Poenaru despagubiri in valoare de 65.000 de euro iar reclamantei Ileana Florica Solon despagubiri in valoare de 115.000 de euro si 3.151 euro.

In cazul Atanasiu si Poenaru impotriva Romaniei, obiectul cauzei il reprezinta un imobil situat in Bucuresti, nationalizat in baza decretului 92/1950 si vandut de catre stat chiriasilor in decembrie 1996. In data de 4 iulie 2001, reclamantele au formulat notificare la Primaria Bucuresti in temeiul Legii 10/2001 cu privire la intreg imobilul. Notificarea reclamantelor nu a fost inca solutionata, motivul invocat fiind lipsa unor documente la dosar.

In cazul Solon impotriva Romaniei, obiectul cauzei il reprezinta un teren in suprafata de 2140 mp, situat in Craiova. Procesul incepe in iunie 2001 iar in martie 2009, Universitatea Craiova emite o decizie in care propune despagubiri in favoarea reclamantei, potrivit Legii 247/2005.

Avocatul Gheorghe Piperea despre implicatiile deciziei CEDO:


 • Cauza pilot inseamna un caz model pe care CEDO il alege ca fiind relevant. Solutia cazului pilot ar putea deveni automat solutie a tuturor celorlalte procese care, pe termenul decis de CEDO, ramin suspendate, pina cind Statul pirit va fi rezolvat chestiunea in dreptul intern. In caz contrar, toate acele dosare care ridica aceeasi problema ca si cazul pilot si care acum sunt suspendate se vor repune pe rol si vor primi automat aceeasi solutie. In cazul nostru, Statul roman ar fi intr-o culpa grosiera in chestiunea imobilelor nationalizate si a despagubirilor daca nici dupa expirarea acestui termen nu va fi dat o solutie potrivita.
 • Pana acum, Statul roman a fost condamnat sa plateasca peste 15 milioane de euro, din care nu s-a platit nici macar 5%. Daca, in termen de 18 luni de la data definitivarii solutiei in cazul pilot Statul roman nu isi schimba legislatia de o asemenea maniera incat sa fie corecta conform CEDO, risca (si riscam cu totii) suspendarea sau chiar excluderea Romaniei din Consiliul Europei. O asemenea sanctiune nu a primit nici macar Rusia sau Turcia, care sunt in topul condamnarilor la CEDO. Daca se intampla asta, e o catastrofa pentru democratia din Romania.
 • Consecintele financiare: Din 2005, Romania a reglementat un mecanism prin care Statul roman a inteles sa rezolve problema despagubirilor. Este vorba de Fondul Proprietatea, creat ca vehicul pentru acordarea acestor despagubiri. Timp de doi ani, CEDO a condamnat Romania pe motiv ca Fondul nu este un mecanism functional de despagubire, cate vreme nu este listat la bursa. Din acest moment, cind CEDO impune Statului roman solutii concrete pe care sa le aplice in termen de maxim 18 luni (solutii la probleme pe care Romania nu le-a rezolvat timp de mai mult de 15 ani), putem sa spunem ca Fondul Proprietatea, ca mecanism de despagubire, intra in istorie. Daca in 5 ani de la inventarea sa Fondul Proprietatea nu a fost functional, nu va fi functional, in sensul celor impuse de CEDO, nici in 18 luni, mai ales ca pina acum numai 20% din cererile de despagubire s-au transformat in titluri de despaguire, si mai putine fiind transformate in actiuni propriu-zise la Fond. Fondul poate sa devina, prin decizia actionarilor actuali (inclusiv Statul roman) orice, chiar si Fond de Investitii, dar nu un mecanism de despagubire. CNVM si BVB vor trebui sa verifice daca acest Fond, care era un mecanism de despagubire si care, in urma unei hotariri AGA de acum o luna, a devenit fond de investitii, mai poate fi listat la Bursa ca atare, ca fond de despagubiri. AGA de la Fondul Proprietatea a modificat actul constitutiv al Fondului Proprietatea in sensul schimbarii obiectului de activitate din fond de despagubiri, in fond de investitii. Altfel spus, actionarii FP au prefigurat aceasta decizie a CEDO.
 • Indirect, decizia din cauza pilot demostreaza ca nu avem un mecanism de despabugire. In acest caz, se ridica urmatoarea intrebare: oare cum isi vor putea obtine despagubirile cele peste 100.000 de personae indreptatite? De multi ani de zile, dosarele acestor oameni “dospesc” pe la Primarii. “Campioana” la tergiversari este, desigur, Primaria Bucuresti. In urma hotararii CEDO, consider ca, practic, nu se mai pot elibera titluri de despagubire; aproape toata activitatea comisiilor din cadrul primariilor care au competenta analizarii si solutionarii dosarelor de restituire sau despagubire se suspenda.
 • Din pacate, singura solutie viabila si concreta in momentul de fata este ca fostul proprietar sa dea in judecata primaria sau statul.
 • Guvernul poate sa emita o ordonanta de urgenta sau sa-si asume raspunderea pe o lege care sa reglementeze corect problema despagubirilor. Guvernul nu are la dispozitie un termen de gratie de 18 luni, cin in termen de 18 luni trebuie sa rezolve problema, integral. Adica, in cazul despagubirilor, sa emita plati sau instrumente de plata. Ar putea fi vorba de actiunile pe care statul le detine la FP (valoroase doar daca se listeaza fondul) sau de obligatiuni scadente pe termen lung (zece anis au mai mult). Tocmai pentru ca nu sunt scadente imediat, obligatiunile nu vor afecta deficitul bugetar pe urmatorii 10 ani. Daca se emit obligatiuni, titularul care are nevoie de bani, va vinde imediat obligatiunile, facind rost de bani de pe piata, de la comparator (si nu de la stat). Daca titularul nu se grabeste si decide sa astepte maturitatea obligatiunilor (care intervine peste zece ani), isi va incasa atunci atit despagubirea, cit si dobanda acumulata timp de 10 ani. Evident ca circulatia obligatiunilor de stat va dinamiza si piata de capital, piata aflata in mare suferinta in prezent.
 • In fine, desi Statul roman estimeaza acum despagubirile la 21 mld euro, trebuie reamintit ca in 2005 aceste despagubiri au fost evaluate tot de stat la 4 miliarde, exact capitalul social initial al Fondului Proprietatea. 

