Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis, miercuri, mentinerea in stare de arest preventiv a senatorului Catalin Voicu, trimis in judecata pentru fapte de coruptie, alaturi de fostul judecator Florin Costiniu si de oamenii de afaceri Marius Locic si Costel Casuneanu, informeaza Agerpres.

Instanta a constatat legalitatea masurii arestarii preventive a senatorului si a respins, de asemenea, cererea de eliberare conditionata sub control judiciar formulata de avocatii lui Catalin Voicu. ICCJ a mai respins cererea de inlocuire a masurii arestarii preventive cu obligatia de a nu parasi tara de catre Catalin Voicu si l-a obligat pe acesta la plata a 200 de lei cheltuieli judiciare. Decizia ICCJ poate fi atacata cu recurs in 24 de ore.

La termenul de miercuri al procesului, s-au discutat atat regularitatea actului de sesizare a instantei si o serie de exceptii de neconstitutionalitate, cat si o cerere de eliberare provizorie sub control judiciar si legalitatea masurii arestarii preventive a senatorului Voicu.

Acesta a negat toate acuzatiile care i se aduc de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si s-a declarat "absolut nevinovat".

'Nu am pretins vreo suma de bani de la inculpatul Casuneanu, nici prin intermediul martorului Draganoiu si nici prin alte persoane. Am solicitat prin telefon, in clar, lui Costel Casuneanu, aflat in strainatate, o suma de bani cu titlu de imprumut, cu un termen clar de restituire, prin intermediul unei persoane, pe care nu o cunosteam si care, am aflat ulterior, era acest Draganoiu', a declarat Catalin Voicu.

Acesta a adaugat ca nu a intervenit niciodata pe langa vreun magistrat, asa cum rezulta si din declaratiile celor trei judecatori de la ICCJ audiati in acest dosar.

'In anii '50, regina probelor era denuntul. Acum, regina este interceptarea telefonica - colata, trunchiata, selectata. Niciuna din zecile de persoane audiate nu a declarat ca as fi intervenit pe langa cineva, ca as fi facut ceva. Totul este in fata dumneavoastra, toate probele. Va rog, in limita timpului dumneavoastra, sa studiati acele acte si sa observati ca nu am nicio vina', a mai spus Catalin Voicu.

Acesta a invocat si situatia sa familiala si a cerut sa fie eliberat pentru a-si proteja familia - cei doi copii minori si sotia care, mai nou, a declarat Catalin Voicu, a ramas fara loc de munca, resursele banesti urmand sa se imputineze drastic.

Unul dintre avocatii lui Catalin Voicu, Ion Ilie Iordachescu, a spus ca cele doua conditii privind eliberarea provizorie sub control judiciar sunt indeplinite, respectiv pedeapsa privind cele doua infractiuni nu depaseste 18 ani, iar la dosar nu exista date din care sa rezulte tendinta lui Voicu de a comite noi fapte sau de a influenta martori sau parti din dosar.

"Mentinerea in stare de arest preventiv devine o pedeapsa pentru familia lui Catalin Voicu", a intarit Ilie Iordachescu cele spuse de senator.

Procurorul de sedinta a pus in vedere ca instanta suprema, prin Completul de noua judecatori, a respins in urma cu numai cinci zile recursul avocatilor lui Catalin Voicu la o decizie a ICCJ de respingere a unei cereri similare, respectiv de eliberare conditionata sub control judiciar.

Judecatorii au pus in discutie si verificarea legalitatii masurii arestarii preventive a lui Catalin Voicu, care se verifica o data la 60 de zile, dupa ce inculpatul este trimis in judecata.

Instanta a ramas in pronuntare privind starea de arest a senatorului si a acordat un nou termen in proces pentru data de 16 noiembrie, iar pronuntarea in cazul exceptiilor de neconstitutionalitate sustinute de avocatii celor trei inculpati au amanat-o pentru 13 octombrie.

Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a senatorului Catalin Voicu, acuzat de doua fapte de trafic de influenta in forma continuata si fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura cu fapte de coruptie, in forma continuata.

In acelasi dosar, au fost trimisi in judecata: Florin Costiniu, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, fost presedinte al Sectiei civile si de proprietate intelectuala din cadrul ICCJ, acesta fiind deferit justitiei pentru complicitate la trafic de influenta; Costel Casuneanu, asociat la SC PA&CO International SRL Bacau, pentru cumparare de influenta, in forma continuata; Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, pentru cumparare de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura cu fapte de coruptie, participatie improprie la infractiunea de fals intelectual la legea contabilitatii in legatura cu fapte de coruptie, toate in forma continuata.