Justitia din Romania, blocata de termene lungi: Un an si trei luni primul termen de judecata de la inregistrarea dosarului

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Duminică, 10 octombrie 2010, 15:04 Actualitate | Esenţial


Tribunalul Bucuresti conduce in topul termenelor lungi
Foto: Agerpres
Sistemul judiciar din Romania este sufocat de dosare, iar stabilirea primului termen de judecata pentru finalul lui 2011 a fost hotarata deja la mai multe instante din Bucuresti si din tara. La capitolul termene lungi, Tribunalul Bucuresti conduce topul, avand deja tot anul 2011 ticsit. Totul se intampla din cauza numarului de cauze noi care a crescut simtitor in ultimul an, a supraincarcarii unor magistrati si a numarului insuficient de judecatori din instantele aglomerate.
 • Consiliul Suprem al Magistraturii a lansat la inceputul anului un program menit sa elimine supraincarcarea judecatorilor si sa reduca timpul de solutionare a cauzelor, doar ca efectele in multe cazuri au fost tocmai inverse, unii judecatori au ramas la fel, daca nu chiar si mai incarcati, iar termenele la dosarele noi devin din ce in ce mai lungi.
 • Presedintele Basescu a chemat luni partidele politice la Cotroceni pentru a discuta, printre altele, si despre legea privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor.
Anul trecut, Consiliul Suprem al Magistraturii, a aprobat "Program pentru stabilirea volumului optim de munca si asigurarea calitatii activitatii in instante in anul 2010". Programul era menit sa vina in ajutorul judecatorilor prin stabilirea unui numar maxim de dosare pe care acestia le pot prelua, pentru a evita supraincarcarea, precum si in ajutorul omului de rand prin reducerea timpului de solutionare a cauzelor.

Cu toate acestea, implementarea programului a ajuns sa provoace alte noi probleme care afecteaza bunul mers al sistemului judiciar si care au dat deja peste cap activitatea in instante.

Instantele si punctajul de 3960/judecator

Programul avea scopul sa elimine suprasolicitarea judecatorilor generata de modul de incarcare a sedintei de judecata prin repartizarea unui numar mare de dosare pe complet fara a se tine cont de gradele de complexitate ale cauzelor. Astfel, CSM a stabilit ca fiecare dosar sa primeasca "puncte de incarcare" si fiecare judecator sa nu depaseasca limita de 3.960 de astfel de puncte pe an. Intreg programul detaliat il puteti citi aici.

Un punct de incarcare reprezinta gradul de complexitate al dosarului raportat la stadiul procesual. Numarul maxim de puncte de incarcare anuala (3960/judecator) este calculat la dosarele nou intrate, la judecatorie, tribunal si curte de apel. Astfel, pentru fiecare sedinta, judecatorul nu poate sa primeasca dosare noi care sa insumeze mai mult de 90 de puncte (o sedinta pe saptamana).

Problemele apar insa in cazul instantelor de judecata foarte aglomerate. Deja unii magistrati, desi suntem in luna octombrie, au atins si chiar depasit acel prag de 3.960 de puncte.

Prima problema e tocmai suprasolicitarea unor judecatori care au depasit numarul de puncte de incarcare si carora le mai sunt atribuite noi dosare (lucru pe care programul avea menirea sa-l corecteze).

Cristi Danilet
Foto: Agerpres
"Va spun ca deja in tara, presedintii unor instante nu au de ales decat sa le dea dosare noi si judecatorilor care au atins limita de 3.960 de puncte. Nu este corect fata de judecatorii care sunt supraincarcati, care si-au atins limita, si care acum le sunt puse in carca noi si noi dosare. Problema poate fi rezolvata cu noi judecatori care sa intre in sistem. Avem nevoie de asa ceva", ne-a declarat judecatorul Cristi Danilet, vicepresedintele judecatoriei Oradea si candidat CSM.

Cea mai mare problema, insa, apare in cazul dosarelor noi care primesc termene nerealiste, unele programate tocmai peste un an. Acest lucru se intampla din cauza suprasolicitarii magistratilor, corelata cu cresterea numarului de dosare noi cu care este investita instanta, precum si a lipsei de personal din sistem.

Termenele la dosarele noi sunt acordate de catre un sistem informatic numit ECRIS, iar printre parametrii de care tine cont sistemul cand atribuie data si dosarul unui judecator se regaseste si numarul de puncte de incarcare ale magistratilor pe sedinta. Mai multe despre sistemul ECRIS aici.

Daca mai punem la socoteala si ca in multe instante numarul de judecatori care activeaza este mai mic din diverse motive (concedii de maternitate, posturi blocate pe motive procedurale, presedinti de sectie care beneficiaza de o incarcare redusa etc), decat numarul total oficial la care se imparte volumul de munca, atunci putem intelege cum primele termene de judecata ajung sa fie foarte lungi, unele instante acordand termene in cazul dosarelor noi tocmai spre finele lui 2011.

Alexandrina Radulescu
Foto: Agerpres
"Din cauza situatiei create, sunt date termene anul viitor, chiar spre partea a doua. Exista multe cereri de schimbare a termenului pentru ca sunt cazuri in care miza procesului conteaza foarte mult pentru oameni. Am incercat sa vorbim cu cei de la Ministerul Justitiei sa suplimenteze schemele de personal. Teoretic au inteles ca este o problema si ca trebuie rezolvata", a declarat pentru HotNews.ro judecatoarea Ana Cristina Labus, membru CSM.

"Situatia actuala este foarte grava. Volumul de munca a crescut cu 50% fata de anul precedent in conditiile in care resursele alocate sunt in scadere. Vom organiza o conferinta acum pe 12 octombrie si l-am invitat si pe Ministrul Justitiei pentru a discuta toate problemele din sistemul judiciar", ne-a declarat judecatoarea Alexandrina Radulescu, membru CSM

8 luni termen intr-un dosar banal de neplata intretinerii

Termene foarte lungi la dosarele noi inregistrate se regasesc la din ce in ce mai multe instante din tara. Spre exemplu, la Judecatoria Cluj-Napoca, un dosar de partaj judiciar, inregistrat in data de 6 octombrie, a primit termen abia pe 15 aprilie 2011. O astfel de situatie se regaseste si la Judecatoria Brasov unde un proces de divort inregistrat tot pe 6 octombrie a primit termen pe 17 martie 2011. La judecatoria Sectorului doi un proces de divort inregistrat pe 5 octombrie a primit termen pe 23 septembrie anul viitor.

Avocata Daniela S. (42 de ani) ne-a povestit cum la judecatoriile de sector din Capitala primele termene sunt date peste luni bune. "Am depus la Judecatoria Sectorului 6 o actiune de divort pe 3 august si primul termen a fost fixat pe 3 decembrie. La Judecatoria Sectorului 1 am depus pe 15 septembrie un dosar privind o neplata a intretinerii catre asociatia de proprietari si am fost programati pe 6 aprilie anul viitor".

Mai grava este situatia de la Tribunalul din Bucuresti unde, spre exemplu, un proces de revendicare imobiliara inregistrat pe 21 septembrie a primit termen pe 22 decembrie 2011.