Din datele CEDO, pe rol se afla peste 1.000 de cazuri similare. In peste 150 de hotarari, CEDO a constatat incalcari similare ale Conventiei.

CEDO s-a pronuntat de mai multe ori, inca din 1999, asupra ineficientei dispozitiilor interne succesive ale mecanismului de restituire a proprietatilor nationalizate in perioada comunista sau de acordare efectiva a despagubirilor in absenta restituirii.

Incepand cu hotararile Viasu, Katz si Faimblat, CEDO a constatat o problema structurala a acestui mecanism, sugerand adoptarea unor masuri legislative, administrative si bugetare pentru ca procedura pusa in aplicare de legile de restituire sa devina coerenta, accesibila, rapida si previzibila.

Procedura hotararilor pilot este o procedura noua dezvoltata de CEDO in ultimii ani, in scopul de a rezolva grupuri mari de cauze repetitive care au ca obiect acelasi tip de incalcare a Conventiei Europene pentru Apararea Drepturilor Omului. Scopul acestei proceduri este obligarea autoritatilor interne in eliminarea problemelor structurale care au determinat un numar mare de cauze identice pe rolul Curtii.

Prima procedura pilot a fost utilizata de Curte in anul 2004, in cauza Broniowski contra Poloniei. Cauza a fost finalizata cu succes in 2008. Proceduri pilot sunt in curs de desfasurare si cu privire la alte state care au aderat la Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale: Rusia (cazul Burdov) si Moldova (cauza Olaru).
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

21858 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  Romania (Marţi, 12 octombrie 2010, 14:23)

  Vizitiul [utilizator]

  Numai impinsa de la spate face ceva!
  • +3 (5 voturi)    
   Asa este, din pacate... (Marţi, 12 octombrie 2010, 14:46)

   Wizard of Oz [utilizator] i-a raspuns lui Vizitiul

   Daca, cica, luptam impotriva comunismului, de ce nu am fost in stare sa retrocedam proprietatea confiscata de comunism?
   Comunism = proprietate comuna, a statului, a nimanui.
   Anticomunism = proprietate privata. Simplu.
   De vorbe sunt satul (condamnarea pe cale orala a comunismului) vroiam sa vad fapte.
   Nu am vazut !
   Asa ca nu-mi mai tot impuiati capul de cat sunteti voi de anticomunisti, sunteti doar niste profitori.
   Ma adresez, evident "prietenilor" mei de pe Hotnews :)
   • +7 (7 voturi)    
    Retrocedarile - afacerile baietilor destepti (Marţi, 12 octombrie 2010, 14:51)

    Cristi [anonim] i-a raspuns lui Wizard of Oz

    Si gura baietilor destepti din retrocedari cu ce se mai hraneste ? Ce mai face retelele de cumparare-rezolvare drepturi litigioase ?

    Oamenii astia inumani nu se gandeste la copii lor ? Huoooooooo
    • +2 (2 voturi)    
     e doar vina statului, a celor ce il folosesc (Marţi, 12 octombrie 2010, 21:49)

     sorin [anonim] i-a raspuns lui Cristi

     daca ar fi fost date despagubirile corect, transparent si intr-un termen rezonabil (lucruri de neinteles in romania) nu ar fi fost nici o afacere pt asa zisii baieti destepti, de fapt niste ordinari care par destepti fata de prostia celor care le voteaza partenerii politici.
     nu proprietarii sunt in niciun caz vinovati nici de confiscare, nici de bataia de joc a lui iliescu care a creat conditiile ca o mina de profitori sa cumepere pe nimic proprietati pe care acum le vom plati cu totii.
     tatal meuy a depus cereri pt 2 case la tara, o mopara si niste terenuri inca din 1990. nici pinaq azi nu am primit deciot hirtii cu aminari sau care recunosc dreptul dar tergiverseaza despagubirea. familia mea a fost privata de ele din 1948 cind strabunicul meu a fost efectiv omorit fiindca a refuzat sa semneze procesul verbal de nationalizare, strabunica a ajuns in lagar la munca fortata la bicaz. statul s-a folosit de ele 40 si de ani apoi in pofida cererilor de retrocedare si a legislatiei existente le-a privatizat, adica le-a dat pe nimic altora. eu am batut drumuri si cheltuit bani asteptind sa se intimple ceva. Daca tie ti-ar lua miine casa un guvern ai considera ca este firesc sa renunti? drepturile nu ar fi litigioase daca ar fi fost acordate, in cea mai mare parte au profitat avocati si potentati la nivel judetean nu fostii proprietari carora nu li se da decit o palida despagubire pentru jumatatea de secol de abuz pe care au trebuit sa o indure. cum ar fi sa stii ca in casa ta sta cutare politruc, cum ar fi sa vezi atunci cind incepi sa speri ca se va face dreptate ca un invirtit al revolutiei o cumpara pe nimic iar tu bati tribunalele inca zece doauazeci de ani platind avocati si taxe de timbru?
     sa dea Dumnezeu fiecaruia dupa faptele lui
    • -1 (1 vot)    
     tu cam ce crezi? (Miercuri, 13 octombrie 2010, 11:16)

     bula [anonim] i-a raspuns lui Cristi

     de ce oare Tariceanu a amanat DOI ANI listarea la bursa a fondului Proprietatea? si Vosganian si celebra dna Lulache?
   • -3 (3 voturi)    
    de maine esti Min de Finante. Ce faci? (Miercuri, 13 octombrie 2010, 11:11)

