​Guvernul vrea sa reglementeze activitatea zilierilor, iar in acest sens Ministerul Muncii are in pregatire un proiect de act normativ. "Suntem in faza in care analizam sa vedem cum se manifesta acest tip de activitate si sa gasim solutiile cele mai potrivite pentru reglementarea muncii zilierilor", a declarat pentru HotNews.ro secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu. Potrivit acestuia, "este o problema complexa care nu mai poate fi ignorata".

In acest moment exista si la Camera Deputatilor un proiect de lege initiat de deputatii UDMR Edler András György, Kerekes Károly si Olosz Gergely si Derzsi Ákos, proiect care reglementeaza raporturile de munca ale zilierilor. Potrivit proiectului de lege, nici un zilier nu poate presta activitati pentru acelasi angajator pe o perioada mai lunga de 60 zile, cumulat pe durata unui an calendaristic. De asemenea, nici un zilier nu poate presta activitati mai mult de 12 ore pe zi.

  • Proiectul mai prevede ca angajatorul are obligatia sa inregistreze in registrul zilier, in ordine cronologica, toti zilierii cu care are raporturi de munca. Registrul se intocmeste zilnic, exceptand perioadele in care nu se apeleaza la serviciile zilierilor.
  • Angajatorul care apeleaza la serviciile zilierilor va plati, catre bugetul de stat, un impozit de 16% aplicat asupra venitului net zilnic convenit cu zilierul, sub forma timbrului fiscal aplicat in cametul de zilier. Timbrul se aplica zilnic, la inceperea activitatii de catre zilier. Plata zilierului se efectueaza in mod obligatoriu zilnic, la sfarsitul zilei de lucru.
  • De asemenea, lucratorul va trebui sa detina un carnet de zilier care se elibereaza, contra cost, de catre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, prin intermediul primariei localitatii de domiciliu a zilierului, pe baza cererii acestuia, adresata primarului localitatii de domiciliu.
  • Zilierul nu va avea calitatea de asigurat in sistemul de asigurare sociala de stat si nici in sistemul de asigurare sociala de sanatate. Acesta va putea incheia, optional, o asigurare de sanatate si/sau de pensie.