Ministerul Mediului din Romania a anuntat miercuri ca nu exista in prezent pericol de poluare in Dunare pe teritoriul Romaniei, in urma dezastrului ecologic din Ungaria, potrivit informatiilor obtinute de la guvernul de la Budapesta.

Situatia actuala a survenit in urma spargerii unui batal de stocare a reziduurilor chimice de culoare brun-roscat apartinind unei fabrici de prelucrare a aluminiului a cauzat scurgerea a peste 600.000 mc de deseuri cu un ph de 12-13 in paraul Torna, afluent al raului Marcal aflat in Vestul Ungariei, se precizeaza in comunicatul de presa al ministerului.

Autoritatile au decretat stare de urgenta marti pentru districtele Veszprem, Gyor-Moson-Sopron si Vas, dupa ce satul Kolontar a fost inundat de namol rosu. Patru persoane si-au pierdut viata, dintre care un bebelus de trei luni, alte 3 sunt date disparute si 123 au fost ranite.

Accidentul s-a produs luni la fabrica de alumina Ajka apartinand companiei MAL Zrt, la 160 km de capitala tarii Budapesta. Ca urmare a exploziei survenite la depozitul de deseuri toxice, s-au deversat cantitati importante de reziduuri industriale, intre care si oxid de fier si metale grele periculoase.

"Conform informatiilor primite de Ministerul Mediului si Padurilor de la partea ungara, in urmatoarele zile nu se vor inregistra depasiri ale valorilor maxime admise ale concentratiilor de poluanti pe teritoriul Romaniei. Totodata ministrul Laszlo Borbely a contactat persoanele de decizie din Guvernul Ungariei, acestia confirmand ca la aceasta ora nu exista pericol de poluare in Dunare, pe teritoriul Romaniei", informeaza ministerul.

Potrivit acestuia, autoritatile ungare au inceput deja activitatea de decontaminare a raului Torna iar pentru a proteja calitatea apei din raul Marcal, pompierii si personalul militar in cooperare cu Directia Apelor au deversat in rau 400t nitrat de calciu si nitrat de magneziu, precum si 1000t ipsos.