Avocatul Adrian R. (39 de ani) ne-a explicat cum unele termene care sunt prea lungi pot fi schimbate la o data mai apropiata. "E o mare suparare cu termenele astea. Toti colegii mei au probleme si multi sunt suparati. Am un proces de revendicare imobiliara, acum nu demult l-am inregistrat. Pe 16 sau pe 17 septembrie la Tribunalul Bucuresti si mi-au dat termen pe 15 decembrie 2011. E prea mult. Am avut un divort dat in august la Sectorul 2 si am fost pus in martie 2011. Se fac totusi destule cereri de schimbare a termenului si multe din ele se rezolva. Prin cererea aia se trece peste sistemul informatic care fixeaza termenele, presedintele instantei le aproba".

Raportul realizat la jumatatea anului privind aplicarea programului CSM de stabilire a volumului optim de munca in instante este per total pozitiv, dar in document apar si o serie de concluzii descurajante:

 • Programul de normare a muncii este aplicat in proportie de aproximativ 97% la nivelul judecatoriilor si tribunalelor, cu o scadere accentuata in ceea ce priveste curtile de apel unde doar in 75% din cazuri programul se aplica (...) Unele instante, respectiv sectii, au renunta pe parcurs la aplicarea programului datorita termenelor prea lungi pe care le primeau dosarele inregistrate, aspect care ar fi afectat celeritatea solutionarii cauzelor.
 • In materie civila deschiderea primului termen de judecata pentru majoritatea instantelor pentru stadiul procesual fond se inscrie intre 19 si 150 de zile. Exista insa si instante care depasesc acest interval: Tribunalul Satu Mare cu 165 zile, Tribunalul Alba cu 166 de zile si Tribunalul Bucuresti - Sectia a 5-a cu 221 de zile.
 • Pentru stadiul procesual apel cele mai multe instante acorda termene de judecata intre 20 si 150 de zile. Tribunalul Bucuresti - Sectia a 3-a cu 256 de zile si Tribunalul Bucuresti - Sectia a 5-a cu 284 de zile depasesc in mod semnificativ acest interval.
 • Si in recurs instantele acorda in principiu termene satisfacatoare, intre 20 si 150 de zile. In principiu, aceleasi instante depasesc plaja amintita: Tribunalul Arges cu 156 de zile,Tribunalul Suceava cu 167 de zile si cele doua sectii mai sus amintite ale Tribunalului Bucuresti cu 252 respectiv 284 de zile.
 • Principalul inconvenient semnalat in implementarea programului este lipsa de corelare a acestuia cu politicile de resurse umane prin care sa se aiba in vedere alocarea de posturi pentru instantele care inregistreaza un volum mare de activitate;
 • Volumul mare de activitate precum si lipsa personalului a condus in unele cazuri la incarcarea suplimentara a sedintelor de judecata pentru a face fata situatiei, aspect care s-a reflectat in activitatea desfasurata, precum si in faptul ca aceasta nu a inregistrat nicio imbunatatire ca urmare a aplicarii programului de normare;

Legea "micii reforme" - discutata in parlament, criticata de catre magistrati

Guvernul a aprobat un proiect de lege privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, denumit "legea micii reforme" in justitie care acum se afla in dezbatare la Parlament. conform premierului Emil Boc, prin proiectul de lege trimis la Parlament  se preconizeaza instituirea obligatiei judecatorului de a fixa termene procedurale scurte, "chiar de la o zi la alta".

Cateva dintre prevederile "micii reforme":
 • pentru a se evita lungimea proceselor si cazurile in care se obtin amanari permanente ale proceselor, pentru faptul ca persoanele nu au fost citate sau nu au fost citate corect ori nu au stiut ca au fost citate, a fost instituita regula conform careia partea care a primit citatia pentru un termen de judecata va fi prezumata ca are cunostinta si despre termenele de judecata ulterioare
 • a fost eliminata si calea de atac a recursului impotriva hotararii prin care judecatorii solutioneaza plangerea formulata impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei si aplicarea unei sanctiuni.
 • se instituie procedura impacarii partilor, care inlatura raspunderea penala, pentru un anumit gen de infractiuni, de o gravitate mai redusa.
 • se extinde procedura medierii, prin care persoanele implicate pot sa gaseasca o cale comuna de a solutiona un conflict, iar inainte sau cand merg in fata instantei sa fie deja intelese, prin procedura medierii, in cauzele comerciale si in cauzele de divort. Noutatea o constituie faptul ca divortul se poate face prin acordul partilor si in situatia in care exista minori.
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a criticat actul normativ si sustine ca vine in multe parti in contradictie cu prevederile procedurale deja existente sau cele preconizate de noile Coduri de procedura. Mai mult, actul normativ ar relua sub alta forma dispozitii procedurale existente, dar inaplicabile din motive de ordin practic, dintre care  reticenta partilor de a recurge la procedura medierii, lipsa salilor de judecata, numar insuficient de magistrati sau personal auxiliar, lipsa fondurilor materiale.

Si Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) considera proiectul "micii reforme" ca fiind unul nereusit si ca prin votarea proiectului legii micii reforme in justitie deputatii ar urma sa faca "un major rabat" de la menirea lor de a elabora acte normative.

"Votand un astfel de act normativ, parlamentarii ar urma sa faca un major rabat asupra menirii lor de a elabora acte normative simple, clare, logice si coerente, care sa poata fi aplicate cu eficienta. AMR a comunicat tuturor parlamentarilor o mapa care cuprinde intreaga documentatie necesara pentru a dovedi aberatiile actului normative propus de Guvern", se arata intr-un comunicat transmis Agerpres si semnat de presedintele AMR, Mona Pivniceru.

 • Cititorii HotNews.ro sunt rugati sa povesteasca cu ce termene s-au confruntat in justitia din Romania


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15616 vizualizari

 • +11 (13 voturi)    
  termene lungi (Duminică, 10 octombrie 2010, 16:23)

  dan [anonim]

  Din pacate, tot ce se face in tribunalele din Romania nu reprezinta altceva decat o limitare a dreptului constitutional la acces la justitie !
  • +4 (10 voturi)    
   realitatea.. (Duminică, 10 octombrie 2010, 22:38)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui dan

   de fapt jumatate din ei nu muncesc, un sfert trag doar pt spagi si un sfert tre' sa rezolve ce a mai ramas, dar vor salarii si pensii de zeci de mii de lei si automat nu se poate mari personalul pentru ca statul n-are de unde sa plateasca atata.
   si bomboana de pe coliva, in acelasi proces, cu aceleasi probe, 2 instate dau doua solutii total opuse, deci clar cineva judeca stramb, dar nimeni nu este sanctionat.. ca asa e.. just.. :) made in romania
   • +1 (3 voturi)    
    solutia? (Luni, 11 octombrie 2010, 9:27)

    carcotasu' [anonim] i-a raspuns lui pehash

    eu zic sa le mai marim putin salariile..
    eventual sa-i aducem si pe cei de la pensie, ca sa cumuleze si ei pesia cu salariul (ca si asa au pensia mica si nu se descurca)
  • +4 (4 voturi)    
   Am avut un proces, fond, care a durat 2 ani (Duminică, 10 octombrie 2010, 23:12)

   Andy [anonim] i-a raspuns lui dan

   Nu m-am judecat cu nimeni, pentru ca persoana pe care am chemat-o in judecata a refuzat printr-o scrisoare sa se prezinte
   Am avut 9 termene la judecatorie( din septembrie pana in iunie), iar apoi s-au prins ca valoarea cauzei e prea mare si l-au mutat la tribunal.Termenele s-au dat pentru
   -citare
   -schimbarea reclamatului
   -citare
   -citare
   -adresa la Evid. populatiei pentru controlul veridicatatii adresei din citatie (gresise grefiera adresa, in loc de Sebes, Alba scrisese Sebes, Alba Iulia
   -citare
   -cerere expertiza
   -amanare pt ca expertul nu a finalizat expertiza
   -mutare la tribunal

