Henri Paul, ambasadorul Frantei la Bucuresti a declarat, la PRO TV, ca nu exista notiunea de cetatean european, adaugand ca in Franta nu se poate vorbi de tigani.

"Sunt cetateni romani. Notiunea de cetateni europeni nu exista. Aratati-mi mie o carte de identitate pe care scrie ca exista cetatenie europeana! Aveti dumneavoastra asa ceva? Scrie cetatean european pe cartea dumneavoastra de identitate? Nu. Scrie cetatean roman, iar pe cartea mea de identitate scrie cetatean francez. Notiunea de cetatean european nu exista. Noi incercam - si nu e usor - sa integram persoanele cele mai vulnerabile. Si cheltuim foarte mult. (...) Fiecare tara trebuie sa se ocupe de propriii cetateni", a comentat el la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV, relateaza Mediafax.

El a adaugat ca nimic nu poate impiedica cetatenii repatriati sa revina in Franta, dar a adaugat ca Parisul tocmai din acest motiv a cerut Bucurestiului "sa-si integreze cetatenii, sa se ocupe de cei mai modesti dintre ei".

"E clar ca in Romania trebuie facut un mare plan de integrare a romilor", a spus Henri Paul, rememorand prima sa vizita la venirea in Romania, facuta la o familie care se reinstalase in zona Timisoara, cu sprijin din partea autoritatilor franceze.

Ambasadorul povesteste ca era o zona plina de noroi, fara asfalt, fara apa.

"Cred ca trebuie facut mult mai mult aici, in Romania, pentru integrare. Sunt lucruri concrete. Trebuie sa ne oprim din a discuta mari principii republicane si sa vorbim lucruri concrete. Faceti locuinte, dati de munca, educati-i! De-asta exista fonduri europene. De-aia cand au venit aici ministrii francezi au spus: "Va vom ajuta sa gasiti fonduri europene". De-aia Comisia incepe acum sa zica "Da, da, am putea face ceva". Dar ce asteapta? ", a comentat Henri Paul.

"In Franta nu putem vorbi de romi. Criteriul etnic nu exista in Franta. In Franta exista romani si atat. Toti romanii care vor sa vina in Franta sa munceasca sunt bineveniti", a mai spus el.

"Romii nu sunt problema Frantei, ci a Europei, pentru ca trebuie ca in Europa sa avem o politica hotarata de integrare a acestei categorii de populatie, care este putin lasata deoparte si la care nu ne-am gandit prea des. Trebuie sa recunoastem ca Franta este prima tara care le-a spus celorlalti, fara ipocrizie, ca avem o problema comuna. Toti ceilalti gandesc acest lucru. Toti ceilalti nu spun nimic, dar stiu ca este un adevarat subiect. Franta a avut curajul de a o spune. De ce? Pur si simplu pentru ca autoritatile franceze au constatat ca a existat, in primul rand la Paris, dar si in Franta, o crestere a infractionalitatii in randurile cetatenilor romani. Si a fost o crestere foarte mare", a afirmat ambasadorul.

El a adaugat ca autoritatile franceze au constatat o crestere a infractionalitatii si a situatiilor ilegale cu privire la cetatenii romani. "Deci avem in Franta primarii, proprietati private, autoritati de tot felul care cer politiei si noua sa ne debarasam de ei, pentru ca sunt in situatie ilegala", a adaugat ambasadorul Henri Paul.

El a apreciat ca in mod categoric repatrierea nu este solutia problemei romilor, dar a adaugat ca este o solutie pentru rezolvarea unei situatii ilegale.

"Daca aveti un cetatean strain aflat intr-o situatie ilegala intr-o tara, acea tara nu poate suporta ilegalitatile comise. Aceasta este problema. (...) Daca de exemplu aveti o casa de la tara si dupa un timp constatati ca in casa dv s-a instalat o familie ce faceti? Ziceti "Multumesc. Ramaneti aici"? Asta se intampla in Franta", a comentat Henri Paul.