    simplicius [anonim] i-a raspuns lui Wizard of Oz

    sa nu incepi sa insiri de la Adam si Eva ce s-a imtamplat, cine trebuie mazilit, cine spanzurat sau cine scos din mormant si linsat!! Ce faci azi, cu banii bob numarat! nu platesti pensii si ajutoare sociale si platesti despagubiri sau invers???? de unde strangi 4 mld. euro -numai inceputul???? pui un impozit pe salarii, pe averi, pe biciclete, pe poienite? PS. Cand prietenul/ruda ta dl.X a cumparat un apartament nou/vechi cu 1000 USD in 1991 ati baut sampanie impreuna? acum pt. apartamentul vechi statul (adica noi) trebuie sa platim diferenta pana la 100 000 USD! iar pt.apartamentul nou NU au ajuns in trezorerie niste bani cu care sa fi despagubit proprietarul apartamentului vechi. Hai sa nu ridicam steagul indignarii prea tare: s-au vandut/cadorisit la preturi de nimic PATRU MILIOANE de apartamente, adica 10 mil. de romani au profitat de asta.
    • +2 (2 voturi)    
     o intorci ca la Ploiesti (Miercuri, 13 octombrie 2010, 11:57)

     Wizard of Oz [utilizator] i-a raspuns lui simplicius

     "PATRU MILIOANE de apartamente, adica 10 mil. de romani au profitat de asta"....nu crezi ca exagerezi?
     Cate erau de stat? Cate erau nationalizate?
     Cate imobile nationalizate mai sunt in mana statului si nu le restituie nici acum?
     Daca statul a permis cumpararea unor imobile nationalizate, despagubirea nu trebuie facuta la pretul pietei ci la valoarea la care au fost cumparate (tinand cont totusi de inflatie, devalorizare).
     Asa ca...daca vrei, poti! Dar nu vrea nimeni, las-o jos ca macaie.
     • +1 (1 vot)    
      eu unul m-am saturat de "da, dar nu acu'" (Miercuri, 13 octombrie 2010, 16:37)

      Cetateanul anonim [utilizator] i-a raspuns lui Wizard of Oz

      Dreptatea se face imediat nu dupa zeci de ani !
      Atatia oameni au fost alungati din casele lor de catre comunisti si le-au privit doar din strada zeci de ani.
      Acum au mai trecut zeci de ani si ...tot aia.
      Unde este dreptatea?
      CEDO este corecta ! Indiferent cum, proprietatile trebuiesc returnate celor in drept.
      Nu ma intereseaza care partide sunt implicate si de ce, ajunge!
      Acum, ca "avem pentru prima oara dupa revolutie o conducere anticomunista, care lupta cu securitatea si...etc." trebuia sa vedem ceva. Vad ca nu se da (inapoi) nimic, doar se ia (pensiile, salariile).
      Fara alte comentarii...
      • -1 (1 vot)    
       nu comentez, anunt! (Miercuri, 13 octombrie 2010, 17:24)

       bula [anonim] i-a raspuns lui Cetateanul anonim

       in Ungaria nu s-a retrocedat nimic si despagubirea a fost plafonata. Idem in Polonia. In Cehia practic nu s-au vandut apartamentele din proprietatea statului. Prin aceste politici nu au devenit comunisti sau maoisti. PS. un comentariu TEHNIC: cine inchiriaza un apartamnet unui tert, are dreptul sa deduca 30% din chirie. Adica cu alte cuvinte se recunoaste ca proprietarul are cheltuieli ca sa-si intretina imobilul. Ori, retrocedarea/despagubirea unui imobil, azi, cu intretinerea cladirii facuta, cu gaze instalate, cu utilitati modernizate, cu reparatii dupa 2-3 cutremure la valoarea de piata de azi mi se pare exagerata. Celebrul cartier alPrimaverii nu avea nici apa curenta, nici canalizare nici gaze in 1944. Astea nu costa nimic?
       • +1 (1 vot)    
        esti un dobitoc (Miercuri, 13 octombrie 2010, 21:08)

        mihai [anonim] i-a raspuns lui bula

        sa iti ia tie miine casa si masina, sa ti le tina 60 de ani apoi sa le multumesti ca le-a facut service-ul, le-a zugravit si folosit atita amar de vreme. apoi sa iti dea doi lei despagubire
        hai sictir imbecilule
     • 0 (0 voturi)    
      nu citesti sau nu intelegi? (Miercuri, 13 octombrie 2010, 17:18)

      simplicius [anonim] i-a raspuns lui Wizard of Oz

      4 mil. de apt au fost construite dupa 1950. Daca s-au vandut la o medie de 500 USD s-au incasat 2 mld.USD. Acum ai de restituit 4 mld Euro, in afara de ce s-a restituit deja in natura. Eu spun ca despagubim ACUM, prin buget, o lipsa de incasari din 1990-1992 (politica lui Iliescu) numai pt. apt.NOI. In plus s-au vandut si apt. VECHI tot la preturi derizorii (alta lipsa de incasari). De aceste chilipiruri (lasand deoparte numarul REDUS de politruci/profitori/etc) au profitat 10 mil. de romani. Deci vorbesc numai de BANI nu de moralitatea vanzarilor/retrocedarilor/evacuarilor s.a.m.d. Incerc de asemenea sa spun (si nu mi-ai raspuns) de unde apar in buget 4 mld. de euro in urmatoarele 18 luni??? ce taxa noua sau ce se taie?
  • 0 (2 voturi)    
   PIPEREA BATE CAMPII (Marţi, 12 octombrie 2010, 23:04)

   Desdemona [anonim] i-a raspuns lui Vizitiul

   Rareori mi-a fost dat sa vad un personaj care sa bata campii in gurma mare asa ca Piperea asta! Si e si mai GRAV ca este si profesor universitar si mai e si doctor! Cum naiba s-or da gradele astea universitare???? Individul n-are nimic juridic in discurs! E un soi de OTV al avocaturii!
 • +11 (11 voturi)    
  O SENTINTA ISTORICA! (Marţi, 12 octombrie 2010, 14:34)

  Rescatorul [anonim]

