Ministerul Turismului va demara, incepand de saptamana viitoare, o campanie de combatere a turismului la negru, a anuntat, sambata, Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Ea sustine ca ''evaziunea fiscala in turism este estimata la 40 la suta, mare parte din aceasta fiind in agroturism, acolo unde pensiunile nu sunt declarate ca avand activitate turistica''.

''Vom introduce un sistem informatic pentru combaterea evaziunii fiscale din turism, mai ramane problema cu cei care practica activitate turistica, desi nu declara acest lucru, in mare parte in zona rurala. Constitutia respecta dreptul de proprietate, nu ai voie sa intri in curtea unei pensiuni decat cu acordul proprietarului, iar cei care sunt in vizita declara ca sunt prieteni, va trebui probabil sanctionat si cel care accepta sa se cazeze fara sa i se taie chitanta, la fel cum trebuie sanctionat cel care face activitati de cazare fara sa o declare in mod legal'', a mai spus Elena Udrea, citata de Agerpres.

Ministrul a precizat ca saptamana viitoare va semna un protocol cu Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) pentru a realiza controale pe linia descoperirii si sanctionarii celor care fac turism la negru.

''Vom semna saptamana viitoare cu IGPR un acord, un protocol, prin care impreuna cu ei, cu ANAF-ul, cu Garda financiara, cu autoritatile publice locale si reprezentantii institutiilor de turism, vom porni in aceste controale, vom incerca sa-i surprindem in flagrant pe cei catre fac turism fara sa declare. Avem nenumarate sesizari la telverde si nu numai, pe mail-uri, prin care se spune ca nu li se taie chitante la cazare, nu li se emit facturi, si probabil in momentul in care mai multi vor fi sanctionati se vor teme sa mai practice turismul la negru'', a avertizat Udrea.

Udrea participa, sambata, la culesul strugurilor la Pietroasele, in judetul Buzau, fiind imbracata in blugi si cu o ie si purtand cizme de cauciuc.

Elena Udrea a ajuns in judetul natal, la Pietroasele, in jurul orei 11.00, ea vizitand pentru inceput statiunea viticola din localitate, alaturi de Iurie Renita, ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti.

''Ultima data am cules cand eram in liceu, acum vreo 18 ani, si imi doresc de foarte mult timp sa am ocazia sa culeg via asa cum faceam in scoala, asa cum faceam cu via bunicilor. In fiecare an s-a intamplat ceva si am ratat momentul, anul acesta s-a suprapus foarte bine pe o propunere din partea Universitatii de Agronomie'', a marturisit Elena Udrea.

Potrivit acesteia, incepand de anul viitor, agentii de turism vor lansa pachete cu un nou produs turistic - organizarea traditionala de cules de vie.

''Este un loc tocmai potrivit pentru a promova turismul viti-vinicol si am vorbit cu agentii de turism sa lanseze pachete cu acest produs turistic, organizarea de cules de vie toamna. Zona de la Pietroasele are resurse extraordinare de turism istoric, cultural, aici s-a descoperit Tezaurul de la Pietroasele, termele romane'', a sustinut aceasta.