   La tribunal a mers ca uns-
   -stabilire taxa de timbru
   -judecare
   -2 sapt asteptare hotarare
   -3 luni comunicare hotarare
   -inca 15 zile termen de apel
   In mai am avut hotararea definitiva. Depusesem actele in iunie cu 2 ani inainte. Apoi avocatul mi-a cerut 5000e. Pai nu muncise 2 ani?
   • +1 (1 vot)    
    apoi? (Duminică, 10 octombrie 2010, 23:47)

    Ina88 [utilizator] i-a raspuns lui Andy

    cum adica "apoi?" nu v-ati inteles si voi dinainte, ce mama dracu? :))
    • 0 (0 voturi)    
     Nu. (Luni, 11 octombrie 2010, 6:55)

     Andy [anonim] i-a raspuns lui Ina88

     A zis ca ne "intelegem" dupa, ca nu o sa fie cine stie ce.
     • 0 (0 voturi)    
      avocati... (Luni, 11 octombrie 2010, 21:38)

      Ina88 [utilizator] i-a raspuns lui Andy

      mda, exista mai multe tipuri de avocati...unii mai nesimtiti, ca al tau, altii corecti. Trebuia stabilit de la inceput care este onorariul. Chitanta ti-a dat? Cand ai castigat procesul avocatul a depus toate chitantele pt platile catre el ca sa-ti recuperezi cheltuielile de judecata?? Oameni buni, cand va duceti la avocat CERETI CHITANTA pentru orice serviciu care vi-l ofera. E posibil sa vina cu vrajeala "nu am chitantierul la mine" ca se poarta. Refuzati plata si cu asta basta. Cand vine cu chitantierul ii platiti.
   • +3 (5 voturi)    
    eu zic ca ai scapat ieftin (Luni, 11 octombrie 2010, 9:00)

    io [anonim] i-a raspuns lui Andy

    eu spun ca aceasta justitie, facuta de acesti oameni cu doua fete, este cauza principala a stationarii evolutiei Romaniei, daca nu a regresului ei, din toate punctele de vedere. De ce? Pentru ca nimeni nu are frica de nimic in tara asta! Si apropo de cazu matale iti dau si eu un exemplu graitor de incompetenta si de cat de bananiera este justitia asta: vecinul meu se judeca de peste 3 ani pentru ca are in curte mai mult teren decat in acte. Pt acei 150 mp in plus a deschis omu un proces si a dat in judecata primaria, apoi s-a transformat in granituire, apoi in uzul capiunii, pt ca nici cei de acolo nu stiau ce vor. Termene va dati seama cate a avut in acest interval, acum urmeaza sa vina al 4-lea expert topo (care nu face altceva decat sa copie ce au facut si ceilalti 3), bineinteles as putea sa dau si un cost total al actiunii sale judecatoresti insa e ......Asadar, un caz simplu de actiune de pierdere de timp: daca la cei trei vecini nu este litigiu, in fata este strada, simplu domnule: ii dai omului solutia, alba sau neagra, ii dai terenul sau nu i-l dai dar nu il porti atata pe drumuri.....si vorba cuiva: acesti domni si d.ne care stiu doar sa se planga ca au atata treaba.....de aia au ca nu stiu, sau nu vor sa s-o rezolve cum trebuie.....
  • 0 (0 voturi)    
   justitia in Europa (Sâmbătă, 15 decembrie 2012, 12:33)

   grekot [anonim] i-a raspuns lui dan

   recent am primit in Italia un termen de 3 ani si ceva; iar la noi oamenii discuta de lungimea ............. mica reforma este foarte buna pt popor, ministrul are cap, vrea ceva insa prostanacii opun rezistenta la orisice
 • +9 (13 voturi)    
  madam pivniceru (Duminică, 10 octombrie 2010, 16:37)

  andi [anonim]

  daca madam pivniceru e cea care zice ca reforma nu e buna atunci inclin sa cred contrariul!!!
 • +7 (11 voturi)    
  Cand vor dispare magistratii corupti? (Duminică, 10 octombrie 2010, 16:42)

  ticuta2IV1940 [utilizator]

  Datorita coruptiei din justitia romana s-a ajuns la acest dezastru privitor la programarea sau amanarea unor dosare.Un exemplar tipic al acestui fenomen este presedinta AMR Mona Pivniceru care intotdeauna vine sa acopere gravele abateri ale magistratilor.
  Daca de la inceput nu se astepta spaga de la coruptii cu bani astazi toate procesele erau in termen,dar amanarile pe motiv de procedura au dus la situatia cand procesele au termene de judecata de peste un an de zile.
 • +6 (8 voturi)    
  termene lungi (Duminică, 10 octombrie 2010, 16:47)

  cristoiu [anonim]

  La fiecare examen de admitere in sistem,reusesc 2-3 candidati din cateva zeci sau sute care dau examen,desi se presupune ca s-au pregatit toti si nu au facut dreptul numai niste neispraviti.Ar fi interesant si asta este propunerea mea,sa se testeze tot corpul judecatoresc cu subiectele date la examenele de care vorbeam la inceput. As pune pariu ca procentul de reusita ar fi acelas cu cel realizat de candidati. Daca am dreptate,atunci problema (falsa,dupa mine) a lipsei de judecatori in Romania ar fi ca si rezolvata.
  • +2 (4 voturi)    
   corect dpdv al rezulatatului (Duminică, 10 octombrie 2010, 23:44)

   Ina88 [utilizator] i-a raspuns lui cristoiu

   asa este, dar sa nu uitam ceva ! Examenul la INM este format din disciplinele de baza : civil, penal, proceduri, alaturi de hot. CEDO (pe langa celelalte doua probe). Judecatorul sa zicem profeseaza 15 ani in sectia civila. Este imposibil sa fie la fel de bine pregatit si la penal si procedura penala, latura cu care nu a decat tangential legatura. Plus ca la examenele de la INM se da baza. Manualele sunt doar o parte din ceea ce se intampla de fapt in realitate.
   Este absurd testul propus de dumneavoastra (am mai auzit asta) tocmai din punctul asta de vedere. Daca s-ar da numai cele 50 de grile referitoare la domeniul sau (ex: la procurori penalul si procedura penala ) si nu le-ar face, ar fi grav. Este adevarat ca sistemul de drept presupune intrepatrunderi, penalul in civil, civilul ij penal, etc. Dar in general fiecare parte ramane cu treaba ei.
   • -1 (3 voturi)    
    raspuns Ina 88 (Luni, 11 octombrie 2010, 0:12)

    cristoiu [anonim] i-a raspuns lui Ina88

    Deci,ziceti dvs. candidatii trebuie sa stie baza la toate,iar cei cu vechime numai la domeniul in care profeseaza. O fi corect si echitabil acest sistem propus de dvs in care se face abstractie de experienta, dar celor care vin de pe bancile scolii nu li se acorda un fel de rezidentiat,similar doctorilor ?
    • +2 (4 voturi)    
     bancile scolii (Luni, 11 octombrie 2010, 8:52)