  Astfel Romania are prilejul sa se rupa definitiv de trecutul comunist si sa faca dreptate autentica. Tot ce a fost "furat" trebuie redat proprietarilor adevarati. Numai asa putem spune ca am devenit un stat cu adevarat european.
  • 0 (6 voturi)    
   chiar asa? (Marţi, 12 octombrie 2010, 14:56)

   ... [anonim] i-a raspuns lui Rescatorul

   ce ne facem cu cazurile de imobile vandute dupa revolutie chiriasilor si care, totusi, au fost retrocedate urmasilor proprietarilor dinainte de 1945? este normal? - eu nu cred. am vazut batrani care traiau la un fel de azil in urma unor astfel de intamplari, iar in timpul zilei erau obligati sa hoinareasca prin oras, pentru ca nu li se acorda cazare decat noaptea. si totusi, oamenii platisera pentru respectivele apartamente chirie, apoi impozit...
   sau cu cladirile folosite ca spitale, scoli etc.?
   da, ar trebui date despagubiri, dar retrocedarile ar trebui facute numai cand acest lucru este posibil, si cu analiza situatiei proprietarului anterior. stiu ca au existat chiar si cazuri in care au fost revendicate imobile in baza unor actiuni detinute la compania ce avea imobilele! si in loc ca o asemenea aberatie sa fie respinsa din start, proprietarii au trebuit sa treaca prin tot haosul proceselor.
   de asemenea, ar trebui pusa conditia ca imobilul respectiv sa fie ingrijit si mentinut, in nici un caz lasat in paragina, vandut, demolat, iar apoi construite in loc cine stie ce blocuri. stim foarte bine ca asta este soarta foarte multor cladiri retrocedate.
   de asemenea, fostii proprietari pentru care nu este posibila retrocedarea ar trebui despagubiti din banii pentru care politicienii nu pot gasi o justificare, iar nu din banii bugetului - adica ai poporului roman care a suferit deja indeajuns de pe urma comunismului.
   retrocedarea nu este o datorie a statului roman pentru ca statul roman de astazi nu poarta vina actiunilor comunistilor. retrocedarea este un lucru firesc atata timp cat ea nu face mai mult rau decat bine.
   • +2 (2 voturi)    
    Continental - Cluj (Marţi, 12 octombrie 2010, 15:10)

    ... [anonim] i-a raspuns lui ...

    btw, pe (fostul?) hotel Continental din Cluj scrie mare "proprietate privata" si ceva de genul 'afisajul interzis fara acordul proprietarului' - de altfel, asta pare sa fie singura utilitate a respectivului imobil - gazduirea catorva afise in ferestrele de la parter. in rest, cladirea este lasata sa se degradeze, din cand in cand mai pica bucati de tencuiala din ea si majoritatea geamurilor sunt tinute deschise, indiferent ca afara sunt doar cateva grade sau ploua.
    pentru cei ce nu cunosc orasul, mentionez ca aceasta cladire - asemanatoare "Continentalului" din Bucuresti - se afla chiar in buricul targului - in piata Matei Corvin sau cum s-o mai fi numind astazi.
   • +4 (4 voturi)    
    .. (Marţi, 12 octombrie 2010, 15:17)

    ion [anonim] i-a raspuns lui ...

    pai hotararea aia zice undeva:
    177. Moreover, it is evident from the Court's case-law that while restitution laws implemented to mitigate the consequences of mass infringements of property rights caused, for example, by communist regimes, may have been found to pursue a legitimate aim, the Court has nevertheless considered it necessary to ensure that the attenuation of those old injuries does not create disproportionate new wrongs (see, for example, Pincová and Pinc v. the Czech Republic, no. 36548/97, § 58, ECHR 2002-VIII).
    Adica legea nu trebuie sa le dea inapoi fostilor daca ia de la actualii.
    Deci curtea a decis sa ceara romaniei sa isi asume retrocedarile , sa nu o mai arunce pe umerii celor ce au cumparat cu legea 112 :)
    Dar parca vad cum romanii or sa se faca ca nu vad asta si o sa ne trezim iar cu cazuri pela cedo dela fostii chiriasi :d Alti bani alta distractie...a se citi alta hotarare pilot...sau poate ne exclud astia din UE odata :))
    • 0 (4 voturi)    
     perfect... dar puteti sa platiti urmatoarele: (Marţi, 12 octombrie 2010, 17:28)

     area [anonim] i-a raspuns lui ion

     1. valoarea actuala de piata a bunului de la data preluarii (adica a unui bun care era bine intretinut, iar nu a unui bun care a fost distrus de nesimtirea proletara);

     2. valoarea economica a bunului - fructele civile/lipsa de folosinta pe vreo 70 de ani, pentru ca bunurile furate au fost inchiriate de stat (adica statul le-a exploatat economic si a castigat bani pe ele). Aceasta valoare trebuie sa tina seama de o chirie reala de pe o piata imobiliara libera, nu de chiriile artificiale comuniste (e treaba comunismului si a comunistilor daca au furat, au distrus si nu au stiut cum sa castige de pe urma acestor bunuri);

     3. despagubiri pentru cei cel putin 20 de ani de umilinta si batjocura la care au fost supusi cei carora li s-au furat bunurile.

     Prin urmare, draga domnule/doamna, esti pregatita sa platesti toate aceste costuri?
     Ce preferi: sa le dai chiriasilor valoarea pacalelii la care au fost supusi (desi nu e nicio pacaleala ci o specula, pentru ca ei au stiut dintotdeauna ce cumpara - in art. 1 din Legea nr. 112/1995 scrie clar ca ei cumpara bunuri preluate de stat intre 1945-1989) sau sa le dai celor de la care bunurile au fost furate despagubirea integrala?
     Pentru caniciunul dintre acesti oameni nu va accepta niciodata sa fie supusi umilintei de a li se da ce vreti voi, comunistilor!
     Nu e de ajuns ca i-ati umilit spunandu-le ca le dati ceea de de fapt le apartine? Cum sa le dati voi ceva ce le apartine?

