Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) introduce de la 1 octombrie rovinieta electronica, urmand ca soferii fara documentele care atesta plata acesteia sa achite despagubiri in functie de tipul vehiculului, intre 28 si 1.210 euro, si amenzi intre 250 si 4.500 lei. Tot de la 1 octombrie CNADNR va introduce si rovinieta valabila trei luni, aplicat la toate categoriile de vehicule, se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii remis, joi, agentiei Mediafax.

Tarifele rovinietei raman neschimbate, iar cele achizitionate deja isi mentin valabilitatea pana la data expirarii.

Valoarea despagubirii:

- autoturisme - 28 de euro,

- vehiculele de marfa cu masa pana la 3,5 tone - 96 de euro

- camioanele cu masa intre 3,5-7,5 tone - 320 de euro

- camioanele cu masa intre 7,5 si 12 tone si vehiculele de transport pasageri cu mai mult de 23 de locuri - 560 de euro

- camioanele cu masa mai mare de 12 tone si trei axe - 720 de euro

- vehiculele cu masa mai mare de 12 tone si patru axe - 1.210 euro

Sumele provenite din despagubiri vor fi venituri extrabugetare ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) si reprezinta o suma egala cu tariful pe un an, in functie de tipul vehiculului folosit fara a detine rovinieta valabila.

Valoarea amenzilor:

- autoturisme - intre 250 si 500 de lei

- vehiculele de marfa cu masa pana la 3,5 tone - intre 750 si 1.200 lei

- vehicule cu masa maxima de 7,5 tone si transport persoane cu maximum 23 de locuri pe scaune - intre 1.250 si 1.750 lei

- vehicule cu masa maxima de 12 tone si transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune - intre 1.750 si 2.250 lei

- vehicule cu masa mai mare de 12 tone si trei axe - intre 2.750 si 3.000 lei

- vehicule cu masa mai mare de 12 tone si patru axe - intre 3.000 si 4.000 lei

Rovinieta poate fi cumparata de la orice subunitate CNADNR, de la benzinariile MOL, Rompetrol, Petrom si OMV, de la oficiile Postei Romane, de la Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri Romani, dar si la firmele de distributie Scalla, Speedy, Medina si Pasaj.

Pentru a achizitiona rovinieta, conducatorul auto ii comunica operatorului, pe propria raspundere, numarul masinii, tipul vehiculului si perioada de valabilitate a rovinietei.

Operatorul introduce in calculator numarul autovehiculului, iar sistemul genereaza, automat, toate datele de identificare, precum si categoria vehiculului, dar si numele proprietarului. Dupa achitarea tarifului, cumparatorul primeste un bon de casa sau factura, daca solicita, in locul vechiului autocolant care se lipea pe parbriz.

Plata este inregistrata automat in baza de date centrala CESTRIN (Centrul de Studii Tehnice, Rutiere si Informatica) si este pastrata pe toata perioada de valabilitate pentru care a fost achitat tariful de utilizare.

Controlul rovinietei se face fie automat, prin intermediul punctelor fixe, unde sunt instalate sisteme de camere video, fie in trafic, de catre echipe de controlori.

Camerele video inregistreaza numarul de inmatriculare al vehiculelor, care apoi sunt verificate in baza CESTRIN, iar in cazul in care numarul nu este gasit, se interogheaza baza de date a Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor pentru identificarea contravenientului.

Toate operatiunile au loc online, in doar cateva secunde. Odata identificat posesorul autoturismului filmat circuland fara rovinieta, i se va intocmi proces verbal si trimite amenda, prin posta, la domiciliu.

CNADNR a selectat la inceputul anului consortiul Novensys Corporation/UTI Systems pentru a livra sistemul, valoarea contractului fiind de 35,96 milioane de lei, fara TVA.

Initial sistemul electronic de emitere si control al rovinietei trebuia sa intre in vigoare la 1 august, insa Guvernul a amanat data pana la 1 octombrie din cauza numeroaselor contestatii la licitatia de selectare a firmei castigatoare.