     Ina88 [utilizator] i-a raspuns lui cristoiu

     inseamna ca nu stiti de promoveaza facultatile de drept din Romania...in fine. Absolventilor de la Medicina li se OFERA un loc in care isi fac rezidenta sau ISI CAUTA un astfel de loc? Eu cunosc informatia, nu e o intrebare retorica.
     Juristii - un cuvant lato sensu pentru aceasta profesie pot face multe. Exemplu de profesii : judecator, procuror, grefier, avocat, executor judecatoresc, consilier juridic, notar, etc etc. La nivel de principiu, nu mi-ar placea "sa mi se dea un loc de munca", sa ma intorc vremea lui Ceasca, nu-i asa?, sa mi puna in brate o mapa cu bun-venitul "de azi esti asta ! ocupi scaunul asta. ce conteaza ce vrei tu de fapt sa faci?".
     Bun, sa luam aceste profesii rand pe rand. Avocatii sunt si ei niste profesionisti, dar nu au cum sa cunoasca toate cele 80 000 de acte normative in vigoare in Romania, plus toata reglementarea comunitara, etc etc etc. E inuman, am fii niste calculatoare. Si se specializeaza si ei pe 4-5 domenii : civil, familiei, comercial, penal si administrativ, sa zicem. Buuun...nu-i asa ca la prima vedere un avocat pare mai destept decat un judecator? Dupa mentalitatea romaneasca "ce de stie baiatul asta, ma?", cantitativ si nu calitativ, avocatul e mai "dastept". In realitate, ambii sunt doi profesionisti, dar : un judecator are 120 de dosare pe luna, un avocat are 10 (poate mai putine, poate mai multe). Un avocat deci mai are timp sa se documenteze, sa mai caute, etc. La un judecator (mai ales de la Judecatorie unde munca e f mare) acest "deliciu" trebuie suplinit cu stiinta. Judecatorul stie exact articolul din cod unde nu mai stie un cuvant din articol, avocatul stie capitolul unde sa caute.
     Nu subestimati magistratii, unii dintre ei sunt niste entitati in materie.
     Si cei mai multi nu se limiteaza la domeniul cu care sunt solicitati zi de zi (exemplul din comentariul anterior cu penalul),insa nu au cum, stiintific daca vreti, sa fie la fel de buni, sa cunoasca toate dedesupturile legii .
     Numai bine!
    • 0 (2 voturi)    
     echitabil (Luni, 11 octombrie 2010, 8:54)

     Ina88 [utilizator] i-a raspuns lui cristoiu

     nu e un sistem propus de mine, va inselati. e un sistem care se intampla AZI in Romania si nu e deloc aberant. Cred ca daca doar tangential ati avea legatura cu sistemul, ati intelege mai bine.
  • 0 (0 voturi)    
   admitere INM (Luni, 11 octombrie 2010, 21:52)

   Ina88 [utilizator] i-a raspuns lui cristoiu

   in ceea ce priveste procentul mic de promovare al examenului exista o culpa comuna: a organizatorilor de examen si a candidatilor.

   1. examinatori. ESTE INUMAN sa te tina cineva 4 ore non stop, intr-un stres crunt sa rezolvi acele 100 de grile. Orice psiholog stie ca un om nu poate da randament maxim decat 2 ore. Ii trebuie pauza apoi continui. De ce nu se procedeaza ca la Barou : in prima zi civil + procedura civila + 30 de grile de OEPA, a doua zi:penal, procedura penala + alte 30 grile OEPA. ?E adevarat ca numarul de grile difera, de aceea si diferenta de examinare. Parerea mea e ca si dificultatea difera.
   INM exista de 12 ani (din cate imi amintesc). Cum este posibil ca intr-o oarece stabilitate legislativa la cele 4 materii (legislatie centenara domne ! ), dupa 12 ani de examinare INM inca sa mai existe grile GRESITE ???? Anul acesta au fost 7 !! Cum este posibil asa ceva? Imaginati-va ce HAOS crunt va fi odata cu intrarea in vigoare a noilor coduri. Nici nu vreau sa ma gandesc...
   2. Candidatii. Romanii sunt plini de ei, au impresia ca sunt atat de destepti incat europenii le ajung la degetul mic, ceea ce e atat de fals...dar nimeni nu-si da seama. (sau prea putini). Aceasta mentalitate de infatuare ajunge si la examenul de INM unde ajung sa candideze proaspat absolventi care nici n-au apucat sa treaca o data ca lumea prin materie. Cei care cu adevarat vor sa intre trebuie sa invete dumnezeieste, sa aiba stapanire de sine, istetime si rabdare. Norocul e ultimul (aproape inexistent oricum. chestie neglijabila la INM). Parerea mea este ca intr-adevar multi din candidati sunt prost pregatiti. Eliminarea examenului de INM ar fi o prostie. Scaderea dificulatatii grilelor asemenea.
 • +6 (8 voturi)    
  judecatorii din Romania. (Duminică, 10 octombrie 2010, 16:48)

  mircea [anonim]

  Inainte de 1989 judecatorii dadeau sentinte dupa cum primeau ordine de la partidul comunist.Dupa 1989 sau angajat pe posturi de judecatori,in mare majoritate, fosti juristi din intreprinderi,foarte slab pregatiti.De ce ne miram de minunile din justitia romana?Acum,cand sunt lasati independenti,nu stiu cum sa procedeze.Se mira si ei ce noroc a picat pe capul lor.Sa dea sentinte total aiurea,lipsite de logica si bunsimt,cat despre legalitate sa nu mai vorbim si nimeni sa nu poata sa le ceara socoteala.Legile de functionare si criteriile de angajare in justitie ar trebui raqdical schimbate.
 • +5 (9 voturi)    
  Parlament incompetent (Duminică, 10 octombrie 2010, 17:11)

  Andrei [anonim]

  Unica autoritate legiuitoare a României este Parlamentul.

  Ati auzit de curand vre-un parlamentar sa-si fi pierdut slujba pentru ca nu si-a facut treaba? Eu nu!

  Ati auzit de curand despre parlamentari care fac ce vor si chiulesc cu tupeu nemarginit de la sarcinile de serviciu? ZILNIC!!

  Chiulangii sa fie dati afara!! Orice culoare politica ar avea...
 • +1 (5 voturi)    
  Intrebare (Duminică, 10 octombrie 2010, 17:20)

  Vizitiul [utilizator]

  Cum poate fi blocat ceva ce nu exista?
 • +6 (10 voturi)    
  sub lupa (Duminică, 10 octombrie 2010, 17:21)

  Andrei [anonim]

  Mi-ar placea sa vad mai mult pusa lupa pe activitatea Parlamentului.

  Activitatea Guvernului o vedem zilnic in toate mijloacele mass media. Macar oamenii aia ii vedem ca lucreaza (unii mai bine, altii mai rau). Exemplul meu preferat: Ministerul Educatiei.