     Ganditi-va bine inainte sa vorbiti.
     • +1 (1 vot)    
      si cum? (Miercuri, 13 octombrie 2010, 17:30)

      naiv [anonim] i-a raspuns lui area

      stabilesti cat ar fi trebuit sa fie o chirie in 1961? o cifra care sa stea in picioare in fata unei instante? cum dovedesti care a fost starea unui imobil in 1948 fata de 1995? parca au trecut si vreo 2 cutremure cu consolidarile respective pe acolo! cum stabilesti cat l-ar fi costat pe proprietar mentinerea cladirii in stare normala si mai ales, daca invoci costuri de piata pt. chirii, cat ar fi costat reparatiile la valoarea de piata? cum evaluezi umilinta in bani? PS. Spunea unul cu parul alb ca in 1948 cartierul Primaverii nu avea apa, canal, gaze. Totul era cu sobe. Azi casele au alt confort: cum calculezi diferenta de pret? PS. E atat de complicat incat Ungaria, Polonia si Slovacia nu au retrocedat ci au plafonat despagubirile in bani.
    • +1 (3 voturi)    
     Raicu vs. Romania (Marţi, 12 octombrie 2010, 17:58)

     Margicu [anonim] i-a raspuns lui ion

     Problema fostilor chiriasi deveniti proprietari a fost transata de CEDO in cazul Raicu vs. Romania. Dreptul acestora nu este nu nimic mai prejos decat al celor carora le-au fost nationalizat casele in anii 50 si in cazul in care li se confisca proprietatea ei trebuie despagubiti la valoarea pietei.
   • 0 (4 voturi)    
    Da, .... (Marţi, 12 octombrie 2010, 17:33)

    Rescatorul [anonim] i-a raspuns lui ...

    chiar asa. Si acest precedent ar trebui folosit si pentru marile dosare de jaf, coruptie si tradare care "lancezesc" la Parchet sau in tribunale, recte cele ale lui Nastase, Vintu, Patriciu, Copos/camelia Voiculescu, Iacubov, etc. Doar asa vor vedea si romanii ca se poate face dreptate.
  • +3 (5 voturi)    
   Formularea ”trecutul comunist” e greșită (Marţi, 12 octombrie 2010, 15:07)

   MIHAI 2 [anonim] i-a raspuns lui Rescatorul

   Se spune ”trecutul securisto-comunist”.
   Daca postezi la HN se cuvine sa folosesti corect
   cliseele băștinașilor.
   *
   Poate ca totusi ai considerat ca ”securisto” se
   subintelege, iar folosirea lui ar fi in speta un pleonasm.
   *
   Altfel e minunat - cineva foarte apropiat mie
   are de primit un ditamai terenul intravilan
   in Bucuresti zona centrală - sau despagubiri banesti, fie - si lucrarea nu se misca de loc la Primaria Capitalei.
   In schimb o data pe luna suna smekerii de la firma agreeata - SC REAL se numeste - care zic ca la un comision de 45% ar rezolva-o iute-iute.
   *
   Firma respectiva face parte din ”prezentul reformist”.
   Ca ”securisto” ...din nou ...se subintelege.
   • +1 (3 voturi)    
    Corect, dar, din pacate,... (Marţi, 12 octombrie 2010, 20:10)

    Rescatorul [anonim] i-a raspuns lui MIHAI 2

    "securisto" nu apartine numai trecutului ci este inca prezent in societatea romaneasca actuala. Este prezent in mentalitati, in actiunile de manipulare si dezinformare cu care suntem bombardati zilnic, in special de Realitatea-FNI (Vocea Moskovei 2) si Antenele-Felix. Un "securisto" frate bun cu KGB-ul, specific cardasiei PSD/PNL/PC/PRM si chiar si unora din PDL.
   • 0 (0 voturi)    
    Si DACA O SA_I CAUTI ... (Miercuri, 13 octombrie 2010, 13:05)

    gabriel anastasescu [anonim] i-a raspuns lui MIHAI 2

    pe cei de la SC REAL la "arborele genealogic"de dinainte de '89, o sa ai mari surprize, legate de trecutul si prezentul lui "securisto-etc"
 • +1 (1 vot)    
  Roata (Marţi, 12 octombrie 2010, 14:36)

  GEOO [anonim]

  Oare daca ne trimet inapoi de unde am plecat, tot asa de rau ne va fi ?
  Intrebare retorica din pura curiozitate.
 • +1 (5 voturi)    
  inca odata (Marţi, 12 octombrie 2010, 14:44)

  I [utilizator]

  multumim Iliescu, multumim PSD!
 • +1 (5 voturi)    
  clara treaba! (Marţi, 12 octombrie 2010, 15:09)

  Laur006 [anonim]

  Deci urmeaza inca un imprumut (evident - platit tot de noi, prostimea) pentru repararea smenurilor imobiliare din care s-a infruptata intregi caste sociale (aia politica, juridica si administrativa)
  • 0 (0 voturi)    
   ce este de fapt? (Miercuri, 13 octombrie 2010, 17:35)

   curios [anonim] i-a raspuns lui Laur006

   vorbim mai toti despre case (cate or fi - sa nu uitam ca in 1950 populatia urbana a RO era de 8% - n-or fi fost toti proprietari de case). Am impresia ca valorile mari sunt la Malaxa, Auschnitt, Mociornita si altii. Emotional, proprietarii de case sunt mai multi si vorbesc mai tare, dar valorile mari nu sunt acolo. Iar cu imprumutul prostimii sa o lasam mai moale, caci 4 mil. de apt. construite dupa 1955 au fost vandute pe cativa dolari populatiei. Adica vreo 10 mil. de romani au profitat de chilipir.
 • -1 (5 voturi)    
  nuante (Marţi, 12 octombrie 2010, 15:12)

  Jan Gionescu [anonim]

  1. CEDO mai bine sa ne certe pt. inflorirea Mafiei "Retrocedarilor" care efctiv devalizeaza avutul public. Sub pavaza unui act "justitiar" smecheri cu acte false isi iau "inapoi" case (aici intra si gasca de nobili veniti la capatuire), altii cu acte beton pupa clanta casei lor.

