Deputatii PDL si cei ai opozitiei s-au certat, miercuri, pe tema indemnizatiei de maternitate in cazul familiilor care au mai mult de trei copii, Aura Vasile (PSD) urandu-i lui Mircea Toader (PDL) "sa poata sa nasca", sa aiba "patru gemeni" si sa-i creasca cu facilitatile de la stat. Reprezentantii PSD si ai PNL au pledat pentru aprobarea unei propuneri legislative initiate de un senator liberal, care prevedea ca si in cazul nasterii intr-o familie a celui de-al patrulea copil, mama sa beneficieze de concediu platit timp de doi ani, potrivit Mediafax.

"Si cel de-al patrulea copil nascut intr-o familie are aceleasi drepturi ca primul copil nascut, adica mama poate sa stea 2 ani acasa si sa primeasca o indemnizatie egala cu 85% din salariu", a spus deputatul liberal Cristina Pocora, aratand ca presedintele Traian Basescu a pledat pentru cresterea natalitatii.

Reprezentantii opozitiei au mai aratat ca sunt situatii exceptionale, aproximativ doua mii de familii, care au mai mult de trei copii, mentionand ca, in Comisia de munca, insusi ministrul Muncii, Ioan Botis, a votat proiectul.

Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a anuntat ca democrat-liberalii nu sustin un asemenea proiect de lege, din cauza resurselor bugetare existente. El a aratat ca prevederea din proiectul de lege ar putea fi inclusa in Codul Social.

La randul sau, viceliderul deputatilor PSD, Aura Vasile a spus ca guvernantii ar dori "sa moara cei batrani", pentru a nu mai plati pensii si sa fie mai putini copii, pentru a nu plati indemnizatii. Ea i-a urat lui Toader "sa poata sa nasca", sa aiba "patru gemeni" si sa-i creasca cu "facilitatile" acordate de stat: "Domnule deputat, isi doresc sa poti sa nasti, sa ai gemeni si sa cresti patru gemeni cu facilitatile acordate".

In final, la propunerea UDMR, cu 78 de voturi "pentru", 67 de voturi "impotriva" si 5 abtineri, proiectul de lege a fost retrimis pentru a treia oara la Comisia de munca a Camerei. Conform OUG 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, indemnizatia si concediul de maternitate se acorda doar pentru primii trei copii.