  Dar Parlamentul?? Ce fain ar fi sa stim: cutare de cand e in Parlament nu a facut nimic. Fiecare sa fie sub lupa!! Exact ce fac ei cu Puterea Executiva, sa fie facut si cu ei!!
 • +5 (11 voturi)    
  Se poate dar nu se vrea ! (Duminică, 10 octombrie 2010, 17:25)

  Hohmah [anonim]

  Nimeni din clasa politica nu vrea, cu toate ca se poate !
  Vedeti cati juristi cu experienta ar dori sa fie judecatori si nu pot.
  De ce ?
  Pentru ca sunt umiliti cu examene tampite la un loc cu aboslventii facultatilor particulare de 2 lei vechi.
  Apoi, daca s-ar prezenta la un astfel de examen umilitor (oameni de 45-50 de ani) ar fi repartizati nu in Bucuresti (unde sunt tot felul de fatuci analfabete, spagare si fara experienta !) ci la ... Bolintin in cel mai bun caz !
  Apoi , statul nu este in stare de peste 20 de ani sa faca ceva in groapa de gunoi din centrul Bucurestiului, pe Blvd. Unirii vis-a-vis de tribunalul Bucuresti si jud. sect.2, deci nu mai vorbim de caldiri, aparatura, infrastructura.
  Deci nu se vrea !
  De ce ?
  Pai se vede cu ochiul liber !
  Si apoi vine Plesu, Patapievici, Mungiu, Razvan Teodorescu, Madalin, Cartarescu, etc.,etc. si sunt tristi ca vulgul voteaza prost, ca ne trebuie guvern european, ca nu suntem genetic facuti sa ne conducem singuri, ca Miorita este o prostie etc.,etc., numai ca ei sunt in gasca cu politicienii si fara teama de Dummnezeu... asta nu o zic !
  Dar ... nu mor caii cand vor cainii !
  • +2 (2 voturi)    
   bafta (Luni, 11 octombrie 2010, 0:00)

   johnny [anonim] i-a raspuns lui Hohmah

   Da, juristii de 50 de ani nu se prezinta la examen, ca "e umilitor". Tare, nu? Examenele sunt pt prosti... Si de ce oare un om de 45-50 de ani realizat in cariera (ca la varsta aia cam trebuie sa fii realizat) ar vrea sa-si schimbe profesia in care s-a realizat? Poate fiindca de fapt nu s-a prea realizat si un salariu bun la stat e mishto, nu? Si - atentie! vrea loc la Bucuresti, ca, de, la Bolintin te murdaresti pe pantofi... Amice, de justitie au nevoi
   e si oamenii din Bolintin - parerea mea.
   Mie imi place oricum partea cu "vine Plesu, Patapievici, Mungiu, Razvan Teodorescu, Madalin, Cartarescu, etc."...
   Bafta la examen!
   • 0 (0 voturi)    
    bv johnny (Luni, 11 octombrie 2010, 21:55)

    Ina88 [utilizator] i-a raspuns lui johnny

    ma bucur ca exista oameni care gandesc asa. Felicitari, pari un om integru. Daca dai la INM, multa bafta si spor la invatat!
 • +4 (4 voturi)    
  Felicitari jurnalistului (Duminică, 10 octombrie 2010, 17:46)

  Alex One [anonim]

  Extrem de necesar articolul prin subiectul abordat. Poate asa vor intelege macar cativa cam care e situatia in magistratura. Ar fi bine de aratat si cealalalta latura a magistraturii, cea a situatiei din parchete pentru o imagine completa.
  • 0 (0 voturi)    
   da (Duminică, 10 octombrie 2010, 23:37)

   Ina88 [utilizator] i-a raspuns lui Alex One

   intr-adevar de apreciat. oamenii nu mai afla astfel de informatii corecte decat de pe site-urile de specialitate. Ori pe acelea nu mai intra decat oamenii din domeniul juridic. E excelent ca se relateaza obiectiv, real situatia. Conteaza ca persoanele care citesc sa inteleaga ceva, nu sa ramana cu preconceptia.
 • +5 (5 voturi)    
  termenele... (Duminică, 10 octombrie 2010, 18:04)

  cristus [anonim]

  Faptul ca se dau asemenea termene e nimic pe langa alte nenorociri din justitia romaneasca. Voi da doar doua exemple :
  1. La Judecatoria Sectorului 5 s-a respins o incheiere de incuviintare a executarii silite pe motiv ca debitorul nu a fost somat in prealabil. Nota : somatia se poate emite numai dupa obtinerea incheierii de incuviintare a executarii silite.
  2. La Judecatoria sectorului 3 s-au pierdut zeci de incheieri de incuviintare trimise de 7 luni. Atat de idioti au fost, incat le-au scos pe toate odata cand s-a facut scandal si ne-am dus sa le ridicam si, evident, le-au gresit pe toate. Nota : incheierile de incuviintare se comunica creditorului, nu trebuie sa mergi sa le ridici.
  OAMENI BUNI, ASTIA DECID ASUPRA LIBERTATII SI AVERII NOASTRE, INTR-UN CUVANT ASUPRA VIETII NOASTRE !!!!!!!!!!!!!!!!
 • +1 (5 voturi)    
  numar insuficient magistrati... (Duminică, 10 octombrie 2010, 18:49)

  egroeg [anonim]

  ce s-a intamplat si la examenul de anul acesta de la INM arata ca nu se va acoperi curand necesarul de magistrati judecatori sau procurori.
  cred ca o solutie la indemana ar fi sa se accepte incadrarea posturilor disponibile cu juristi ,care au cel putin o vechime de3 ani,drept asistenti magistrati.Acestia ar urma sa faca 2-3 ani de "ucenicie la locul de munca",perioada in care sa urmeze si 2-3 zile pe luna programe de pregatire la INM,astfel incat la sfasitul celor 3 ani sa poata da un examen de incadrare ca magistrati titulari.Astfel magistratii ar avea un sprijin in pregatirea cauzelor iar asistentii s-ar deprinde cu gandirea,judecarea si,in general,problemele specifice judecatorilor si procurorilor.Poate ca cineva va reusi sa promoveze aceasta posibilitate de rezolvare a necesarului de magistrati judecatori si procurori.
  • +2 (2 voturi)    
   da (Duminică, 10 octombrie 2010, 23:52)

   Ina88 [utilizator] i-a raspuns lui egroeg

   dar, iti dai seama cate manevre s-ar face, Dumnezeule, daca s-ar oferi o astfel de solutie pentru suplinirea personalului?? vai...nici nu vreau sa ma gandesc. Ma scuzati, dar juristii cu experienta de 3 ani nu se incadreaza in cerintele de magistrati. Adica unii trag sa intre la INM si altii o freaca la rece 3 ani si-si gasesc locsor langa un judecator? fiti seriosi...
   • -1 (1 vot)    
    probabil nu cunosti.... (Luni, 11 octombrie 2010, 0:55)

    egroeg [anonim] i-a raspuns lui Ina88

    ca se practica examene de intrare in magistratura la care pot participa juristii cu 5 ani vechime.Nu mai departe de martie a.c. a fost un examen. Ca atare, nu cred ca sunt neserios daca am sugerat o solutie acoperitoare a situatiei actuale. INM ar avea nevoie de vreo 15 ani ca sa poata acoperi necesarul de magistrati.Este adevarat ca romanilor le este specific sa faca uz de relatii in orice domeniu, dar asta nu inseamna ca in contractele de angajare ca asistenti nu se pot impune conditii obligatorii cu penalitatile de rigoare.Propunerea mea avea in vedere un stagiu de 3 ani ca jurist ,cand iei contact cu probleme specifice,alti 3 ani practica in magistratura si cursuri periodice la INM, care ar putea sa se compare cu cei 2 ani la INM, cursuri normale.Asa s-ar rezolva situatia din justitie in urmatorii 5 ani.Cei care isi imagineaza ca pot pierde timpul la rece, se vor autoelimina.
    • -1 (3 voturi)    
     buna remarca finala (Luni, 11 octombrie 2010, 8:56)

