Ministrul Educatiei s-a intalnit sambata cu presedintele Universitatii din Strasbourg, Daniel Funeriu declarand ca discutia cu Alain Beretz i-a confirmat ca masurile din noua lege a educatiei sunt juste si vor duce la "curatarea universitatilor din Romania si intrarea lor in topurile mondiale".

Ministrul Daniel Funeriu a avut, sambata, o intalnire de lucru, la Strasbourg, cu presedintele Universitatii din Strasbourg, Alain Beretz. Intalnirea a avut ca teme de lucru schimbarile institutionale in curs in peisajul universitar din Franta, in conexiune cu modernizarea institutionala a invatamantului superior si a cercetarii din Romania si din Europa si a faptului ca Romania detine, in prezent, Secretariatul Bologna, a anuntat Ministrerul Educatiei, intr-un comunicat citat de Mediafax.

  • "Modul in care universitatile din Strasbourg s-au inscris in tendinta observata la nivel mondial de a concentra resursele si compententele precum si de eliminare a paralelismului functional pagubos reprezinta fara indoiala un model de urmat si in Romania. De aceea am tinut sa am o discutie de substanta cu presedintele Beretz. Discutia avuta mi-a confirmat faptul ca masurile pe care dorim sa le luam prin noua lege a educatiei nationale in invatamantul superior sunt juste si vor duce la curatarea universitatilor din Romania si intrarea lor in topurile mondiale. In Franta, au castigat universitatile care au inteles primele ca o concentrare a resurselor pe baza de calitate institutionala este ineluctabila si ireversibila. Ma astept ca acelasi lucru sa se intample si in Romania. De asemenea, am pus bazele colaborarii intre Universitatea din Strasbourg si universitati din Romania", a declarat ministrul Daniel Funeriu, potrivit comunicatului citat.

Universitatea din Strasbourg a devenit cea mai importanta institutie de invatamant superior din Franta in urma fuziunii, in anul 2008, a trei universitati din Strasbourg, ca urmare a politicii Guvernului Frantei de a concentra resursele in zece poli de competitivitate la nivel national.