Presedintele Traian Basescu a anuntat, joi, intr-o declaratie de presa, ca a decis sa retrimita Parlamentului Legea pensiilor, cu propunerea de reexaminare a articolului 53, alineatul 1 al legii, care prevede egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati la 65 de ani. Seful statului propune ca varsta de pensionare pentru femei sa fie redusa la 63 de ani, fata de 65 de ani, cum prevede Legea in forma in care a trecut de Parlament si de Curtea Constitutionala.

Declaratiile lui Traian Basescu:

  • Am facut analiza documentelor depuse la Presedintie in legatura cu Legea pensiilor. Legea a fost declarata constitutionala de CCR. Legea a venit la Presedintie semnata de ambii presedinti ai Camerelor parlamentare. Din punctul de vedere al legalitatii, nu am nimic sa reprosez acestei legi.
  • La art. 53, alin. 1 al legii, am constatat ca se institutie varsta standard de pensionare la femei si barbati la 65 de ani. Sunt un sustinator fara rezerve al egalitati de sanse si de tratament in fata legii intre femei si barbati, dar nu pot sa nu analizez realitatile sociale din Romania. Nu pot sa nu constat ca femeile au o situatie mult mai grea decat barbatii. O femeie care are un serviciu in sectorul de stat sau privat mai are un serviciu si acasa, deci femeile fac o dubla munca in Romania.
  • Chiar legea, la art. 56, alin. 4, instituie diferenta de tratament intre femei si barbati, intre balerini si balerine.
  • In aceste conditii, am decis sa retrimit Parlamentului Legea pensiilor, pentru revizuirea art. 53, alin 1 al legii, cu propunerea de modificare a varstei standard de pensionare pentru femei la varsta de la 65 la 63 de ani.

  • Am semnat adresa pe care o voi trimite Parlamentului in acest sens.
  • Victor Ponta si Crin Antonescu nu inteleg ce ar insemna ca eu sa arbitrez problemele interne ale Parlamentului. Asta ar insemna dictatura, nu imi permite Constitutia. Puterea executiva este separata de puterea legislativa, in Romania.
  • Cei doi lideri au tipat la toate televiziunile ca presedintele se amesteca in treburile Parlamentului, iar acum imi cer sa fac pe chestorul Parlamentului, sa vin sa ii arbitrez. Ii indemn pe cei doi lideri politici la decenta.

Pe 21 septembrie, in timpul primului sau discurs sustinut in Parlament in cel de-al doilea mandat, Traian Basescu s-a declarat un adept al egalizarii varstei de pensionare intre femei si barbati si afirma ca va promulga Legea pensiilor, daca aceasta va fi declarata constitutionala.

Legea pensiilor va reintra, pentru inceput, in dezbaterea comisiilor de specialitate ale celor doua camere ale Parlamentului. Prima camera parlamentara in plenul careia va fi dezbatuta legea este Senatul, ea urmand sa fie rediscutata, apoi, si in plenul Camerei Deputatilor.

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT declaratiile sefului statului.