  2. NU este un act justitar sa iei de la un nevinovat (actualul popor roman) si sa dai pagubitului. Daca nu ar fi fost conventiile secrete cu Rusia din dec. 1989 ar fi fost normal ca rusii sa ne despagubeasca cu trilioane de dolari pt. masacrarea romanilor si jefuirea tarii 1945-1960 si din banii AIA sa fie despagubiti cei ramasi fara case.
 • 0 (2 voturi)    
  degeaba (Marţi, 12 octombrie 2010, 15:13)

  reoli [anonim]

  hahaha...nu se va schimba nimik...comportamentul parlamentarilor de elevi infantili care se unesc mai repede sa chiuleasca decat sa voteze pro sau contra o lege o demonstreaza clar...fondul proprietatea e o gluma...evident ca nu mai sunt bani si nici nu o sa mai fie pt ca ritmul la furat e mult mai mare ca cel in care se produc...sa nu va facetzi iluzii ca daca vin psd-ii sau pnl-ii o sa fie altfel...in fapt ei deja s-au inrudit/incuscrit intre ei chiar si cu cei din PDL ...singura solutize restituirea imobilelor. Pt tinerii talentatzi: va rog sa plecatzi din tzara si nici sa NU va treaca prin cap sa va intoarcetzi sau sa investitzi aici banii castigatzi afara. Sanatate si Noroc! :))
 • +2 (2 voturi)    
  ok total de acord... (Marţi, 12 octombrie 2010, 15:19)

  me [anonim]

  DAR sa fie retrocedata PROPRIETARILOR nu oamenilor care cumpara procesele si li se retrocedeaza prin acte, false si spaga unde trebuie !!!
  tin minte cum cladirea in care se facea recrutarea la sectorul 3 in bucuresti, a fost retrocedata la 2-3 luni DUPA ce a fost COMPLET RENOVATA !!!
 • +4 (4 voturi)    
  dati casele inapoi! (Marţi, 12 octombrie 2010, 15:19)

  sandu [anonim]

  e timpul ca parlamentul sa schimbe in sfirsit legile care incalca legislatia europeana si sa dea inapoi casele confiscate. Vechii proprietari trebuie sa isi primeasca casele inapoi in natura, fiindca sint ale lor. Chiriasii care au primit pe nimic casele altora trebuie sa fie despagubiti de catre stat la pretul actualizat pe care l-au platit. Asta inseamna normaliatea si nu josniciile facute de Iliescu care a vindut la clientii politici pe 2-3 mii de dolari in 1996 case nationalizate de statul bandit socialist.
  Cei care
  • 0 (2 voturi)    
   Cititi decizia (Marţi, 12 octombrie 2010, 17:49)

   Margicu [anonim] i-a raspuns lui sandu

   Curtea nu dispune dispune restituirea, nici un stat est-european nu a restituit in integrum (Ungaria nu a restituit nimic). Curtea dispune insa despagubirea reala, nu aberatia numita fondul proprietatea.
  • -1 (1 vot)    
   Acesta e punctul dvs de vedere (Marţi, 12 octombrie 2010, 17:54)

   Margicu [anonim] i-a raspuns lui sandu

   CEDO a spus altceva. CEDO a dispus acordarea de despagubiri reale fostilor proprietari, Fondul Proprietatea neindeplinind functia de mecanism de despagubire. CEDO nu a afirmat niciunde, niciodata ca Romania trebuuie sa restituie in natura imobilele respective.

   Mai mult, CEDO a statuat deja in cazul Raicu vs. Romania ca daca un fost chirias care a cumparat casa conform legii 112 este evacuat el trebuie despagubit la valoarea actuala pietii.
 • +8 (8 voturi)    
  legea 112 (Marţi, 12 octombrie 2010, 16:09)

  vlad [anonim]

  Diabolismul legii 112 a domnului Iliescu incepe sa fie palbabil pt. contribuabilul roman.
  Reteta :
  1. vinde casele valoroase chiriasilor nomenclaturisti pe nimica toata, desi de drept nu apartineau statului.
  2. putinii proprietari care mai traiesc si au energia necesara vor fi sicanati ani de zile prin tribunale.
  3. In relativ putinele cazuri in care fostul proprietar cistiga procesul, cumparatorul nomenclaturist a fost de buna credinta, asa ca ramine cu casa, fostul proprietar trebuie sa fie despagubit.
  4. In putinele cazuri in care se despagubeste, banii ii platesc "de facto" oamenii de rind, contribuabilii, prin taxe si impozite.
  Si asa a continuat domnul Iliescu opera comunistilor, ducind-o la un bun sfirsit. Averea a trecut de la fosta clasa burgheza la statul roman, iar apoi de la statul roman la nomenclaturisti. Factura o plateste acum poporul roman.
  • +7 (7 voturi)    
   Foarte corect! (Marţi, 12 octombrie 2010, 16:30)

   mihaitza [anonim] i-a raspuns lui vlad

   Poate ca aceasta hotarare ar fi un bun prilej sa scoatem la iveala cu mai mult curaj ca aceasta nenorocire, una din lunga serie care ne-a adus unde suntem azi, este opera nomenclaturistului prin excelenta, a razbunatorului comunismului in Romania, a celui care a transformat in misiune personala distrugerea unei tari care nu a avut alta vina decat ca a fost prea slaba sa reziste presiunii mizeriei morale aduse de bolsevism. Acest individ incalificabil este Iliescu si daca mai era nevoie, aceasta paguba adusa statului roman cu buna stiinta arata inca o data unei ii este locul: dupa gratii!
   Incet, incet hidrele plantate de acest bolsevic si gasca lui de acoliti incep sa iasa la iveala. Mi-as dori doar ca macar acum sa avem curajul sa le numim drept ceea ce sunt, sa spunem cu voce tare cine le-a adus.
 • 0 (2 voturi)    
  Faina factura pt popor (Marţi, 12 octombrie 2010, 16:24)

  lb [anonim]

