Protestul din centrul Capitalei, organizat de Blocul National Sindical, la care se asteapta participarea a circa 10.000 de persoane, a inceput in jurul orei 12,00. Sindicalistii vor marsalui pe traseul Piata Victoriei, Ministerul Economiei, Agriculturii, Muncii, Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Sanatatii.

Ora 14,30 Protestatarii au inceput sa paraseasca Piata Revolutiei

Ora 14,15 Aproximativ 200 de oameni protesteaza in fata Ministerului Agriculturii, iar unii dintre ei au incercat sa rupa cordonul Jandarmeriei care ii obliga sa ramana pe trotuar. Au existat mai multe imbranceli cu fortele de ordine, iar liderii sindicali le-au cerut sindicalistilor sa ramana pe trotuar. Pe sensul dinspre Piata Universitatii spre Piata Rosetti traficul este inchis iar circulatia se deruleaza cu dificultate.

Ora 14,00 Un grup de aproximativ 10-20 de persoane a inceput sa scandeze "Blaga, Blaga", dar au fost opriti de unii dintre liderii sindicali.

Din Piata Revolutiei, aproximativ doua sute de persoane au plecat pe Bd. Magheru, in directia Ministerului Agriculturii, in timp ce restul au ramas in piata, scandand lozinci anti-guvernamentale.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, Marius Militaru, a declarat, pentru HotNews.ro, ca la protest participa aproximativ 8.000 de oameni. Organizatorii se asteptau initial la 10.000 de persoane.

UPDATE - Liderii sindicali nu au obtinut aprobare de miting in Piata Victoriei

Sindicalistii din Blocul National Sindical nu au primit aprobare pentru stationare si miting in Piata Victoriei, fapt pentru care ei s-au retras pe soseaua Kiseleff de unde coloane de manifestanti vor pleca in mars pe Calea Victoriei, spre Ministerul Economiei, anunta Agerpres.

Acolo au aprobare de a stationa un sfert de ora, dupa care isi vor continua marsul spre celelalte ministere unde isi vor depune revendicarile, pana la Ministerul Agriculturii.

Liderii sindicali sunt ingrijorati ca participantii la protest care au venit din toata tara nu se vor multumi cu un simplu mars si ca vor face opriri spontane in fata institutiilor pe care ei le considera vinovate de starea lor generala.

"Aceasta actiune sustine o serie de revendicari care vizeaza masuri clare pentru relansarea economica: infrastructura, sectorul energetic, agricultura, a adaugat liderul sindical. In plus, "in regim de urgenta salariul minim trebuie sa creasca: vizam cel putin 750 RON", a declarat liderul BNS, Dumitru Costin.

"Insistam pe nevoia de restructurare, intarire a Inspectiei Muncii si finalizarea proiectului Legii de salarizare in sectorul bugetar. Consider ca atitudinea guvernantilor de la inceputul acestei saptamani este o stratagema, pentru ca vor demonstra prin asta ca nu ne putem pune in interval scurt de acord, si, atunci, guvernul, presat si de acordul cu institutiile internationale, va aproba, probabil, prin asumarea raspunderii, aceasta lege in formatul pe care si-l doreste", a explicat Dumitru Costin.

In plus, BNS nu admite nicio modificare a Legii sindicatelor, Legii conflictelor de munca si Legii contractelor colective, decat in cadrul unor grupuri de lucru comune ale Guvernului, patronatelor si sindicatelor.

La actiunea de protest participa sindicalisti din sectorul transporturilor, constructiilor de masini, posta si telecomunicatii, din sectorul tipografic, industria de aparare, din institutii de cultura, sectorul energetic, industria textila, agricultura, banci, din sectorul sanatatii (Ambulanta si Casele de Asigurari), din administratie publica (penitenciare, siguranta publica, asistenta sociala) si din sectorul gospodariei comunale.

In 5 octombrie vor iesi in strada profesorii, iar in data de 7 octombrie se anunta un miting de amploare la care vor participa toate confederatiile sindicale.

Restrictii de circulatie in zona centrala a orasului

Traficul rutier este restrictionat, marti, incepand cu ora 10.15, intre Piata Arcul de Triumf, Soseaua Kiseleff, Piata Victoriei, Calea Victoriei, Piata George Enescu, din cauza mitingului organizat de BNS.

Incepand cu ora 13.30 va fi blocat, progresiv, traficul rutier pe Str. Dem I. Dobrescu, Str. George Enescu, Str. Franklin si Str. Episcopiei, pana la defluirea tuturor participantilor din Piata George Enescu, iar incepand cu ora 14.30, pe banda I de circulatie, traficul va fi restrictionat pe traseul de deplasare al delegatiei de 100 de persoane, de la Piata George Enescu pana la Ministerul Agriculturii: Str. Dem I. Dobrescu - Bulvardul Nicolae Balcescu - Bulevardul Carol I.

De asemenea, autobuzele liniilor RATB din zona centrala vor circula la indicatia agentilor de politie, pe urmatoarele trasee - liniile 122, 126, 137, 138, 168, 226, 268 si 368 - vor functiona pe traseele de baza pana la intersectia Str. Stirbei Voda - Str. Luterana, apoi pe un traseu modificat in ambele sensuri prin Str. Luterana, Str. G-ral Budisteanu, Bd. Dacia, Piata Romana, Bd. Gh. Magheru, Piata Universitatii, cu intoarcere pe Bd. Regina Elisabeta, Bd. M. Kogalniceanu, Splaiul Independentei, Bd. Eroilor, apoi traseele actuale.

Linia 300 va circula pe traseul de baza intre terminalul Clabucet si intersectia Bd. Ion Mihalache -Str. Buzesti (Piata Victoriei), apoi pe un traseu modificat in ambele sensuri prin Str. Buzesti, Cal. Grivitei, Bd. Dacia, Piata Romana, cu intoarcere in giratie. Linia 381 va circula pe traseul de baza numai intre terminalul Piata Resita si Piata Romana.

Linia 783 va circula pe sensul spre terminalul Piata Unirii, de la Piata Arcul de Triumf, prin Bd. C-tin Prezan, Cal. Dorobantilor, Bd. Dacia, Piata Romana, apoi traseul de baza.