     Ina88 [utilizator] i-a raspuns lui egroeg

     am inteles acum solutia. acum fa lobby :D cine stieeee ?!!?
     mi-a placut remarca finala. clar cine crede ca taie frunza la caini pe acolo,se inseala amarnic.
    • 0 (0 voturi)    
     o chestie ca asta (Luni, 11 octombrie 2010, 21:56)

     Ina88 [utilizator] i-a raspuns lui egroeg

     o chestie ca asta ar elimina INM din start.
     • 0 (0 voturi)    
      nici vorba... (Marţi, 12 octombrie 2010, 11:20)

      egroeg [anonim] i-a raspuns lui Ina88

      ce inseamna 100 judecatori plus 100 procurori pe ciclu de doi ani la nivel de tara?pe langa faptul ca numarul dosarelor creste,se mai produc si pensionari,asa ca iINM-ul va avea rolul sau in continuare.
  • 0 (0 voturi)    
   Si juristii cum sa fie admisi ca asistenti ? (Marţi, 12 octombrie 2010, 10:08)

   Alex One [anonim] i-a raspuns lui egroeg

   Nu tot prin examen ? Si examenul nu trebuie sa fie exigent ca sa se poata face o triere, ca vor veni 100 pe loc ? Si atunci nu ne intoarcem de unde am plecat? La INM !
   • 0 (0 voturi)    
    evident ca vor fi criterii de selectie... (Marţi, 12 octombrie 2010, 13:02)

    egroeg [anonim] i-a raspuns lui Alex One

    dar acestea s-ar desfasura o data la nivel national si ar asigura baza ca in urmatorii 5 ani sa se acopere necesarul de magistrati pe cand INM-ul in aceasta perioada ar pregati maximum 1000 magistrati,mult prea putin pentru a se descongestiona situatia.
 • +3 (3 voturi)    
  despre actiunile judecatoresti (Duminică, 10 octombrie 2010, 19:33)

  acasa1284285656193 [utilizator]

  Vad ca nimeni nu e socat de numarul extrem de mare de actiuni judiciare minore sau chiar aberante.Am sa expun cazul meu: sunt prese-
  dintele unei asociatii de proprietari care a avut
  angajata cu contract individual de munca o femeie de serviciu in perioada 01.03.2003 -
  30.11.2005,aceasta parasind asociatia la cerere
  la data de 1 decembrie 2005.Anul acesta,in februarie,cheama in judecata asociatia pretinzand drepturi banesti neachitate (20072010) plus despagubiri morale...Avocata
  care a redactat actiunea,o anume Iulia R. nici
  nu s-a uitat pe cartea de munca a reclamantei si a redactat un text demn de Caragiale.Vazand continutul intampinarii aso-
  ciatiei noastre,aceasta avocata a retras plangerea clientei,batandu-si joc,intr-un fel si de instanta respectiva.
  Deci,nu-i de mirare ca treburile merg asa cum merg in tribunale cu asa...specialisti!
  • 0 (2 voturi)    
   :)) (Duminică, 10 octombrie 2010, 23:54)

   Ina88 [utilizator] i-a raspuns lui acasa1284285656193

   hilar, intr-adevar. Stiti cum e romanul? Injura justitia la fiecare colt de strada, ca nu e buna de nimic, ca magistratii nu muncesc, ca politia nu munceste, ca toti sunt niste "javre ordinare" etc, dar la cea mai mica chestie "te dau in judecata, o sa vezi !". Cu alte cuvinte "vezi tu cine sunt eu!". Mentalitate romaneasca....
 • +4 (4 voturi)    
  Sufocati de dosare?!? (Duminică, 10 octombrie 2010, 20:36)

  Georgia R. [anonim]

  Pai daca un banal proces de evacuare a 12 caini dintr-un apartament de bloc il "judeca" timp de doi ani, cum dracu sa nu fie sufocati? Isi bat joc de dosarele pe care le judeca, de-aia isi fac viata amara singuri... In dosarul de care pomeneam, mi se parea suficient sa existe 2-3 termene si gata!, sentinta: evacuarea cainilor din apartament. E la mintea oricarui om normal ca numai un nebun creste 12 caini intr-un apartament, iar la judecator apelezi ca sa repui in ordine lucrurile! Dar el pierde timpul doi ani de zile cu un proces de doi lei si pe urma se plange ca e "sufocat"... Hai, ne lasati?
 • 0 (4 voturi)    
  Bolcasi si Funar dau guvernul in judecata (Duminică, 10 octombrie 2010, 20:48)

  brother [anonim]

  Acesti doi "ramoliti" vor sa dea guvernul in judecata pentru ca li recalculeza pensiile de parlamentari .
  O sa vedeti ca la acesti dinozauri o sa li se programeze in cel mai scurt timt procesul cu actualul guvern .
  Gasca de procurori si judecatori o sa-i ajute , ca-ci fac parte din acelasi "gunoi" al societati romanesti.
  In rest , sa auzim numai de bine.
 • +5 (5 voturi)    
  Un exemplu (Duminică, 10 octombrie 2010, 20:54)

  cobra [anonim]

  Proces început în mai 2009 împotriva unui service care refuză să repare complet o maşină deşi el şi-a luat banii pe asigurare (falsificând semnătura proprietarului maşinii). În momentul de faţă abia s-a ajuns la audierea martorilor.
  Ultima înfăţişare a fost pe 30 iunie, următoarea este peste câteva zile. Motivul pentru un termen atât de lung: vacanţa judecătoarească.
 • +5 (5 voturi)    
  inJustitia din Romania (Duminică, 10 octombrie 2010, 21:15)

  thont [anonim]

  Justitia din Romania este o bataie de joc, un afront asupra logicii si a bunului simt. Ar trebui desfiintate toate posturile din justitie si organizat concurs pentru fiecare dintre acestea. Doar asa, poate, vom avea sansa ca printre persoanele care activeaza in justitie sa apara si oameni cu coloana si bun simt. Pana atunci, ramane aceeasi bataie de joc, aceasi indivizi care treateaza cu dispret cetateanul, care nu fac altceva decat sa ceara bani, greve, etc....
  Nu trebuie pe de alta parte sa nu vedem si mizeria de care dau dovada avocatii.. multi dintre acestia "fraternizand" foarte usor cu partea adversa.... pentru cativa arginti.... Si nu am auzit de nici un caz in care sa fie sanctionata aceasta abatere ingrozitoare de la "deontologia" profesionala.
  • +1 (3 voturi)    
   haha (Duminică, 10 octombrie 2010, 22:01)

   justyx4 [anonim] i-a raspuns lui thont

   Nu asta este solutia: justitia este una dintre puterile statului. Chiar iti imaginezi ca un nou "lot" de judecatori va schimba ceva? Chiar crezi ca suntem mai buni ca ei? De ce? Ei sunt de pe Marte si noi de pe Terra? Justitia este asemeni clasei politice, asemeni societatii noastre, asemenea noastra a tuturor. Greu de acceptat adevarul trist, nu? Daca va imaginati ca toti suntem mai buni decat politicienii, diplomatii, medicii corupti care nu te opereaza fara spaga, sau care ard bebelusi, juzii sau oricine, va inselati. Nu, suntem in majoritate primitivi, si cei buni din justitie si din medicina, si din politica, si din stiinta, sunt napaditi de nulitati si de trogloditi. Asa ca degeaba facieti schimbul de "loturi" tot in rahat am ramane. Romania evolueaza lent, mult prea lent pentru elitele care isi dau seama de diferente. Trist adevar. Asa ca solutia e sa puna mana fiecare la ceea ce se pricepe, un cui daca-l bate bine...insa fara a mai lasa prostia si rautatea sa predomine.
 • +2 (2 voturi)    
  Nedierea ar fi o solutie (Duminică, 10 octombrie 2010, 22:18)

