Romania trebuie sa plateasca lunar pentru sediul Institutului Cultural Roman 'Mihai Eminescu' de la Chisinau, inaugurat pe 29 septembrie, suma de 9.800 de euro fara TVA. Valoarea chiriei a fost confirmata de Ministerul Afacerilor Externe, cel care plateste lunar suma respectiva, in schimbul unei cladiri in care ICR isi desfasoara activitatea si care are o suprafata de 990 de metri patrati, scrie Agerpres.

Contactat de Agerpres, Igor Volnitchi, purtator de cuvant al premierului moldovean Vlad Filat, a declarat ca este vorba despre un contract incheiat de MAE roman cu Directia pentru Administrarea Cladirilor din cadrul Cancelariei Guvernului de la Chisinau, pentru o perioada de un an.

Pe langa chiria pe care trebuie sa o plateasca, in datoria statului roman intra si realizarea unor reparatii ale cladirii respective, care a servit, anterior, drept cantina Guvernului.

"Nu este vorba neaparat numai de reparatii ci si de lucrari de amenajare necesare pentru activitatea care se va desfasura acolo", a spus Volnitchi.

Problema sediului ICR a starnit o serie de controverse, avand in vedere faptul ca, potrivit unor informatii oficiale, contractul dintre partea romana si cea moldoveana cu privire la sediul respectiv a fost semnat cu o zi inainte de inaugurare.

"S-ar putea sa gasim ceva si mai bun in timp, sau sa construim, sau sa cumparam ceva. Dar, pentru lansarea institutiei, pentru o perioada de timp pana cand ea isi atinge viteza de croaziera mi se pare ca aceasta cladire este foarte buna. In ceea ce priveste resursele umane, bugetare, sigur ca noi vom acorda prioritate fara a le neglija pe celelalte, dar din ratiuni evidente ne este cel mai aproape de suflet", a mentionat, la ceremonia de inaugurare, ministrul de Externe, Teodor Baconschi.

La deschiderea ICR Chisinau, alaturi de ministrul roman si cel moldovean de externe, Teodor Baconschi si Iurie Leanca, a fost prezent si presedintele ICR, Horia Roman Patapievici, precum si istoricul Petre Guran, cel care detine functia de director al Institutului Cultural Roman deschis in R. Moldova.