Mii de politisti au manifestat vineri in fata Palatului Cotroceni, intr-un protest neautorizat. Mitingul a inceput dimineata, in Piata Victoriei, unde manifestantii i-au cerut presedintelui Traian Basescu sa vina sa discute cu ei, amenintand ca, in caz contrar, se vor deplasa ei la Cotroceni. Protestul de la Cotroceni s-a incheiat fara incidente, dar sindicalistii ameninta ca vor organiza o noua manifestatie de trei zile incepand cu 7 octombrie.

Mitingul politistilorFoto: HotNews / DP

ORA 15,55 De 20 de minute, liderii sindicali negociaza cu participantii la miting sa paraseasca piata din fata Palatului Cotroceni.

Bogdan Hossu le-a promis acestora ca o sa organizeze un protest de trei zile, incepand cu 7 octombrie.

Un grup de peste 1.000 de protestatari refuza sa plece si spun ca asteapta sa iasa presedintele Basescu.

Ora 15, 25 Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu: "Presedintele ne-a transmis prin consilierul Piscociu ca in opinia sa manifestatia este ilegala si ca presedintele nu vine afara sa discute cu noi atata vreme cat manifestatia e ilegala".

"Probabil vom discuta cu el atunci cand vom veni si vom bloca pentru cateva zile Cotroceniul. Vom lua autorizatie sa ramanem non-stop in piata", a precizat Hossu, la iesirea din Palatul Cotroceni.

Ora 15,00 Paraschiv Toader, vicepresedinte la Cartel Alfa, i-a anuntat pe politisti ca a discutat cu doi consilieri prezidentiali, carora le-a cerut ca presedintele Traian Basescu sa iasa din Palatul Cotroceni si sa discute cu ei.

Delegatia protestatarilor a fost informata de cei doi consilieri ca cererea politistilor va fi transmisa sefului statului.

Paraschiv Toader a precizat ca politistii sunt decisi sa-si continue protestul pana cand presedintele va veni sa discute cu ei.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, Marius Militaru, a afirmat ca fiecare lider sindical care a organizat protestul de la Cotroceni vor fi amendati cu sume pana la 10.000 de lei, pentru nerespectarea protocolului si programului de protest.

Ora 14,30 O parte dintre protestatari a inceput sa se imprastie. Manifestantii, in jur de 2.000 de persoane, se afla la intrarea de la Statuia Leu si scandeaza lozinci impotriva guvernului si a lui Traian Basescu.

Ora 13,50 O delegatie e sindicalistilor a intrat in Palatul Cotroceni, unde se va intalni cu consilierul de stat pentru Relatia cu autoritatile publice si societatea civila, Gabriel Piscociu, pentru a-si prezenta revendicarile.

ORA 13,20 Politistii au ajuns la Palatul Cotroceni. Mai multi protestatari au aruncat cu caschetele in curtea palatului

UPDATE In jurul orei 12,00, protestatarii, in numar de peste 6.000, au plecat incolonati spre Palatul Cotroceni.

Manifestantii nu au autorizatie pentru acest protest si sunt insotiti de trupele de jandarmi.

Sindicalistii spun ca este vorba de o actiune spontana: "Si noi respectam legea asa cum ne respecta guvernul drepturile. Noi nu comitem nicio ilegalitate, guvernul comite o ilegalitate cu drepturile noastre salariale. (Marsul, n.r.) l-am autorizat noi", a afirmat presedintele SNPPC, Marian Gruia.

Cateva sute de politisti afiliati la confederatia Cartel Alfa au inceput protestul, vineri dimineata, in Piata Victoriei, oamenii strigand "Jos Guvernul, jos incompetentii". Politistii cer stoparea disponibilizarilor, mentinerea varstei si a criteriilor actuale din legea pensiilor, plata integrala a activitatii prestate, deblocarea finantarii sistemului, relateaza Mediafax.

Presedintele SNPPC, Marian Gruia, a facut apel la echipajele de servicii secrete din Piata Victoriei sa il anunte pe presedintele Traian Basescu sa vina in Piata Victoriei pana la ora 12.00.

Gruia a spus ca, daca la ora 12.00, presedintele nu este in Piata Victoriei, toti politistii se vor incolona spre Calea Victoriei, spre Cotroceni.

Liderul sindical a mai facut apel catre toti politistii din Bucuresti sa opreasca munca doua- trei ore si sa vina alaturi de ei, in Piata Victoriei.

In Piata Victoriei mai sunt prezenti sindicalisti din sectorul economic, politie si penitenciare.

Sindicatul National al Politistilor si Vamesilor "Pro Lex" a anuntat ca va fi prezent la protestul de vineri. Membrii "Pro Lex" se aratau dispusi sa continue actiunile de protest chiar si dupa data de 24 septembrie, daca nu vor constata o imbunatatire a conditiilor de salarizare si de munca.

Membrii sindicatului sunt nemultumiti de "degradarea situatiei sociale ca urmare a taierii veniturilor cu 25 la suta", de lipsa logisticii necesare pentru activitatea profesionala de zi cu zi, de faptul ca fac ore suplimentare fara a fi platiti pentru acestea, de cresterea varstei de pensionare si de eliminarea "nedreapta a pensiilor speciale aferente statutului lor".

Politistii au inceput protestele luni, 20 septembrie, cand au decis sa isi reduca activitatea la 75% pe motiv ca sunt platiti exact cu acelasi procent din salariu. Astfel ei nu mai participa la audieri in dosarele penale, nu mai dau amenzi si nu mai dirijeaza circulatia.