  Andrei [anonim]

  Poate ar trebui pus accentul pe institutia medierii ca este clar ca justitia nu vrea sa se reformeze.
  • +2 (2 voturi)    
   da ! (Duminică, 10 octombrie 2010, 23:58)

   Ina88 [utilizator] i-a raspuns lui Andrei

   bani se pot gasi, specialisti asemenea...mai trebuie sa afle lumea de acest mod de solutioanare a conflictelor. Medierea e relativ recenta....mai dureaza in Romania....
 • +1 (3 voturi)    
  Interviu la greva judecatorilor.... (Luni, 11 octombrie 2010, 0:49)

  deno [anonim]

  cu ceva timp in urma a avut loc o greva si lidera de sindicat sau ce naiba era dadea un interviu.....

  - avem prea multe dosare. Sute de dosare la fiecare judecator.
  - va trebuie mai multi judecatori, intreba reporterul....
  - nu, salarii mai mari...

  Asta este imaginea justitiei pe care o am eu.
 • +2 (2 voturi)    
  10 luni termen (Luni, 11 octombrie 2010, 2:43)

  Ionescu [anonim]

  Judecatoria sector 5 mi-a dat primul termen in iulie pentru un dosar impotriva taxei de poluare. Pana atunci imi rugineste masina stand pe dreapta. Imi pare rau ca m-am nascut roman,toate bubele si nenorocirile, in frunte cu guvernantii nostrii s-au abatut asupra noastra.Suntem un popor blestemat ?
 • +3 (3 voturi)    
  Alternativa la tribunale, pentru cazurile mici (Luni, 11 octombrie 2010, 5:30)

  Cetateanul turmentat [anonim]

  In America, statul California are o "inventie" grozava, numita "Small Claims Court" (SCC).

  Este vorba de un tribunal mic, unde poti da in judecata pe oricine, pentru cazuri de natura materiala, si poti cere despagubiri in limita a $ 7500. Toate cazurile marunte, cum ar fi litigii intre chiriasi-proprietari, batai prin baruri, vanzari de masini, cazuri marunte in general, le poti rezolva acolo.

  Nu-ti trebuie avocat, pentru ca te reprezinti singur in instanta. Te ajuta ei sa-ti intocmesti toate actele necesare, pe gratis, iar cazurile sunt judecate de avocati ce profeseaza in timpul liber. Simplu.

  "In New York sunt rezolvate peste 40.000 de cazuri anual in sistemul SCC" conform site-ului oficial New York.

  In Romania, MInisterul Justitiei s-ar putea face viata mai usoara infiintand un asemenea tribunal, si toata lumea ar avea de castigat: mai putina birocratie, si mai putin stres: atat pentru "clienti" cat si pentru angajatii din sistem.

  "Dreptate si fratie!"
  • 0 (0 voturi)    
   Exact! (Luni, 11 octombrie 2010, 11:50)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui Cetateanul turmentat

   Asa ceva pare sa lipseasca, si chiar si sistemul informatic nu e facut sa sorteze cazurile asa.

   Ar trebui ca anumite cauze, sa primeasca termen scurt de rezolvare (de ex divort, sau chestii legate de contracte de munca, contestare amenzi, etc). Si sa existe cativa judecatori alocati pt astfel de procese. Nu cred ca la noi se vor gasi avocati pro bono, totusi :).
   • 0 (0 voturi)    
    pro bono? (Luni, 11 octombrie 2010, 22:04)

    Ina88 [utilizator] i-a raspuns lui Mihai

    haha ! dar cine munceste in tara asta pe degeaba ? oricum, am vazut ca multa lume are impresia ca avocatul este un functionar OBLIGAT sa-ti dea sfaturi gratuit. Te suna un strain, te roaga "din suflet" sa-i rezolvi o problema, sa-i dai o solutie. Tu iti iei din timpul liberi, zici sa fii omenos. Te suna si a doua zi si a treia. Intr-un final ii zici sa treaca pe la tine pe la birou sa rezolvi si hartiile ca nah, asa e corect. Si la final ii zici costul consultatiei (sa zicem 30 ron). "Dar ce domne', pt 3 vorbe?". Pai ba, taranule, alea "3 vorbe" sunt fructul a 4 ani de facultate, 2 de master, 2 de stagiatura, si vreo cativa ani de experienta. Daca nu munceam de-mi sareau capacele anii astia, habar n-aveam sa-ti zic tie palavrele astea. Tu muncesti pe degeaba? Daca zugravesti unuia baia, o faci pe ochi frumosi si dinti de aur??

    a nu se interpreta gresit. nu sunt avocat.
 • +4 (4 voturi)    
  justitia romana (Luni, 11 octombrie 2010, 6:48)

  buzelan corneliu [anonim]

  m-am judecat cu statul roman si casa de pensii,pentru pensie,nemultumit de legea19/2000,in total pe parcursul a 4 ani am avut 16 sedinte din care 2 la curtea constitutionala unde am vazut concret ca de multe ori instanta nici nu lecturase continutul dosarului iar ccr.desi evidenta de neconstitutionalitate era clara nu mi-a dat castig de cauza-pe neve-m-am adresat cedo cu o adresa,am primit raspuns in 14 zile si am demarat actiunea in instanta internationala.consider ca la noi nu se vrea sa se faca treaba si majoritatea justitiabililor sant manati de alte interese decat actul de justitie.-ne mai trebuiesc inca 200 de ani sa intram in normalitate.
  • 0 (0 voturi)    
   CEDO! (Luni, 11 octombrie 2010, 22:05)

   Ina88 [utilizator] i-a raspuns lui buzelan corneliu

   Felicitari ! sper sa aveti castig de cauza la cedo.
 • 0 (2 voturi)    
  Romania dupa gratii (Luni, 11 octombrie 2010, 8:23)

  Idealistul [anonim]

  Am ajuns sclavi in propria tara datorita coruptiei promovate de politicieni, cu complicitatea Justitiei-incompetenta, spaga, genocid.
  Toata tara se afla dupa gratii datorita lor.
  N-ar fi mai bine ca cetatenii sa se asocieze si sa-i bage dupa gratii pe cei corupti. Doar asa vor putea sa scape din inchisoare.
  Imi dau seama ca propun o enormitate. Va rog sa ma scuzati
 • +2 (2 voturi)    
  ALARMA (Luni, 11 octombrie 2010, 9:22)

  Un sucevean... [anonim]

  Cine mai poate stavili acest tavalug al asa zisei
  justitii ???? Mai poate fi vorba de justitie????
  Toate neajunsurile sunt creatia propriului sistem.
  Daca cineva ar avea puterea miraculoasa de a se
  distribui in acelasi timp in toate salile se jedecata
  s-ar cruci de ATATA DREPTATE !!!!
  Daca cineva isi imagineaza
  ca in Romania iti gasesti dreptatea in instanta,se
  inseala amarnic.
  Spun asta pentru ca in cauze extrem de simple sunt
  data termene extrem de lungi iar daca se ajunge la
  un final nu inseamna ca s-a si facut dreptate.
  Spun asta in cunostinta de cauza,ca unul patit.......
 • +1 (1 vot)    
  evident... (Luni, 11 octombrie 2010, 9:32)

  me [anonim]

  pentru asta primesc salarii:
  - termeni lungi
  - respingerea legilor care-i defavorizeaza
  - eliberarea detinutilor din arest preventiv/puscarie pe diverse motive (glaucom, nu prezinta pericol social chit ca a omorat 3 oameni... etc)...