  Saracul popor roman. Vom plati de ne va ustura si in cur. Si la retrocedari, si la baietii destepti, si la parlamentari, si la mafie, si la guvern si la presedentie si la care s-o mai nimeri sa ne traga tepe cu girul guvernului si parlamentarilor... La toti vom plati si ii vom tine trai pe vatrai. Ca suntem fraieri, de aia.
 • -1 (3 voturi)    
  cedo=mare porcarie (Marţi, 12 octombrie 2010, 17:09)

  anonim [anonim]

  cedo a intirziat cu multi ani luarea de masuri radicale si a lasat statul sa-si bata joc de oameni, acum se da de ceasul mortii de soarta proprietarilor
  este o fatarnicie deghizata
  trebuiau sa se retrocedeze imobilele furate de stat.
  nu se va intimpla nimic statul va face pe mortul in papusoi si se va lungi problema la infinit.
 • +1 (3 voturi)    
  Cazul Solon vs. Romania (Marţi, 12 octombrie 2010, 17:21)

  Niculescu-Gorpin [anonim]

  Buna ziua.
  Sunt Av. Raluca-Andreaa Niculescu-Gorpin. Am reprezentat-o pe Dna Solon in acest dosar, Consider ca deontologia va impunea sa cereti mai intai punctul de vedere al avocatilor implicati in cele doua cazuri pilot, si abia apoi parerea unor alti colegi de breasla.
  Cu stima,
  Av, Niculescu-Gorpin
  • +2 (2 voturi)    
   DE ACORD (Marţi, 12 octombrie 2010, 23:08)

   Dina [anonim] i-a raspuns lui Niculescu-Gorpin

   Trebuia intrebat si un avocat serios, nu un impostor precum Piperea
  • +1 (1 vot)    
   OOOOOOPS ! (Miercuri, 13 octombrie 2010, 7:58)

   MIHAI - MIHAI 2 (Saru-Sinesti) [anonim] i-a raspuns lui Niculescu-Gorpin

   Intr-o aparitie televizata produsa ieri
   doi cetateni beneficiari ai Deciziei CEDO s-au plans nu numai de instantele de judecată
   care le-au tot admis/respins cererile de retrocedare intr-o sarabanda fara sfarsit.
   S-au plins si de avocatii despre care au spus citez ”NEAU MANCAT BANII”.
  • +1 (1 vot)    
   pozitie corecta (Miercuri, 13 octombrie 2010, 14:12)

   cititor hotnews [utilizator] i-a raspuns lui Niculescu-Gorpin

   Sunt convins ca Dv.puteti oferi cele mai bune opinii in acest caz.
   Asteptam o expunere pe larg,privind consecintele acestei hotarari CEDO
 • +2 (2 voturi)    
  isi musca buzele FSNistii... (Marţi, 12 octombrie 2010, 19:23)

  Monarhist Taranist [anonim]

  Mor de ciuda PSDistii (securistii capitalisti sanchi de stanga), partidul coloneilor PC (securistii de afaceri), PRMistii (securistii fascisto-comunisti) si PDL-istii (securistii diversionisti de dreapta, sanchi "populari"), ca am intrat in UE... acum trebuie sa joace dupa regulile democratiei de tip occidental... credeau ca scapa fara sa fie dati afara din casele pe care le-au ocupat abuziv si din care au dat afara elitele Romaniei prospere si democrate interbelice ...
 • +2 (2 voturi)    
  Imobilele BRU, popular numite biserici... (Marţi, 12 octombrie 2010, 19:56)

  taranistu [utilizator]

  ...bisericile greco-catolicilor cand vor fi restituite?
 • +1 (1 vot)    
  unele lucruri nu sunt clare (Marţi, 12 octombrie 2010, 20:16)

  cititor hotnews [utilizator]

  Daca nu mai exista nici casa si nici despagubiri la fondul proprietatea,nu mai exista care este modul de despagubire cand restituirea in natura nu mai esteposibila ?
  Daca plata se face in bani modul de despagubiri,pare mai apropiata de asa zisul model polonez,unde valoarea nu este echitabila..
  Primariile ar trebui ca in termen de 18 luni sa rezolve toate cererile ?
  Si in aceasta situatie vad o rezolvare in pur stil romanesc,adica peste multi anid e zile.
  E bine sa nu ne pripim,si sa vedem ca nu este chiar asa de favorabila proprietarilor ,hotararea cedo,cu toate ca reprezinta un progres.
 • +1 (1 vot)    
  "Democratia originala" (Marţi, 12 octombrie 2010, 23:08)

  Adrian [anonim]

  In virtutea conceptiilor de "democratie originala" in care "proprietatea e un moft" am ajuns aici. Oare cine e vinovat? Cine a insuflat idea de a "nu ne vinde tara" pentru ca sa poata fi furata?
  Oare va plati cine e vinovat?
 • +1 (1 vot)    
  Dar raspunderea excrocilor de primari ? (Marţi, 12 octombrie 2010, 23:52)

  anonim [anonim]

  Nu ar fi corect pentru nimeni, nici pentru proprietarii care de două decenii se lupta pentru bunurile lor furate de statul roman si nici acum inapoiate tot de statul roman, chiar daca isi spune necomunist si nici pentru cei care indirect, adica cetatenii romani platitori de taxe si impozite, vor achita indirect contravaloarea bunurilor revendicate. Este imperios necesar ca toti acei care, incepand cu ticalosii de primari si toti smecherii din primarii, care la adapostul legilor au blocat dincolo de limitele legii restituirea bunurilor furate, sa raspunda material adica cu alte cuvinte sa plateasca din ceeace au agonisit prin furaciuni si ilegalitati, mama lor de nenorociti; au facut abuzuri peste abuzuri in numele legii. Acum, tot in numele legii trebuie pusi la plata, ei care s-au considerat stapani asupra a tot ce misca in parohia lor. SA PLATEASCA pentru ca altora ca ei sa le piara cheful de a se lafai in ilegalitati.
 • +1 (1 vot)    
  Un nenorocit de primar... (Miercuri, 13 octombrie 2010, 0:25)