  asta e justitia romana...
  • 0 (0 voturi)    
   incorect (Luni, 11 octombrie 2010, 22:07)

   Ina88 [utilizator] i-a raspuns lui me

   un judecator nu poate "respinge" o lege care-l defavorizeaza :))))))))))))))))))))))))))))))))
 • +3 (3 voturi)    
  "justitie" ... hmm (Luni, 11 octombrie 2010, 9:57)

  dj_design [utilizator]

  Exista justitie si pentru pentru noi, oamenii de rand? Unde ? Cand patronul iti incalca drepturile, cine te apara? Cand ITM-ul iti da dreptate si iti spune sa te adresezi justitiei pentru recuperarea prejudiciului, cine sa faca dreptate, cei care sunt primii care incalca legislatia, prin nerespectarea termenelor in regim de urgenta? De 2 ani astept rezolvarea unui conflict de munca si inca nu s-a incheiat!!! DOMNILOR JUDECATORI FACETI-VA DATORIA !!! Angajatii care isi cer drepturile sunt ignorati de patroni, de ITM, de justitie ... suntem sclavii sistemului. V-ati umflat salariile si pensiile, iar oamenii sunt calcati in picioare! Aici am ajuns, dupa ce in '89-'90 am stat cu arma in mana .... RUSINE JUSTITIEI ROMANE!!!
 • +1 (3 voturi)    
  justitia (Luni, 11 octombrie 2010, 10:18)

  vilt [anonim]

  Probabil acele puncte se acorda dupa numarul de pagini din sentinte. Faptul ca au termene asa lungi este o tactica bine stabilita ca sa iasa la vopsea in controalele anuale ale inspectiei unde au "indicatori" urmariti de CSM. Dosarele au devenit tomuri, iar instantele le paseaza intre ele ajungandu-se la 3-4 cicluri de judecata. Modul in care se judeca nu mai trebuie comentat deoarece il cunoaste toata lumea: functioneaza si se castiga pe principiul cine da mai mult". Asta nu se mai numeste de mult justitie. Sa ne uitam la masinile si casele judecatorilor si intelegem imediat cat de corecta este justitia.
  De ce nu se imputa judecatorilor deciziile infirmate la CEDO ? Daca sesizezi CSM te mangaie pe crestet ca este autoritate de lucru judecat... nici la civil nici la penal nu se intampla nimic. Inspectia este un fel de comisie de statistica caci nu face decat sa stimuleze imaginatia instantelor sa ne arate cat de ocupate sunt. De 2 ori pe am se mai face un flagrant si se mai ascunde cate un magistrat 6-8 luni ca sa-i dea un NUP si apoi intra in barou si reia ciclul cu colegii lui.
  Nimeni nu are vointa politica sa functioneze corect justitia deoarece toti au probleme cu ea si sunt santajabili.
  Cand vei putea muta un proces din "fiefurile" mafiilor se vor mai schimba putin lucrurile, iar daca se vor imputa deciziile infirmate de CEDO... poate se mai schimba ceva.
 • +4 (4 voturi)    
  termene de judecata (Luni, 11 octombrie 2010, 10:49)

  ioan [anonim]

  Cheia problemei e la termenele de judecata : un dosar intr-o instanta are n termene de judecata ( aminari , citari ,recuzari, exceptii de neconstitutionaliate ,chiar cereri de stramutare - multe din ele favorabile ete. ) pina se ajunge pe fond . ESTE O ADEVARATA "INDUSTRIE " A TERMENELOR , DATORITA FAPTULUI CA AVOCATII IN MAJORITATEA LOR TAXEAZA LA TERMEN DE JUDECATA . Astfel un dosar face istorie in instante iar profitul avocatilor ambelor parti din proces creste odata cu aceste " smecherii legale "
  DIABOLIC SISTEM . IAR JUDECATORII SE " SUFOCA" . DAR EI NU SUNT STAINI DE ACESTE PRACTICI......
  • 0 (0 voturi)    
   corect (Luni, 11 octombrie 2010, 22:10)

   Ina88 [utilizator] i-a raspuns lui ioan

   bine ca s-a modificat legea in sensul ca invocarea exceptiei de neconstitutionalitate nu mai suspenda procesul.
 • 0 (0 voturi)    
  caz simplu, proces interminabil (Luni, 11 octombrie 2010, 11:51)

  CristiM. [anonim]

  Un caz clar , in care urmaresc sa-mi recuperez o suma de la un escroc. Totul reiese doar din acte daca ai bunavointa sa le citesti. Proces inceput in martie 2009, aflat luna asta la al 12-lea termen. Inca nici nu s-au audiat martorii , iar judecatorul urmeaza sa fie promovat de luna viitoare la tribunal si va lasa altuia dosarul. Alte termene indepartate se prevad, pana se familiarizeaza cu cauza.
  Aceeasi speta, acelasi avocat, dar cu alt reclamant si alt judecator, incheiat in mai putin de un an. Deci unii pot. ...Iar altii, sunt promovati drept rasplata pt. "celeritate" .
  • 0 (2 voturi)    
   istoria se repeta (Luni, 11 octombrie 2010, 12:43)

   IOAN [anonim] i-a raspuns lui CristiM.

   istoria v-a scrie despre acest sistem represiv numit " JUSTITIA " . O mina de oameni ( capii acestei profesii . sa nu culpabilizam toti judecatorii ) agreseaza zilnic un popor - nu exagerez , pentru ca toate drumurile duc la justitie in capitalism . A DECEDAT " TATUCUL" si au aparut citeva mii de " tatuci ".
   PRIVITI-I-I PE MAJORITATEA DINTRE EI ( INCA ODATA SPUN NU PE TOTI ) SI VE-TI CONSTATA CA AU COBORIT ZEII PE PAMINT .
   ACTIVISTUL DE PARTID DE TIP CEAUSIST ERA COPIL MIC PE LINGA ACESTIA....
 • 0 (2 voturi)    
  Cu toate ca nu sunt absolvent de drept (Luni, 11 octombrie 2010, 18:53)

  Sile [anonim]

  Imi permit citeva afirmatii de logica elementara: Instrumentul cu care opereaza justitia(si nu numai ea) este LEGEA . Daca insa ea are la dispozitie in loc de un edificiu legislativ, un cotet ca justitia din Romanika, nu putem sa-i cerem prea mult. Si ca sa nu credeti ca vorbesc prostii, aduc doua argumente(chiar daca am mult mai multe): Avem o constitutie gaunoasa, schweizer mai mult gaura decit brinza- Iosif Boda , fost consilier prezidential. A nu prevedea verificarea constitutionalitatii unei legi inainte de promulgare, echivaleaza cu a merge la buda si a-ti da izmenele( sau chilotii) jos dupa si nu inainte cum e normal. Toate astea nu scuza insa comportamentul judecatorilor, care ar face bine sa mediteze la ce scrie in biblie la Isaia cap.10 pct. 1,2 si 3


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by