  Cetatean(anonim) [anonim]

  Stiu un primar (psd) care ttimp de 16 ani si-a facut mendrele intr-un oras din Moldova, inclusiv cu Legea 10/2001 iar acum este deputat de aceeasi culoare. Oare individul acesta provenit din una din cele mai sarace zone ale tarii va vota vreo data o lege cu adevarat democratica, el care atata amar de timp si-a batut joc pe fata, facandu-si un titlu de glorie din asta ?
  Nu, nu cred si atata vreme cat asemenea indivizi ajund in parlament nu vom avea nicio sansa reala. Democratia adevarata si nu surogatul romanesc este pentru popoare civilizate, acesta este adevarul gol - golut, trebuie sa o recunoastem.
 • +1 (1 vot)    
  horror (Miercuri, 13 octombrie 2010, 0:25)

  altrix [utilizator]

  In tara asta totul e horror. Parca am fi actori intr-un film de groaza permanent si foarte prost. E ingrijorator. Pp ca CEDO s-a cam saturat de atatea plangeri ale unor oameni indreptatiti sa primeasca inapoi ceva luat cu forta de-un regim semialfabetizat si bolnav mintal, iar urmasii unor oameni ce au muncit cinstit in urma cu multi ani sa fie sfidati continuu si constant de noii imbogatiti printr-o simpla conjunctura favorabila(far' de munca), far' de coloana vertebrala, principii solide si moralitate. M-am cam saturat. Si inca sper ca ne vom unii intr-o buna zi sa luptam pentru principii si idealuri asa o faceau strabuni de-ai nostri. Si mai cred ca exista oameni fascinati de olimpici si realizari adevarate si nu de semianalfabeti gen Eba, Prigoana, Vanghelie, Mazare si multi altii.
  P.S. Revin... acum mi-e greata!
 • +2 (2 voturi)    
  fondul proprietatea???? (Miercuri, 13 octombrie 2010, 9:03)

  ginna [anonim]

  E vorba de fondul proprietatea, acolo unde salariatii sunt platiti cu salarii echivalente in euro de la bugetul de stat?
  Ei cu ce se ocupa totusi?
 • +2 (2 voturi)    
  Nedreptati... (Miercuri, 13 octombrie 2010, 14:37)

  Gie [anonim]

  Cata nedreptate...
  Deci
  Fostul proprietar nu-si poate recupera proprietatea de drept.
  Chiriasii, niste securisti probabil, au luat proprietatea pe 2lei probabil.
  Statul acum trebuie sa despagubeasca pe fostul proprietar la valuarea reala a imobilului sau chiar sa il restituie in natura. In ultimul caz chiriasii care au cumparat vor primi probabil si ei despaguburi la valuarea reala a imobilului nu la cea la care l-au achizitionat (2lei).
  Cineva va plati toate aceste oale sparte... Si acela e poporul, adica aceia care muncesc si aduc bani la buget.
  Trist ... dupa inca 20 de la incetarea comunismului si dupa ~70 ani de la instalarea comunismului inca mai vedem nedreptati generate de acesta... Ma intreb cat timp va mai trece pana se vor termina toate aceste nedreptati...
  Noi sa fim sanatosi.
 • 0 (0 voturi)    
  Revendicaci impostori (Miercuri, 13 octombrie 2010, 20:18)

  krudus [anonim]

  Toti vreti sa va ofere statul roman, dar voi ce oferiti statului roman???..in afara de acte false si copii la xerox?!?!...Cazul TIRIUNG NADIA IOANA trebuia prezentat la CEDO, sa vada idotii de europeni cum tot felul de zdrente care au pozat in victime ale comunismului fura ,inca din 1990 statul roman, mai exact Parcul Prisaca Dornei din Sectorul 3. Si va rog , sa o mancati fiarta si impaiata si pe baba Maria Cocoru, ca si ea revendica tot cu acte false.Baba Cocoru si TIRIUNG nu se duc su ele la CEDO?????
 • 0 (0 voturi)    
  Prostia si domnia se platesc (Duminică, 17 octombrie 2010, 0:54)

  pulpanos77 [anonim]

  Stimati cititori, Statul Roman, in general, mai are inca in proprietate tot felul de chestii faine(ex.teren agricol, tot felul de cladiri, fabrici abandonate, teren intravilan, etc.). Daca tot tre sa plateasca cumva ceea ce datoreaza, ar putea sa dea in natura ceea ce a vandut(privatizat) anuland contractele viciate(adica unde a vandut pe 2 lei), iar unde nu se poate demonstra reaua credinta, sa dea in echivalent din ce mai are adica de preferinta imobil pentru imobil, dar insumat echivalent ca valoare.
 • 0 (0 voturi)    
  hotararea integrala tradusa (Sâmbătă, 23 octombrie 2010, 14:02)

  alexandra [anonim]

  Gasiti hotararea tradusa integral la http://jurisprudentacedo.com/Hotararea-pilot-Maria-Atanasiu-si-altii-contra-Romaniei.html
 • 0 (0 voturi)    
  cedo (Vineri, 29 octombrie 2010, 1:08)

  ion dreptate [anonim]

  Sa nu uitam ca Imobilile furate de Dictatura Comunista, au intrat in partimoniul Statul Roman actual . Statul Roman actual a vandut dupa Revolutie , Immobilele furate de Dictatura Comunista .In acest sens Statul Roman actual participa mai departe la Crima Organizata de Dictatura Comunista . Valoarea furtului total al Immobilelor intrate in posesia si administratia Statului Roman dupa 1989 sa ridica la valoarea de Piata actuala de ca 500 de Miliarde de Euro.
  Ca atare Romania nu are un Staat Democrat ci o Dictatura Camuflata care exploateaza mai departe resursele Poporului Roman sustinuti de FMI /Banca Internationala si de Comunitatea Europeana.
  Regimul Politic al Statului Roman incearca cu sprijinul intereselor externe sa acopere mai departe furturile efectuate de Dictatura Comunista.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by